Cartofi frantuzesti

de UrsanMihaela in Mancaruri de legume, 1 Dec 2019 | 2981 vizualizari

 

Mie imi plac cartofii fierti, copti, prajiti.
Astazi am o reteta cu cartofi fierti si pe urma pusi la cuptor.
Sper ca va fi si pe placul vostru.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg cartofi 
  • 4 buc oua pentru fiert 
  • 1 buc ou pentru gratinare 
  • 100 g smantana cu 25 % grasime 
  • 50 g unt 
  • 50 g telemea 
  • 150 g branza dulce sare dupa gust chimen macinat ( foarte putin )
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cartofi frantuzesti:

 

   Se spala cartofii si se pun in apa rece la fiert intr-o cratita suficient de mare.

   In acelasi timp se pun si ouale la fiert intr- un ibric.

   Cand sunt gata cartofii ( eu ii incerc sa vad daca sunt fierti cu furculita ), se iau de pe foc si incet cu grija scurgem apa din cratita si pe urma lasam cartofii sa se raceasca. Dupa se s-au racit, se curata cartofii de coaja, unul cate unul .

   Timpul de fiert pentru oua este de 5 minute (de cand incepe sa fiearba apa).  Cand sunt gata, se scurge cu atentie apa si se pune peste oua apa rece ( asa se va curate mai usor ).

   Luam un vas din sticla termorezistenta pe care il ungem cu unt.

   Pe urma taiem cartofii in rondele si ii punem in strat uniform in vasul nostru de copt.

   Avem grija ca sa lasam cartofi suficienti si pentru stratul final ( > 1/2 din cantitatea de cartofi ) .

   Grosimea cartofilor sa fie de cca. 0,5 cm.

   Se poate presara putina sare peste cartofi , pe urma se adauga feliile de oua taiate rondele peste cartofi . Trebuie avuta grija ca rondelele de oua sa fie pe toata suprafata cartofilor.

   Pe urma se presara branza dulce si eu am adaugat un prafulet de chimen macinat.

   Daca nu va place chimenul puteti pune un praf de piper. Se poate si fara condumente sau puneti ce va place.

   Taiem si restul de cartofi si ii punem in strat uniform peste compozitia din vasul nostru de copt .

   Presaram sare, dupa gust  si adaugam smantana in strat subtire si cubulete de unt.

   Punem vasul  nostru la cuptor pentru 30 de minute la 150 -157 C .

   Batem un ou si adaugam foarte putina pasta de tomate si turnam peste preparatul  nostru pe urma punem telemeaua rasa si dam la cuptor pentru 15 minute, cat sa se gratineze  .

   Acum avem niste cartofi frantuzesti buni de mancat, dar mai  trebuie putin asteptat cat sa se mai racoreasca ca sa poate fi pusi in farfurie (15 – 20 minute)  .

TIPS-URI

1

Se poate folosi cascaval in loc de telemea . 

2

Se poate folosi telemea in loc de branza dulce . 

3

Daca nu va place chimenul, puteti pune piper sau un conduiment agreat de voi . 

4

Se poate servi calda dar si rece .

Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi frantuzesti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cartofi cu smantana si marar o mancare economica, gustoasa si usoara