Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Gulas de vita cu cartofi
Postat de: lucy2002 in VitaCeapa curatata si spalata o tocam marunt si o punem la calit in ulei (inmuiat); peste ceapa adaugam adeiul tocat marunt dupa ce a fost spalat si i s-a indepartat cotorul si semintele. Carnea...Citeste continuarea
Somon cu spanac si rosii cherry in...
Postat de: Bucataras in SomonPune fileurile de somon in ulei incins intr-o tigaie si lasa-le sa se rumeneasca pe ambele parti, cateva minute. In functie de cat sunt de groase, ajusteaza timpul in plus sau in minus. ...Citeste continuarea
Desert choux a la creme cu zmeura
Postat de: privatelaura in PrajituriSe pune pe foc o cratita incapatoare. Se adaugă cele doua cani si jumatate cu apa, zahăr pudră, untul. Se amestecă până se topește untul și începe să fiarbă lichidul. Se...Citeste continuarea
Desert briose cu morcovi si nuci
Postat de: privatelaura in PrajituriSe pregatesc intai morcovii. Se curata de coaja. Se spala si se rad. Se pun intr-un castron, apoi se acopera cu suc proaspat de portocale. Morcovii se vor hidrata si vor avea o aroma placuta de...Citeste continuarea
Zmeurata
Postat de: RODIMUR in BauturiZmeura se spală cu grijă, să nu se strivească și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă bine de apă. Într-un recipient curat, uscat și încăpător, se pun...Citeste continuarea
Cartofi la cuptor cu chiftelute de...
Postat de: trifadalia in SomonSomonul se toaca prin masina de tocat carne, apoi se amesteca cu restul de ingrediente, se formeaza bilutele, apoi se pun pe o hartie de copt la cuptor la 180 de grade C, pana se rumenesc,...Citeste continuarea
Piure de cartofi cu cotlet de porc...
Postat de: trifadalia in PorcCotletul de porc se taie pe jumatate si se bate cu ciocanul de snitele, apoi se pune sare, piper si usturoi ( 1 catel), se lasa sa stea asa 2-3 ore. Spata de porc se toaca si se condimenteaza...Citeste continuarea
Friganele americane
Postat de: RODIMUR in Mancare copiiSe taie în două fiecare felie de pâine toast. Ouăle se mixează cu zahărul brun, esența de vanilie și laptele cald. Când zahărul s-a dizolvat, se adaugă și...Citeste continuarea
Paine cu cartofi
Postat de: RODIMUR in PiineCartofii se spală, se fierb în coajă, se lasă să se răcească bine, după care se decojesc și se pasează, sau se dau pe răzătoarea mică. Se frământă bine cartofii...Citeste continuarea
Dulceata de coacaze rosii
Postat de: Ina in Dulceata / GemIndepartam bobitele de coacaze de pe crengute. Punem sa fiarba la foc mic 300 ml apa cu 1,4 kg zahar, pana incepe sa se lege un sirop care luceste. Adaugam coacazele spalate si scurse impreuna...Citeste continuarea
Lichior de nuci verzi
Postat de: Ina in BauturiNucile se taie in 4 și se pun intr-un borcan mai mare sau sticla cu gura larga. Taiem lamâia felii pe care le stoarcem deasupra nucilor apoi lasam si feliile in vas. Turnam...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi, acrita cu moare...
Postat de: RODIMUR in CiorbeSe curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina), se spală, se taie rondele și se pun la fiert, la foc iute, cu 3 litri de apă. Când se ridică spuma deasupra, se culege...Citeste continuarea
Cartofi la cuptor cu salata de...
Postat de: vasimur in Mancaruri de legumePasul 1 . Spălăm bine cartofii și îi înțepăm în câteva locuri cu furculița sau cu o scobitoare ca să nu se spargă la copt. Îi punem într-o tavă,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu caise
Postat de: lucy2002 in PrajituriCaisele se spala, se scot samburii si se taie in patru sau daca sunt mari se taie felii. Separam albusul de galbenus. Albusul se bate spuma cu un praf de sare, cand incepe sa creasca, se...Citeste continuarea
Osso Buco la slow cooker Crock-Pot...
Postat de: miha in Slow CookerAm curatat legumele si le-am tocat cubulete. Am sters cu servetele de hartie feliile de rasol, apoi una dintre ele am tavalit-o prin faina. Am pregatit vasul aparatului Crock-Pot 4.7L Digital...Citeste continuarea
Cotlet de porc aromat la slow...
Postat de: miha in Slow CookerPune condimentele pe o bucata de hartie de copt sau folie de aluminiu si amesteca-le. Leaga bucata de cotlet cu ata alimentara pentru a-i da o forma frumoasa. Unge carnea cu putin ulei, apoi...Citeste continuarea
Creveti decorticati in sos de lamaie
Postat de: gurita_ta2005 in Fructe de mareCrevetii se curata foarte bine de coaja, cap, coada, apoi se pun intr-un castron, dupa care se clatesc in apa rece. Intr-un wok punem ulei de masline, 2-3 bucati de usturoi strivit si...Citeste continuarea
Desert prajitura cu caise si fulgi...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava cu pereti detasabili 36/22 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea ferma....Citeste continuarea
Desert tort Semiluna
Postat de: RODIMUR in TorturiMai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce încep să crească în volum, se adaugă treptat zahărul tos și vanilia, apoi...Citeste continuarea
Desert briose cu afine
Postat de: lucy2002 in DulciuriAfinele curatate, spalate se pun la scurs intr-o strecuratoare. Intr-un bol mixam bine ouale intregi cu zaharul pana se fac crema, adaugam zaharul vanilinat, esenta de vanilie, praful de sare,...Citeste continuarea
Tocanita de vara, din cartofi
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță cele două cepe, se spală, se taie grosier și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă. Se spală ardeii, se curăță de semințe și de...Citeste continuarea
Vinete bulgaresti pregatite la slow...
Postat de: privatelaura in Slow CookerLegumele se spala. Vinetele se taie rondele de 2-3 cm, apoi se taie in cuburi potrivite. Rosiile se spala, iar usturoiul se curata si se zdrobeste usor cu ajutorul unui cutit. Slow cooker-ul...Citeste continuarea
Dovlecei umpluti, pregatiti la slow...
Postat de: privatelaura in Slow CookerCarnea se toaca cu ajutorul unei masini de tocat. Eu va recomand, pe cat posibil, sa tocati acasa orice bucata de carne, sa evitati sa cumparati direct tocata din magazin. Morcovii si ceapa se...Citeste continuarea
Tagliatelle cu sos de rosii si...
Postat de: rocsi_1612 in PasteSpalati muschiuletul de porc, il stergeti cu niste servetele. Il taiati felii subtirele, apoi il condimentati cu sare, piper, boia de ardei dulce, busuioc si praful de usturoi. Incingeti o tigaie,...Citeste continuarea
Desert tarta Perseide
Postat de: ancutsa in PrajituriSe spală vișinele, se scot sâmburii, păstrând doar câteva întregi, pentru decor și se lasă la zvântat. Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu...Citeste continuarea
Desert prajitura cu rubarba
Postat de: Zamfira in PrajituriCurățăm rubarbara, îndepărtăm coaja exterioară roșiatică-verzuie, se îndepărtează în fâșii. Feliem tijele de rubarbă în bucăți de 2 cm. Blatul...Citeste continuarea
Desert strudel cu mere
Postat de: Zamfira in PrajituriCurățăm merele de coajă, le răzuim pe o răzătoare cu ochiuri mari, stoarcem zeama destul de bine. Amestecăm merele cu zahărul și scorțișoara. Călim merele 15 minute până...Citeste continuarea
Salata de dovlecei
Postat de: Geanina87 in SalateAm spalat dovleceii, i-am curatat de coajă si i-am pus la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce au fiert, i-am lăsat la scurs într-o strecuratoare, apasand cu lingura pt a se scurge cat mai...Citeste continuarea
Sufleu de cartofi dulci
Postat de: Xandrinne in Mancaruri de legumeFierbi cartofii cca 20 de minute sau până se înmoaie, după care îi scurgi și îi pasezi. Pui laptele la fiert împreună cu ceapa și rozmarinul. După ce...Citeste continuarea
Chiftele cu cartofi si salata de...
Postat de: cristina1985 in PorcSfecla se spala si se curata cu un burete de sarma, daca nu aveti perie. Se pune in apa rece si se fierbe 2 ore, din momentul in care fierbe apa. Se lasa la racit. Chiftelele : usturoiul se da...Citeste continuarea
Sandwich cu somon afumat si crema...
Postat de: cristina1985 in SandvisuriDaca vreti sa va faceti crema de branza: se amesteca crema simpla cu marar tocat si daca trebuie, sare. Eu am preferat una cu verdeturi, din magazin. In acest caz, sa o gustati inainte de a o pune...Citeste continuarea
Ficat de curcan la gril, cu farfale...
Postat de: RODIMUR in CurcanMai întâi se prepară sosul, după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-picant-90886.html (Ceapa și usturoiul tăiate fin se călesc în ulei, la foc mic și se...Citeste continuarea
Prajitura cu caise si coacaze rosii
Postat de: privatelaura in Retete diabeticiIngredientele pentru blat se lasa temperatura camerei pentru o ora. Se porneste cuptorul la 170 grade C. Se pune la indemana o tava cu hartie de copt. Fructele se spala si se lasa la scurs....Citeste continuarea
Flan cu caramel si scortisoara,...
Postat de: privatelaura in Retete diabeticiSe pregatesc 2 vase rotunde pentru copt (diametru 13 cm. Intr-un vas mic, se pun 3 lg de Green Sugar Gold si un cub mic de unt. Se pune pe foc, se lasa pana se topeste tot indulcitorul. Acum...Citeste continuarea
Desert bomboane cu nuca de cocos,...
Postat de: privatelaura in DulciuriCurmalele se pun la hidratat intr-un bol cu apa calda. Se pot lasa de seara pana dimineata. Intr-un blender incapator, se pun curmalele hidratate, cu tot cu sucul lasat in bol. Se adauga fulgii...Citeste continuarea
Supa de pui
Postat de: dantes in SupeSe curata legumele si se taie in bucati mari si se pun la fiert impreuna cu aripile de pui. Cand sunt fierte toate, se strecoara. Se fierb taiteii circa 8 minute, se strecoara si se dau prin jet...Citeste continuarea
Supa rece de castravete cu avocado
Postat de: simona72 in SupeSe curata castravetii de coaja, se taie in sferturi, apoi se taie mijlocul cu seminte. Se taie in felii, se pun in robot/blender si se pasireaza. Se taie avocado pe jumatate, se scoate samburele,...Citeste continuarea
Creier pane
Postat de: oanapl in PorcLași creierul în apă rece 15-20 minute pentru a ieși sângele. Îl speli bine și îl pui la fiert in apă rece cu sare 3-4 minute. Scoți creierul în...Citeste continuarea
Desert gogoasa infuriata
Postat de: Zamfira in DulciuriÎntr-un bol punem zahărul, laptele și drojdia proaspătă. Amestecăm bine de tot și lăsăm 15 minute pentru a se activa. Într-un bol amestecăm toate ingediente, adăugăm...Citeste continuarea
Aperitiv oua umplute – buburuze
Postat de: Zamfira in Aperitive / GarnituriFierbem ouăle bine. Le curățăm, le tăiem în două, scoatem gălbenușul și le punem într-un bol. Omogenizăm foarte bine gălbenușurile cu pateul/lebărul, adăugăm 2...Citeste continuarea
Aperitiv colorat cu branza aromata
Postat de: Zamfira in Aperitive / GarnituriOmogenizăm foarte bine toate ingredientele și lăsăm compoziția la frigider pentru 30 de minute. Apoi formăm bile de mărimea unei prune și le dăm prin condimentel de mai sus, pătrunjel,...Citeste continuarea
Supa de rosii cu tortellini
Postat de: RODIMUR in SupeCeapa se curăță, se spală, se taie fin și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amară. Se spală roșiile, se curăță de...Citeste continuarea
Pastitio cu carne de vita
Postat de: Bucataras in SpagheteToaca marunt ceapa si usturoiul, iar morcovul da-l pe razatoarea mica. Pune uleiul la incins intr-o tigaie si adauga ceapa, usturoiul si morcovul, caleste-le putin si adauga carnea...Citeste continuarea
Conservarea tarhonului
Postat de: Zamfira in ConservePerioada cea mai bună pentru conservare este primăvara, dar nici recoltarea de toamnă nu este greșită, singura diferență este că, frunzulițele de primăvară sunt mai finuțe,...Citeste continuarea
Salata de fasole verde cu salam si...
Postat de: mihaelar63 in Mancare copiiFasolea se taie marunt. Patrunjelul se toaca. Ceapa verde se taie rondele. Salamul se taie cuburi. Amestecati ingredientele pregatite cu iaurt grecesc, ulei, sare si...Citeste continuarea
File de cod cu zucchini
Postat de: mihaelar63 in Mancare copiiZuuchini daca este tanar, se curata coaja din loc in loc si se feliaza rondele. Se pun fileurile de peste intr-o tava incapatoare. Pe margine se aranjaza rondele de dovlecel....Citeste continuarea
Desert inghetata de banane si unt...
Postat de: RODIMUR in DulciuriMai întâi se prepară frișca din smântână naturală mixată cu zahărul tos fin, după care, când este gata, se dă la rece, în frigider. Bananele se...Citeste continuarea
Baghete crocante cu rosii si gris
Postat de: mihaelar63 in Mancare copiiSe amesteca aluatul de la painea anterioara cu zahar, drojdie si putina faina . Se lasa 10 minute ca drojdia sa inceapa sa actioneze . Se pune restul de fainuri si sarea . Se...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de vitel
Postat de: mihaelar63 in Mancare copiiLegumele se curata si se spala. Taiati radacinoasele, dovlecelul si ceapa cubulete. Fasolea verde se curata, se spala si se taie bucati mai mici. Carnea se taie...Citeste continuarea
Prajitura cu crema de ciocolata si...
Postat de: oanapl in Mancare copiiBlatul: Albușurile cu un praf de sare le mixezi spumă tare. Separat mixezi untul la temperatura camerei cu zahărul măcinat, adaugi gălbenușurile pe rând și mixezi bine. Separat...Citeste continuarea