A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare

Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.


Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.


Retete culinare, arome si condimente

O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.

Friptura pentru Mos Craciun

Postat de: katty in Mancaruri cu carne

Pentru ca muschiuletul era lung si subtire l-am taiat in doua jumatati mai scurte. Punem muschiuletul intr-un vas cu capac, adaugam rozmarin, maghiran, piper boabe, ienibahar boabe, foi de...Citeste continuarea

Desert prajitura Jerbo

Postat de: katty in Prajituri

Pregatim foile. Cernem faina intr-un castron. Facem la mijloc o adancitura in care punem ouale, sarea, untul, bicarbonatul si otetul. Framantam un aluat nelipicios pe care il impartim in 4...Citeste continuarea

Desert prajitura cu blaturi din...

Postat de: katty in Prajituri

Incepem cu pregatirea blaturilor. Mixam albusurile cu un praf de sare pana formeaza moturi, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam...Citeste continuarea

Crema de lichior de portocale

Postat de: katty in Bauturi

Spalam portocalele si le decojim, fara a ajunge la partea alba. Punem cojile de portocale intr-un borcan cu capac si turnam alcoolul. Inchidem si dam la rece pentru vreo 20 de zile(minim 10)....Citeste continuarea

Lichior de casa Limoncello

Postat de: katty in Bauturi

Spalam bine lamaile si cu un cutit de legume curatam bine toata coaja, avand grija sa nu luam din partea alba. Punem cojile intr-un borcan cu capac si turnam palinca peste ele. Punem capacul...Citeste continuarea

Desert tort cu piscoturi, mousse de...

Postat de: katty in Torturi

Pregatim siropul si il lasam la racit. Scurgem bine fructele din compot, pastrand zeama. Punem apa si zaharul intr-un ibric, dam  doua clocote, apoi dam deoparte. Punem cafeaua instant,...Citeste continuarea

Dulceata de portocale si mango

Postat de: katty in Dulceata / Gem

Reteta este in principiu foarte simpla. Cel mai mult timp ne ia sa pregatim mango: sa curatam coaja, sa scoatem samburele si sa il taiem cubulete. Punem ingredientele intr-o craticioara la foc...Citeste continuarea

Gem de portocale

Postat de: katty in Dulceata / Gem

Punem toate ingredientele intr-o craticioara la foc mic. Spumam de cate ori este nevoie pentru a obtine un  gem frumos, curat. Dupa 20 de minute putem sa facem proba cu picatura....Citeste continuarea

Somon cu spanac in crusta de foietaj

Postat de: Veronica22 in Somon

Fileurile de somon se curata de piele si apoi se portioneaza in 3 bucati fiecare. Se condimenteaza cu sare si piper. Spanacul se pune intr-o cratita in care am topit putin unt si se soteaza....Citeste continuarea

Salata Bratara rubinie

Postat de: RODIMUR in Salate

Se curăță morcovii și sfecla, se spală și se pun la fiert. Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și se decojesc. (Eu am...Citeste continuarea

Aperitiv tort cu crema de branza si...

Postat de: Veronica22 in Aperitive / Garnituri

Galbenusurile se freaca cu smantana, uleiul, praful de copt, sare si apoi se adauga ingredientul colorant (maslinele, pasta de tomate sau spanacul). Fiecare blat se coace separat intr-o forma...Citeste continuarea

Desert prajitura cu nuca si crema...

Postat de: Veronica22 in Prajituri

Foi: Se amesteca ouale cu laptele, zaharul, zaharul vanilat, bicarbonatul si uleiul. Adaugam un praf de sare. Adaugam faina si nuca si framantam un aluat omogen, nelipicios. Se imparte...Citeste continuarea

Desert prajitura Iustina

Postat de: Constelatialeu in Prajituri

Am cumparat o plasa de 3 kg de portocale si le-am folosit pe toate, au avut coaja destul de groasa. Blat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 24/32 cm tapetata cu hartie de copt. Albusurile...Citeste continuarea

Aperitiv pateuri cu cascaval

Postat de: MotanLaOale in Aperitive / Garnituri

Se pune foaia de aluat pe blatul de lucru dat cu faina si se netezeste cu sucitorul. Se taie in 12 bucati. Se pune o bucata dreptunghiulara de cascaval pe fiecare bucata. Se unge pe...Citeste continuarea

Desert foietaj cu ciocolata

Postat de: sufletista in Dulciuri

Aluatul dezghetat peste noapte in frigider il intindem putin. Eu am impartit aluatul in bucati mai mici (dar se poate pune toata ciocolata la mijloc) Pe fiecare bucata de aluat am uns-o pe...Citeste continuarea

Aperitiv cornulete cu jambon si...

Postat de: sufletista in Aperitive / Garnituri

Aluatul de foietaj il dezghetam de seara la frigider. Intindem putin aluatul il taiem triunghiuri, ungem fiecare triunghi cu crema de branza. Adaugam cate o bucata de jambon, cate o feliuta...Citeste continuarea

Blat de tort clasic

Postat de: MotanLaOale in Scoala de gatit Bucataras

Ouale se separa in albusuri si galbenusuri. Se bat albusurile cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza....Citeste continuarea

Ficatei de pui cu sos si legume

Postat de: lucy2002 in Ficat

Ficateii se spala, se curata de pielite si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Legumele se curata, se spala si se taie dupa preferinta. Intr-o cratita se pune uleiul la incins si adaugam...Citeste continuarea

Snitel de porc

Postat de: lucy2002 in Porc

Cotletul se feliaza si se bate cu ciocanul de snitele pe ambele parti. Bucatile de cotlet se presara cu sare si piper pe ambele parti. Ouale se bat bine si se adauga putina sare....Citeste continuarea

Salata Deni - cu jambon si boabe

Postat de: mihaelar63 in Salate

Boabele se scurg de lichidul in care au fost conservate si se clatesc cu apa rece . Scurgeti boabele de apa cu ajutorul unei strecuratori . Prazul si ardeiul se taie marunt ....Citeste continuarea

Coaste si spata de batal in foi de...

Postat de: mihaelar63 in Oaie

Costitele de batal si spata se freaca bine cu sare si cu condimentele date mai sus . Ceapa si usturoiul se curata si se feliaza . Distribuiti pe deasupra la carne felii de...Citeste continuarea

Avat cu unt si lamaie

Postat de: mihaelar63 in Peste

 Avatul se curata, se spala si se portioneaza. Pestele se pune intr-o tava non-aderenta si se maseaza cu ulei de masline zeama de la o lamaie, condimentele date si se sareaza....Citeste continuarea

Aperitiv branza L'ortolan cu jambon...

Postat de: sufletista in Aperitive / Garnituri

Rotita de branza o crestam putin cu cutitul (nu taiem), adaugam bucati de usturoi si crengute de rozmarin. Imbracam rotita cu felii de jambon. Asezam branza in mijlcoul aluatului si...Citeste continuarea

Sos caramel

Postat de: costi7hector in Sosuri

Intr-o oala cu pereti inalti se pune apa si zaharul la caramelizat. Cand devine zaharul auriu, se adauga untul, se amesteca continuu pana se topeste si apoi se adauga smantana. Se amesteca...Citeste continuarea

Muschiulet de porc afumat

Postat de: sufletista in Mezel de casa

Bucata de carne o spalam bine si o portionam de lunga dupa preferinta. Intr-un vas incapator adaugam vinul, uleiul si condimente dupa gust, amestecam bine adaugam bucatile de carne si apa cat...Citeste continuarea

Desert biscuiti cu cacao

Postat de: antici_gabytza in Dulciuri

Incepem prin a amesteca faina, praful de sare si praful de copt. Separat am amestecat cacaua cu zaharul dupa care l-am rasturnat peste faina. Le amestecam pe toate pana se incorporeaza bine...Citeste continuarea

Aperitiv din cartofi

Postat de: AmaliaManta in Aperitive / Garnituri

Se pun cartofii in coaja la fiert. Dupa ce au fiert, ii lasam in apa rece pana putem tine cartoful in mana. Dam cartofii pe razatoare si punem peste compozitia rezultata restul ingredientelor....Citeste continuarea

Paste alfabet cu carne tocata -...

Postat de: ladydi in Paste

Fierbem pastele in apa cu sare si un pic de ulei conform instructiunilor de pe pachet. Intre timp tocam ceapa, curatam si pisam usturoiul. Cand sunt fierte pastele, le clatim cu apa rece si le...Citeste continuarea

Falafel cu salata tabouleh

Postat de: Bucataras in Mancaruri de post

Pune nautul la inmuiat peste noapte. Toaca marunt ceapa rosie, coriandrul si patrunjelul, pune-le impreuna cu nautul scurs de apa  in vasul robotului, adauga bicarbonatul, sarea, piperul...Citeste continuarea

Pui Tikka Masala

Postat de: licurici_lra in Pui

Condimentele se amesteca cu iaurtul grecesc, apoi cu pieptul de pui (taiat cubulete) si se lasa la marinat cateva ore. Pieptul de pui, inclusiv sosul in care a fost marinat, se prajeste in...Citeste continuarea

Toad in the hole

Postat de: caroline in Mancaruri cu carne

Pentru a prepara aceasta reteta incepem prin a intepa carnatul cu o scobitoare pe intreaga suprafata. Aranjam carnatul in forma de spirala, il punem intr-o tava rotunda unsa cu putin ulei si...Citeste continuarea

Paste cu rosii

Postat de: caroline in Paste

Rosiile le spalam si le taiem pe jumatate.  Punem o tigaie cu putin ulei de masline si calim usturoiul curatat. Dupa 1-2 minute, adaugam rosiile si lasam la foc iute pentru 10...Citeste continuarea

City Chicken

Postat de: RODIMUR in Porc

Carnea se spală, se usucă (prin tamponare cu hârtie absorbantă) și se fasonează, în așa fel încât să nu mai rămână grăsimi. Se taie carnea în...Citeste continuarea

Bubble bread-for kids

Postat de: mihaelar63 in Piine

 Pentru inceput se amesteca 50 gr faina cu drojdie , zahar si apa calduta . Se lasa 10 minute pana drojdia incepe sa actioneze . Eu am framntat aluatul in continuare cu ajutorul...Citeste continuarea

Desert tort cu cocos si lamaie

Postat de: licurici_lra in Torturi

Pentru blat , se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga cate o lingura de zahar, amestecandu-se bine de fiecare data. Faina se amesteca cu praful de copt si se...Citeste continuarea

Desert biscuiti cu unt de arahide

Postat de: ladydi in Dulciuri

Punem in vasul robotului 4 oua si le mixam cu zaharul si uleiul. Adaugam apoi untul de arahide si mierea si amestecam pana se omogenizeaza.Punem compozitia intr-un castron incapator, adaugam faina...Citeste continuarea

Desert cozonac Roscon

Postat de: sufletista in Prajituri

Intr-un bol amestecam drojdia cu putin lapte caldut, 1 lingura zahar si 1 lingura faina, lasam deoparte. Intr-un bol mai mare (lighean), cernem faina, adaugam zaharul, sarea, coaja de lamaie si...Citeste continuarea

Salata de orez cu ton

Postat de: caroline in Salate

Incepem prin a fierbe orezul in apa cu sare. Eu masor astfel : la o parte de orez pun trei parti de apa. Cand orezul este fiert, il lasam sa se racoreasca putin si il punem intr-un bol...Citeste continuarea

Paste trofie cu scoici

Postat de: caroline in Paste

Eu am folosit scoici deja curatate. In cazul in care aveti scoici ce trebuiesc curatate, procedati astfel: puneti scoicile sub un jet de apa rece si curatati cu un burete de sarma. Apoi cu o...Citeste continuarea

Desert Lesny Mech - muschi de...

Postat de: mihaelar63 in Torturi

Spanacul se scurge de excesul de lichid cu ajutorul unei strecuratori . Daca nu este suficient de fin tocat , se toaca mai marunt cu un blender sau robot . La inceput se sparg ouale intr-un...Citeste continuarea

Desert chec cu rahat

Postat de: MotanLaOale in Prajituri

Se bat albusurile cu un praf de sare pana devin dense. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana devine lucioasa. Se adauga uleiul, coaja rasa de lamaie si se omogenizeaza....Citeste continuarea

Desert cozonac coronita cu crema de...

Postat de: rocsi_1612 in Dulciuri

Aluatul: Laptele il puneti intr-o craticioara pe foc, pana devine caldut. Untul sa fie moale, de la temperatura camerei. Cerneti faina intr-un bol. Adaugati sarea, zaharul brut, drojdia si...Citeste continuarea

Maios

Postat de: dantes in Mezel de casa

Ficatul de porc se curata si se lasa in apa rece circa o ora.Gusa de porc trebuie sa fie cat mai grasa, se taie in bucati mari si se pune la fiert intr-o oala cat mai mare. Cand gusa este...Citeste continuarea

Friptura de Craciun

Postat de: MotanLaOale in Porc

Carnea se taie bucati potrivite mai mici. Carnatii se taie la 4-5 cm. Costita se taie cuburi mai mari. Se pune untura intr-o cratita, se topeste si se pun bucatile de carne. Se pune...Citeste continuarea

Desert tort cu jeleu de fructe cu...

Postat de: sufletista in Torturi

Blat-mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile, mixand bine dupa fiecare. Adaugam uleiul, faina amestecata cu...Citeste continuarea

Aperitiv tarta cu aluat de cartofi...

Postat de: merisor67 in Aperitive / Garnituri

Pregătim aluatul pentru tartă cu aluat de cartofi și carne tocată. Curățăm cartofii și îi punem la fiert în apă cu puțină sare. Înlăturăm spuma care se...Citeste continuarea

Desert tarta cu crema de vanilie si...

Postat de: sufletista in Prajituri

Blat-albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa si densa,adaugam uleiul,laptele si mixam pana ce se omogenizeaza. Amestecam faina cu...Citeste continuarea

Briose umede cu zmeura si stafide

Postat de: eumimi in Prajituri

Untul moale, de la temperatura camerei,  il amestecam cu un tel cu zaharul timp de 1-2 minute, apoi adaugam treptat ouale si batem bine dupa fiecare. Adaugam iaurtul si apoi  faina...Citeste continuarea

Desert cozonac cu biscuiti

Postat de: antici_gabytza in Prajituri

Pregatim maiaua din drojdia, 50 g zahar si 100 ml apa calduta. Cernem faina intr-un lighean mai mare. Adaugam cam 1 lingura de sare, restul de zahar si amestecam. Dupa care facem o gaura in...Citeste continuarea

Desert bilute cu nuca si biscuiti

Postat de: antici_gabytza in Dulciuri

Maruntim biscuitii si nuca prin robot. Separat amestecam zaharul pudra cu sucul, plicurile de zahar vanilat si esenta de rom Peste biscuiti si nuca maruntite adaugam zaharul, cacaua si...Citeste continuarea