Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert tarta cu caise, visine si...
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, se amestecă toate ingredientele si se frământă un aluat care se lasă la frigider cel puțin 30 de minute (învelit în folie alimentară). Între timp se...Citeste continuarea
Tarta cu dovlecei, branza si rosii...
Postat de: oanapl in Mancare copiiPentru aluat se prepară un aluat fraged cu brânză. Se amestecă toate ingredientele si se frământă un aluat moale care se lasă la frigider cel puțin o oră (învelit...Citeste continuarea
Crema de mascarpone cu frisca,...
Postat de: RODIMUR in DulciuriMai întâi se face frișca, din smântână grasă, naturală, ținută anterior la rece. Se mixează smântâna cu un praf de sare, după care se adaugă treptat...Citeste continuarea
Desert prajitura cu fructe de vara
Postat de: dantes in PrajituriSe spala fructele, se taie caisele si nectarinele in felii si se amesteca cu zahar. Se separa albusurile de galbenusuri si se mixeaza galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie. Albusurile...Citeste continuarea
Mamaliga pe placere
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneSe prepara o mamaliga moale, din apa cu faina de malai si sare. Se taie slaninuta cubulete si se prajeste in untura pana devine crocanta . In doua vase...Citeste continuarea
Mamaliguta cu lapte
Postat de: RODIMUR in Mancare copiiÎn timp ce laptele (strecurat printr-o sită deasă) fierbe, la foc mic, se face mămăliguța. Se pune apa rece în ceaun, la foc mediu, se adaugă sarea și când apa se...Citeste continuarea
Salata cu muschiulet, cartofi noi...
Postat de: rocsi_1612 in SalateIncepeti cu pregatirea muschiuletului, ca sa il lasati putin la marinat. Spalati muschiuletul, il stergeti cu servetele. Il taiati felii, apoi fasii subtiri cat un deget. Il condimentati cu...Citeste continuarea
Desert tarte cu ciocolata, lamaie...
Postat de: ancutsa in DulciuriAluatul de tartă: Se amestecă, într-un vas încăpător, făina și untul rece, fărâmițându-le cu degetele. Se adaugă oul și se amestecă, adăugând...Citeste continuarea
Desert gofre cu fructe de padure
Postat de: dantes in DulciuriPrima data pregatim sosul de fructe: amestecam murele, zmeura si zaharul si le punem la fiert amestecand in continuu circa 10 minute. Pentru gofre intr-un bol mai mare punem faina,adaugam...Citeste continuarea
Desert tort cu mure, zmeura si...
Postat de: oanapl in TorturiSe rupe ciocolata bucăți și se topește lent, pe baie de aburi. Nu e nevoie să amestecăm, o lăsăm să se încălzească delicat și vom amesteca doar la final. Se lasă să se...Citeste continuarea
Aperitiv tarta sarata, cu ciuperci...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriMai întâi se face aluatul pentru tartă, amestecând untul rece cu oul, sarea și făina. Când aluatul este legat și nelipicios, se pune într-o folie alimentară (sau...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu branzeturi si legume
Postat de: momo121 in Aperitive / GarnituriIntr-o tava yena punem aluatul de foietaj cu tot cu hartie de copt, sa acopere si marginile, il intepam cu furculita din loc in loc si il dam 4-5 minute la...Citeste continuarea
Desert chec cu zmeura
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriSe topeste untul si se lasa deoparte. Se separa albusurile de galbenusuri. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu...Citeste continuarea
Desert eclere
Postat de: ella49 in DulciuriIntr-o cratita la foc mic, punem laptele, apa si untul. Lasam pana se topeste untul, apoi punem faina si amestecam bine la foc mic inca 5 minute sa scoatem cat mai multa apa din aluat. Stingem...Citeste continuarea
Foccacia cu cherry, usturoi verde...
Postat de: mihaelar63 in PiinePreparati un aluat din fainuri, zahar, sare, 1 lingura ulei masline care se framanta cu apa calduta in care a fost dizolvata drojdia. Pentru aceasta operatiune va puteti folosi...Citeste continuarea
Supa egipteana cu fructe de mare,...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbePentru inceput am pus la fiert in apa cu putina sare, cojile de creveti. Acestea au rezultat de la decorticarea crevetilor folositi la o paella. Dupa 15 minute de fiert am strecurat zeama...Citeste continuarea
Focaccia cu masline si rozmarin
Postat de: rocsi_1612 in PiineAluatul: Intr-un vas amestecati apa, uleiul si zaharul. Adaugati cam jumatate din cantitatea de faina, cernuta, amestecati, apoi puneti drojdia. Adaugati si restul de faina, framantat pana...Citeste continuarea
Desert aromat de vara
Postat de: katty in DulciuriPregatim inghetata de vanilie. Punem galbenusurile cu sarea si zaharul intr-o craticioara. Amestecam bine pana isi dubleaza volumul,apoi adaugam amidonul si turnam cate putin lapte caldut,...Citeste continuarea
Crap la cuptor pe pat de cartofi
Postat de: katty in Crap / CarasSpalam pestele, il scurgem si il presaram cu sare. Il lasam deoparte 10 minute. Curatam cartofii si ii taiem rondele. Intr-o tava punem 1 lingura de ulei si asezam rondelele de cartofi pe...Citeste continuarea
Desert tortulet cu doua creme,...
Postat de: RODIMUR in TorturiPentru crema patisieră se amestecă: zahărul tos, zahărul vanilinat, sarea, amidonul și gălbenușurile. Se adaugă treptat laptele. Se omogenizează compoziția și apoi se dă la foc mic,...Citeste continuarea
Lichior de cirese negre
Postat de: katty in BauturiSpalam ciresele, le scurgem si le scoatem samburii. Punem ciresele intr-un borcan impreuna cu cuisoarele si batonul de scortisoara si turnam alcoolul. Punem capacul si pastram borcanul la...Citeste continuarea
Desert tarta cu visine
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriVisinele fara samburi se amesteca cu zaharul si se dau deoparte. Oul, sarea, untul taiat bucatele, zaharul, zaharul vanilinat, iaurtul, faina si praful de copt se amesteca si se framanta un...Citeste continuarea
Lichior de menta
Postat de: katty in BauturiSpalam menta, o rupem in bucati mai mici si o punem intr-un borcan cu capac. Turnam deasupra alcoolul si inchidem bine borcanul. Pastram borcanul la soare, agitandu-l in fiecare zi si avand...Citeste continuarea
Gaspacho cu iaurt, castravete,...
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeCuratati si spalati legumele. Taiati-le bucati si puneti-le in robot pentru mixat. Adaugati iaurtul, uleiul, otetul si 30 gr de ricotta. Mixati tottul si condimentati dupa gust. Puneti...Citeste continuarea
Cotlete de porc cu sos mustar
Postat de: ctlina in PorcCuratati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Amestecati mustarul cu smantana, puneti sare si piper. Dati cotletele prin faina. Reveniti-le in uleiul cald pe ambele parti. Adaugati...Citeste continuarea
Desert panna cotta cu lapte de...
Postat de: ctlina in DulciuriDiluati gelatina agar agar in 2 linguri de lapte rece. Intr-o cratita incalziti laptele, smantana, coaja de lamaie, vanilia si indulcitorul. Cand ajunge la fierbere adaugati gelatina,...Citeste continuarea
Dovlecei pane
Postat de: ElenaEftimie in Mancaruri de legumeÎntr-un castron se pun ouăle, sarea, usturoiul și faina și se amesteca. Trebuie sa va iasă o compoziție lipicioasa, sa nu fie prea lichids In caz ca e prea groasa, mai puneți apa....Citeste continuarea
Piept de pui cu branzeturi, la cuptor
Postat de: RODIMUR in PuiPieptul de pui se spală, se scurge de apă și apoi se bate puțin, pentru aplatizare. Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt. Cașcavalul se...Citeste continuarea
Dulceata de zmeura si afine, cu apa...
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală delicat afinele și zmeura. Se pun la fiert apa cu îndulcitorul. Îndulcitorul pudră are altă textură față de zahăr și tinde să se adune bulgărași,...Citeste continuarea
Papricas de porc
Postat de: andra154 in PorcSe taie ceapa cubulețe și împreună cu uleiul se pun la prăjit, peste care se adaugă: 2 linguri de pastă de roșii, ardeiul tăiat cubulețe, boiaua de ardei. Se lasă maxim 2 min., iar...Citeste continuarea
Dulceata de cirese amare
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală cireșele, apoi li se scot sâmburii, cu grijă, pentru că sâmburii sunt mici ca mărgelele, iar fructele sunt zemoase și pătează....Citeste continuarea
Desert inghetata cu caramel
Postat de: Meea in DulciuriAmestecăm ouăle și zahărul. Punem apoi ouăle pe baie de aburi și amestecăm continuu, până când compoziția se îngroașă puțin și zahărul...Citeste continuarea
Desert briose cu ciocolata si crema...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBriosele: Separati ouale, bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati zaharul lingura cu lingura si mixati in continuare. Incorporati galbenusurile, apoi untul topit si racorit....Citeste continuarea
Chiftelute in aluat, la cuptor
Postat de: RODIMUR in PorcMai întâi se face aluatul, ca acela de pâine, din: făină, sare, drojdie, zahăr tos, 1 ou și lapte cald. Laptele cald este adăugat puțin câte puțin, mai...Citeste continuarea
Dulceata de piersici cu vanilie,...
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spală piersicile, se curăță de pieliță și li se scot sâmburii. Se taie cubulețe. Se pun într-un castron...Citeste continuarea
Desert Banana Bread cu nuci si...
Postat de: dantes in DulciuriSe amesteca faina, cacaua, praful de copt si sarea si se lasa deoparte. Se topeste untul si se lasa la racit Se zdrobesc cu furculita bananele, se adauga untul usor racit, uleiul si ouale,...Citeste continuarea
Desert Mini Pavlova
Postat de: ella49 in DulciuriAlbusurile se bat spuma cu sarea,se adauga otetul apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se topeste.La sfarsit se adauga amidonul si se mixeaza 1-2 minute.Se pune toata compozitia intr-un pos...Citeste continuarea
Cartofi noi in unt
Postat de: abetina in Mancaruri de legumeSe toaca ceapa si usturoiul si se pun la prajit in unt. Se lasa pret de cinci minute la prajit dupa care se adauga cartofii si pret de cateva minute se lasa sa fiarba doar in unt. Se tot amesteca...Citeste continuarea
Sirop de soc
Postat de: abetina in DulciuriSe culeg florile de soc din locuri curate. Nu se spala florile sa nu pierdem polenul. Se pun la fiert cu apa cat sa cuprinda florile si se fierb circa 30 minute,dupa care se opreste focul, se pune...Citeste continuarea
Copanele de pui la cuptor
Postat de: ctlina in PuiCuratati si tocati ceapa si usturoiul. Spalati carnea si puneti-o pe o hartie de copt in centru. Puneti hartia intr-un vas pentru cuptor. Puneti sare, piper peste carne , ceapa si...Citeste continuarea
Granita de zmeura si menta
Postat de: ctlina in BauturiPuneti la fiert apa cu indulcitorul sau zaharul. Adaugati foile de menta si sucul de lamaie. Lasati sa fiarba 3 minute pana cand indulcitorul/zaharul se topeste. Rezervati si lasati...Citeste continuarea
Tzatziki de ridichi
Postat de: ctlina in SalateSpalati ridichile si taiati-le baza si varful. Mixati ridichile cu ceapa si busuiocul (nu chiar foarte fin). Pastrati cateva ridichi intregi pentru decorul final. Amestecati ridichile...Citeste continuarea
Ciorba de legume, cu suc de rosii...
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se...Citeste continuarea
Nectar de caise
Postat de: katty in Sirop / CompotSpalam caisele, le scurgem si scoatem samburii. Pasam caisele. Punem la fiert apa cu zaharul si zeama de lamaie 10 minute, apoi adaugam caisele pasate. Fierbem 10-15 minute. Punem...Citeste continuarea
Dulceata de caise cu portocala
Postat de: katty in Dulceata / GemSpalam caisele bine si le scurgem intr-o sita. Rupem caisele in jumatati si scoatem samburii. Punem caisele intr-o craticioara, adaugam zaharul, zeama de lamaie, zeama de portocala si coaja...Citeste continuarea
Desert cu zmeura
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai am pus zmeura intr-o craticioara cu 6 linguri de zahar si am pus la foc, am lasat sa dea in cateva clocote apoi am tras craticioara de pe foc si am lasat sa se raceasca, am obtinut un...Citeste continuarea
Supa cu fidea si legume coapte
Postat de: Constelatialeu in SupeMai intai mi-am pregatit ingredientele, am spalat rosiile, dovlecelul, am curatat ceapa si morcovul si le-am spalat. Le-am asezat in tava de la aragaz ( tava tapetata cu hartie de copt), rosiile...Citeste continuarea
Desert muffins cu lime si ciocolata...
Postat de: momo121 in DulciuriMixam ouale cu zaharul si putina sare, adaugam untul topit, 1 lingurita esenta de vanilie, zeama si sucul de lime, continuam sa mixam, pe urma punem iaurtul de baut si la final...Citeste continuarea
Salata de fasole lata
Postat de: Constelatialeu in SalateSe culege fasolea, se spala si se rupe in bucatele mai mici. Intr-o cratita se pune fasolea curatata si spalata, se umple cu apa, se adauga un pic de sare si lingura de delikat. Se pune la...Citeste continuarea
Sarbusca cu zer de oaie
Postat de: abetina in Supe/CiorbeSe curata toate legumele, se toaca si se pun la fiert cu sare si apa. Se fierb bine, dupa care se adauga zerul de oaie, bulionul de gogosari si se lasa sa traga cateva clocote. Este indicat sa...Citeste continuarea