Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Friptura pentru Mos Craciun
Postat de: katty in Mancaruri cu carnePentru ca muschiuletul era lung si subtire l-am taiat in doua jumatati mai scurte. Punem muschiuletul intr-un vas cu capac, adaugam rozmarin, maghiran, piper boabe, ienibahar boabe, foi de...Citeste continuarea
Desert prajitura Jerbo
Postat de: katty in PrajituriPregatim foile. Cernem faina intr-un castron. Facem la mijloc o adancitura in care punem ouale, sarea, untul, bicarbonatul si otetul. Framantam un aluat nelipicios pe care il impartim in 4...Citeste continuarea
Desert prajitura cu blaturi din...
Postat de: katty in PrajituriIncepem cu pregatirea blaturilor. Mixam albusurile cu un praf de sare pana formeaza moturi, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam...Citeste continuarea
Crema de lichior de portocale
Postat de: katty in BauturiSpalam portocalele si le decojim, fara a ajunge la partea alba. Punem cojile de portocale intr-un borcan cu capac si turnam alcoolul. Inchidem si dam la rece pentru vreo 20 de zile(minim 10)....Citeste continuarea
Lichior de casa Limoncello
Postat de: katty in BauturiSpalam bine lamaile si cu un cutit de legume curatam bine toata coaja, avand grija sa nu luam din partea alba. Punem cojile intr-un borcan cu capac si turnam palinca peste ele. Punem capacul...Citeste continuarea
Desert tort cu piscoturi, mousse de...
Postat de: katty in TorturiPregatim siropul si il lasam la racit. Scurgem bine fructele din compot, pastrand zeama. Punem apa si zaharul intr-un ibric, dam doua clocote, apoi dam deoparte. Punem cafeaua instant,...Citeste continuarea
Dulceata de portocale si mango
Postat de: katty in Dulceata / GemReteta este in principiu foarte simpla. Cel mai mult timp ne ia sa pregatim mango: sa curatam coaja, sa scoatem samburele si sa il taiem cubulete. Punem ingredientele intr-o craticioara la foc...Citeste continuarea
Gem de portocale
Postat de: katty in Dulceata / GemPunem toate ingredientele intr-o craticioara la foc mic. Spumam de cate ori este nevoie pentru a obtine un gem frumos, curat. Dupa 20 de minute putem sa facem proba cu picatura....Citeste continuarea
Somon cu spanac in crusta de foietaj
Postat de: Veronica22 in SomonFileurile de somon se curata de piele si apoi se portioneaza in 3 bucati fiecare. Se condimenteaza cu sare si piper. Spanacul se pune intr-o cratita in care am topit putin unt si se soteaza....Citeste continuarea
Salata Bratara rubinie
Postat de: RODIMUR in SalateSe curăță morcovii și sfecla, se spală și se pun la fiert. Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se decojesc. (Eu am...Citeste continuarea
Aperitiv tort cu crema de branza si...
Postat de: Veronica22 in Aperitive / GarnituriGalbenusurile se freaca cu smantana, uleiul, praful de copt, sare si apoi se adauga ingredientul colorant (maslinele, pasta de tomate sau spanacul). Fiecare blat se coace separat intr-o forma...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuca si crema...
Postat de: Veronica22 in PrajituriFoi: Se amesteca ouale cu laptele, zaharul, zaharul vanilat, bicarbonatul si uleiul. Adaugam un praf de sare. Adaugam faina si nuca si framantam un aluat omogen, nelipicios. Se imparte...Citeste continuarea
Desert prajitura Iustina
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm cumparat o plasa de 3 kg de portocale si le-am folosit pe toate, au avut coaja destul de groasa. Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile...Citeste continuarea
Aperitiv pateuri cu cascaval
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriSe pune foaia de aluat pe blatul de lucru dat cu faina si se netezeste cu sucitorul. Se taie in 12 bucati. Se pune o bucata dreptunghiulara de cascaval pe fiecare bucata. Se unge pe...Citeste continuarea
Desert foietaj cu ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriAluatul dezghetat peste noapte in frigider il intindem putin. Eu am impartit aluatul in bucati mai mici (dar se poate pune toata ciocolata la mijloc) Pe fiecare bucata de aluat am uns-o pe...Citeste continuarea
Aperitiv cornulete cu jambon si...
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriAluatul de foietaj il dezghetam de seara la frigider. Intindem putin aluatul il taiem triunghiuri, ungem fiecare triunghi cu crema de branza. Adaugam cate o bucata de jambon, cate o feliuta...Citeste continuarea
Blat de tort clasic
Postat de: MotanLaOale in Scoala de gatit BucatarasOuale se separa in albusuri si galbenusuri. Se bat albusurile cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza....Citeste continuarea
Ficatei de pui cu sos si legume
Postat de: lucy2002 in FicatFicateii se spala, se curata de pielite si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Legumele se curata, se spala si se taie dupa preferinta. Intr-o cratita se pune uleiul la incins si adaugam...Citeste continuarea
Snitel de porc
Postat de: lucy2002 in PorcCotletul se feliaza si se bate cu ciocanul de snitele pe ambele parti. Bucatile de cotlet se presara cu sare si piper pe ambele parti. Ouale se bat bine si se adauga putina sare....Citeste continuarea
Salata Deni - cu jambon si boabe
Postat de: mihaelar63 in SalateBoabele se scurg de lichidul in care au fost conservate si se clatesc cu apa rece . Scurgeti boabele de apa cu ajutorul unei strecuratori . Prazul si ardeiul se taie marunt ....Citeste continuarea
Coaste si spata de batal in foi de...
Postat de: mihaelar63 in OaieCostitele de batal si spata se freaca bine cu sare si cu condimentele date mai sus . Ceapa si usturoiul se curata si se feliaza . Distribuiti pe deasupra la carne felii de...Citeste continuarea
Avat cu unt si lamaie
Postat de: mihaelar63 in PesteAvatul se curata, se spala si se portioneaza. Pestele se pune intr-o tava non-aderenta si se maseaza cu ulei de masline zeama de la o lamaie, condimentele date si se sareaza....Citeste continuarea
Aperitiv branza L'ortolan cu jambon...
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriRotita de branza o crestam putin cu cutitul (nu taiem), adaugam bucati de usturoi si crengute de rozmarin. Imbracam rotita cu felii de jambon. Asezam branza in mijlcoul aluatului si...Citeste continuarea
Sos caramel
Postat de: costi7hector in SosuriIntr-o oala cu pereti inalti se pune apa si zaharul la caramelizat. Cand devine zaharul auriu, se adauga untul, se amesteca continuu pana se topeste si apoi se adauga smantana. Se amesteca...Citeste continuarea
Muschiulet de porc afumat
Postat de: sufletista in Mezel de casaBucata de carne o spalam bine si o portionam de lunga dupa preferinta. Intr-un vas incapator adaugam vinul, uleiul si condimente dupa gust, amestecam bine adaugam bucatile de carne si apa cat...Citeste continuarea
Desert biscuiti cu cacao
Postat de: antici_gabytza in DulciuriIncepem prin a amesteca faina, praful de sare si praful de copt. Separat am amestecat cacaua cu zaharul dupa care l-am rasturnat peste faina. Le amestecam pe toate pana se incorporeaza bine...Citeste continuarea
Aperitiv din cartofi
Postat de: AmaliaManta in Aperitive / GarnituriSe pun cartofii in coaja la fiert. Dupa ce au fiert, ii lasam in apa rece pana putem tine cartoful in mana. Dam cartofii pe razatoare si punem peste compozitia rezultata restul ingredientelor....Citeste continuarea
Paste alfabet cu carne tocata -...
Postat de: ladydi in PasteFierbem pastele in apa cu sare si un pic de ulei conform instructiunilor de pe pachet. Intre timp tocam ceapa, curatam si pisam usturoiul. Cand sunt fierte pastele, le clatim cu apa rece si le...Citeste continuarea
Falafel cu salata tabouleh
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postPune nautul la inmuiat peste noapte. Toaca marunt ceapa rosie, coriandrul si patrunjelul, pune-le impreuna cu nautul scurs de apa in vasul robotului, adauga bicarbonatul, sarea, piperul...Citeste continuarea
Pui Tikka Masala
Postat de: licurici_lra in PuiCondimentele se amesteca cu iaurtul grecesc, apoi cu pieptul de pui (taiat cubulete) si se lasa la marinat cateva ore. Pieptul de pui, inclusiv sosul in care a fost marinat, se prajeste in...Citeste continuarea
Toad in the hole
Postat de: caroline in Mancaruri cu carnePentru a prepara aceasta reteta incepem prin a intepa carnatul cu o scobitoare pe intreaga suprafata. Aranjam carnatul in forma de spirala, il punem intr-o tava rotunda unsa cu putin ulei si...Citeste continuarea
Paste cu rosii
Postat de: caroline in PasteRosiile le spalam si le taiem pe jumatate. Punem o tigaie cu putin ulei de masline si calim usturoiul curatat. Dupa 1-2 minute, adaugam rosiile si lasam la foc iute pentru 10...Citeste continuarea
City Chicken
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală, se usucă (prin tamponare cu hârtie absorbantă) și se fasonează, în așa fel încât să nu mai rămână grăsimi. Se taie carnea în...Citeste continuarea
Bubble bread-for kids
Postat de: mihaelar63 in PiinePentru inceput se amesteca 50 gr faina cu drojdie , zahar si apa calduta . Se lasa 10 minute pana drojdia incepe sa actioneze . Eu am framntat aluatul in continuare cu ajutorul...Citeste continuarea
Desert tort cu cocos si lamaie
Postat de: licurici_lra in TorturiPentru blat , se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga cate o lingura de zahar, amestecandu-se bine de fiecare data. Faina se amesteca cu praful de copt si se...Citeste continuarea
Desert biscuiti cu unt de arahide
Postat de: ladydi in DulciuriPunem in vasul robotului 4 oua si le mixam cu zaharul si uleiul. Adaugam apoi untul de arahide si mierea si amestecam pana se omogenizeaza.Punem compozitia intr-un castron incapator, adaugam faina...Citeste continuarea
Desert cozonac Roscon
Postat de: sufletista in PrajituriIntr-un bol amestecam drojdia cu putin lapte caldut, 1 lingura zahar si 1 lingura faina, lasam deoparte. Intr-un bol mai mare (lighean), cernem faina, adaugam zaharul, sarea, coaja de lamaie si...Citeste continuarea
Salata de orez cu ton
Postat de: caroline in SalateIncepem prin a fierbe orezul in apa cu sare. Eu masor astfel : la o parte de orez pun trei parti de apa. Cand orezul este fiert, il lasam sa se racoreasca putin si il punem intr-un bol...Citeste continuarea
Paste trofie cu scoici
Postat de: caroline in PasteEu am folosit scoici deja curatate. In cazul in care aveti scoici ce trebuiesc curatate, procedati astfel: puneti scoicile sub un jet de apa rece si curatati cu un burete de sarma. Apoi cu o...Citeste continuarea
Desert Lesny Mech - muschi de...
Postat de: mihaelar63 in TorturiSpanacul se scurge de excesul de lichid cu ajutorul unei strecuratori . Daca nu este suficient de fin tocat , se toaca mai marunt cu un blender sau robot . La inceput se sparg ouale intr-un...Citeste continuarea
Desert chec cu rahat
Postat de: MotanLaOale in PrajituriSe bat albusurile cu un praf de sare pana devin dense. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana devine lucioasa. Se adauga uleiul, coaja rasa de lamaie si se omogenizeaza....Citeste continuarea
Desert cozonac coronita cu crema de...
Postat de: rocsi_1612 in DulciuriAluatul: Laptele il puneti intr-o craticioara pe foc, pana devine caldut. Untul sa fie moale, de la temperatura camerei. Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul brut, drojdia si...Citeste continuarea
Maios
Postat de: dantes in Mezel de casaFicatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora.Gusa de porc trebuie sa fie cat mai grasa, se taie in bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cat mai mare. Cand gusa este...Citeste continuarea
Friptura de Craciun
Postat de: MotanLaOale in PorcCarnea se taie bucati potrivite mai mici. Carnatii se taie la 4-5 cm. Costita se taie cuburi mai mari. Se pune untura intr-o cratita, se topeste si se pun bucatile de carne. Se pune...Citeste continuarea
Desert tort cu jeleu de fructe cu...
Postat de: sufletista in TorturiBlat-mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile, mixand bine dupa fiecare. Adaugam uleiul, faina amestecata cu...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu aluat de cartofi...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriPregătim aluatul pentru tartă cu aluat de cartofi și carne tocată. Curățăm cartofii și îi punem la fiert în apă cu puțină sare. Înlăturăm spuma care se...Citeste continuarea
Desert tarta cu crema de vanilie si...
Postat de: sufletista in PrajituriBlat-albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa si densa,adaugam uleiul,laptele si mixam pana ce se omogenizeaza. Amestecam faina cu...Citeste continuarea
Briose umede cu zmeura si stafide
Postat de: eumimi in PrajituriUntul moale, de la temperatura camerei, il amestecam cu un tel cu zaharul timp de 1-2 minute, apoi adaugam treptat ouale si batem bine dupa fiecare. Adaugam iaurtul si apoi faina...Citeste continuarea
Desert cozonac cu biscuiti
Postat de: antici_gabytza in PrajituriPregatim maiaua din drojdia, 50 g zahar si 100 ml apa calduta. Cernem faina intr-un lighean mai mare. Adaugam cam 1 lingura de sare, restul de zahar si amestecam. Dupa care facem o gaura in...Citeste continuarea
Desert bilute cu nuca si biscuiti
Postat de: antici_gabytza in DulciuriMaruntim biscuitii si nuca prin robot. Separat amestecam zaharul pudra cu sucul, plicurile de zahar vanilat si esenta de rom Peste biscuiti si nuca maruntite adaugam zaharul, cacaua si...Citeste continuarea