Mie imi plac cartofii fierti, copti, prajiti.
Astazi am o reteta cu cartofi fierti si pe urma pusi la cuptor.
Sper ca va fi si pe placul vostru.
Se spala cartofii si se pun in apa rece la fiert intr-o cratita suficient de mare.
In acelasi timp se pun si ouale la fiert intr- un ibric.
Cand sunt gata cartofii ( eu ii incerc sa vad daca sunt fierti cu furculita ), se iau de pe foc si incet cu grija scurgem apa din cratita si pe urma lasam cartofii sa se raceasca. Dupa se s-au racit, se curata cartofii de coaja, unul cate unul .
Timpul de fiert pentru oua este de 5 minute (de cand incepe sa fiearba apa). Cand sunt gata, se scurge cu atentie apa si se pune peste oua apa rece ( asa se va curate mai usor ).
Luam un vas din sticla termorezistenta pe care il ungem cu unt.
Pe urma taiem cartofii in rondele si ii punem in strat uniform in vasul nostru de copt.
Avem grija ca sa lasam cartofi suficienti si pentru stratul final ( > 1/2 din cantitatea de cartofi ) .
Grosimea cartofilor sa fie de cca. 0,5 cm.
Se poate presara putina sare peste cartofi , pe urma se adauga feliile de oua taiate rondele peste cartofi . Trebuie avuta grija ca rondelele de oua sa fie pe toata suprafata cartofilor.
Pe urma se presara branza dulce si eu am adaugat un prafulet de chimen macinat.
Daca nu va place chimenul puteti pune un praf de piper. Se poate si fara condumente sau puneti ce va place.
Taiem si restul de cartofi si ii punem in strat uniform peste compozitia din vasul nostru de copt .
Presaram sare, dupa gust si adaugam smantana in strat subtire si cubulete de unt.
Punem vasul nostru la cuptor pentru 30 de minute la 150 -157 C .
Batem un ou si adaugam foarte putina pasta de tomate si turnam peste preparatul nostru pe urma punem telemeaua rasa si dam la cuptor pentru 15 minute, cat sa se gratineze .
Acum avem niste cartofi frantuzesti buni de mancat, dar mai trebuie putin asteptat cat sa se mai racoreasca ca sa poate fi pusi in farfurie (15 – 20 minute) .
1
Se poate folosi cascaval in loc de telemea .
2
Se poate folosi telemea in loc de branza dulce .
3
Daca nu va place chimenul, puteti pune piper sau un conduiment agreat de voi .
4
Se poate servi calda dar si rece .