Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert prajitura svaba cu mere si...
Postat de: mihaelar63 in PrajituriMerele se spala, se curata de seminte si se taie in jumatati. Jumatatile se feliaza, fara a se desparti unele de altele. Ouale se bat spuma cu zahar. Incorporati untul moale....Citeste continuarea
Saramura de crap si platica -...
Postat de: mihaelar63 in PestePestele se spala si se usuca de excesul de apa . Apoi se sareaza si se unge cu putin ulei . Ideal este sa se faca pestele la gratar . In lipsa acestuia am copt...Citeste continuarea
Paine floare
Postat de: mihaelar63 in PiineSe pun in cuva masinii de framantat paine intai ingredientele lichide: laptele acru, apa, mierea si uleiul. Tot acum se pune si drojdia uscata . Laptele acru si apa...Citeste continuarea
Pate de ficat cu salvie si piper
Postat de: mihaelar63 in FicatFicatul de vacuta se lasa in apa rece ca sa iasa sangele din el . Schimbati apa de cate ori este nevoie pana ramne limpede . Se taie cubulete ficatul si se pune la prajit in...Citeste continuarea
Friptura de vacuta la grill
Postat de: mihaelar63 in VitaCarnea de vacuta se portioneaza in felii de 2-3 cm, mai groase . Cu ajutorul mainii facute pumn se bate usor carnea . Nu este nevoie sa o intinzi ca la snitele . Se...Citeste continuarea
Pizza la tigaie, cu ciuperci,...
Postat de: vasimur in PizzaPunem ingredientele pentru blat, într-un bol și le amestecăm bine, până ce obținem un aluat potrivit de moale și omogen. Între timp pregătim ciupercile. Dacă sunt...Citeste continuarea
Desert Buchteln sau gogosi umplute...
Postat de: Bucataras in DulciuriPune intr-un castronel putin lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia. Amesteca si lasa 15 minute sa creasca. Adauga peste faina, mixeaza usor, apoi incorporeaza pe rand celelalte...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de portocale...
Postat de: sufletista in TorturiBlat- albusurile le mixam cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu ulei, mixam pana ce se...Citeste continuarea
Oua vopsite cu coji de ceapa si...
Postat de: UrsanMihaela in Aperitive / GarnituriLuam vasul si punem apa in el, cam 3,5 l si pe urma adaugam cojile de ceapa . Punem sarea si otetul peste cojile de ceapa si vasul pe foc. In...Citeste continuarea
Pulpe marinate in sos de iaurt cu...
Postat de: sufletista in PuiIntr-un bol amestecam mustarul cu uleiul, vinul si condimente dupa gust, adaugam pulpele spalate si curatate de eventualele pene. Amestecam bine dupa care adaugam iaurtul, amestecam bine si dam...Citeste continuarea
Desert mousse de limete
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe prepară mai întâi frișca naturală, din 100-125 ml de smântână grasă, mixată cu 1 plic de vanilie și 1-2 linguri de zahăr pudră. Când frișca este bine...Citeste continuarea
Desert budinca caramel
Postat de: cristeena20 in DulciuriE o budinca simpla, dar ca sa iasa perfect trebuie sa respectam anumite amanunte. Punem laptele la fiert cu coaja de lamaie. Intre timp facem caramel cu zahar ars si ungem forma de budinca...Citeste continuarea
Tocana de miel
Postat de: cristeena20 in OaieCarnea se pune la marinat cu o zi inainte, se condimenteaza cu sare, piper, usturoi, dafin si vin alb; tinem la frigider. Intr-un vas cu capac, punem ceapa cu ulei de masline si dafin la...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu faina neagra
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol amestecam ingredientele uscate, facem o adancitura adaugam praful de copt amestecat cu zeama de lamaie, untul, mierea de albine, esente de vanilie. Amestecam cu lingura adaugand...Citeste continuarea
Zacusca cu ghebe si ceapa coapta
Postat de: sufletista in ZacuscaCeapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam...Citeste continuarea
Desert mini tortulet cu ciocolata...
Postat de: Constelatialeu in TorturiMai intai pregatim un castron de sticla ( sau orice vas mai inaltut pe care-l aveti la indemana) pe care-l tapetam cu folie alimentara. Fundul vasului il ornam cu rondele de banana. Intr-o cana...Citeste continuarea
Desert rulouri umplute cu mere,...
Postat de: mirela0911 in DulciuriIntr-un bol se cerne faina. Se pune sarea pe margine si se face o gropita in mijloc. Se presara 1 lgt zahar, se zdrobeste drojdia si se toarna 110 ml apa minerala incalzita usor. Se amesteca putin...Citeste continuarea
Barcute umplute cu piept de pui
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriIntr-un bol se pune faina iar pe margine sarea. Se incalzesc usor 150 ml apa, se amesteca cu zaharul, 2 lg faina si drojdia proaspata. Se lasa sa dospeasca 10 minute. Se toarna peste faina...Citeste continuarea
Desert papanasii copilariei
Postat de: Geanina87 in DulciuriSe mixează ouăle cu praful de sare, apoi se adaugă zahărul pudră și esența si se continuă mixarea pt 2 minute. Brânza se pune în compoziția de ouă și se omogenizează,...Citeste continuarea
Risotto cu ciuperci
Postat de: cristeena20 in Mancaruri de legumeCa pentru orice risotto, ai nevoie de un orez special-cu bobul rotund. Secretul cremozitatii e amestecatul continuu in timp ce turnam treptat lichidul, untul si parmezanul. Spalam ciupercile si...Citeste continuarea
Lasagna cu ciuperci si sos bechamel
Postat de: RODIMUR in LasagnaMai întâi se pregătește umplutura de ciuperci. Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală și se lasă puțin la scurs, în strecurătoare. Între...Citeste continuarea
Quesadilla cu legume si peste
Postat de: rocsi_1612 in PesteScurgeti fasolea de lichid, o clatiti in 2-3 ape si o puneti intr-o sita la scurs. Rosiile le taiati felii mai groase. Maslinele le feliati. Conserva de peste o scurgeti bine de ulei. Ardeiul...Citeste continuarea
Desert coronita de Florii (de post)
Postat de: Constelatialeu in DulciuriCernem faina intr-un castron, facem o adancitura si punem drojdia uscata si putin zahar. Adaugam un pic de suc fanta incalzit si amestecam putin, lasam 10 min sa se activeze drojdia, presaram...Citeste continuarea
Tataki de pastrav somonat
Postat de: ctlina in PastravIndepartati pielea. Puneti pestele intr-un vas adanc. Am taiat o bucata in 2 caci era mai mare. Curatati si radeti ghimbirul deasupra pestelui. Varsati sosul mirin, sosul soia, otetul....Citeste continuarea
Desert fursecuri
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron punem mix-ul din plic, adaugam untul, laptele si oul si mixam bine pana se omogenizeaza aluatul. Dupa ce am facut aluatul l-am intins cu sucitorul si l-am taiat in forma de...Citeste continuarea
Desert tort de bucataras
Postat de: Adele in TorturiSe începe cu pregătirea blatului, se separa gălbenușurile de albușuri. Se mixeaza mai intai albușurile spuma, separat se mixeaza și gălbenușurile cu zahar și ulei pana se obține o...Citeste continuarea
Turte la tigaie din aluat simplu cu...
Postat de: AdrianUdrea in PiineCum se prepara Turte la tigaie din aluat simplu cu bicarbonat Se cerne faina intr-un vas si se amesteca cu sarea. Se face o adancitura la mijlocul ei, ca si in cazul in care se foloseste...Citeste continuarea
Desert prajitura cu alune si caramel
Postat de: Dea_Dea in PrajituriBlat: Separam albusurile de galbenusuri. Punem albusurile intr-un bol adaugam un praf de sare si la batem spuma. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam galbenusurile...Citeste continuarea
Varza calita cu soia
Postat de: Bunica in Mancaruri de postIntr-o craticioara de 1 l am pus apa la fiert. Cand a inceput sa clocoteasca, am pus cuburile de soia, am acoperit cratita cu un capac si am stins focul. Am curatat o ceapa potrivit de...Citeste continuarea
Paine cu cartofi
Postat de: cristinutanicolita in PiineCartofii se curata, se spală, se taie si se fierb in apa cu sare. După ce au fiert se pasează ca pentru piure. Drojdia se amesteca cu zahărul, 1 lg faină, 1 lg apa calda. Se...Citeste continuarea
Mancare de cartofi noi cu fasole...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeFasolea verde se scoate din timp de la congelator și se lasă într-o strecurătoare, ca să se decongeleze natural și să se scurgă de lichid. Cartofii se curăță, se spală și se...Citeste continuarea
Salata cu mozzarella, rosii si oregano
Postat de: mihaelar63 in SalateMozzarella se taie cubulete . Legumele se spala si se curata . Rosiile se taie jumatati ,ridichile se taie rondele , ardeiul se taie cubulete . Amestecati mozzarella...Citeste continuarea
Salata de avocado cu ton
Postat de: sufletista in SalateIntr-o cratita punem apa cu sare la fiert si cand incepe sa fiarba adaugam ouale si le fierbem cca 10 min (sa fie fierte bine,facem proba la un ou). Le adaugam intr-un vas cu apa rece(eu adaug...Citeste continuarea
Cea mai buna prajitura de post, cu...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriPreparare Cea mai buna prajitura de post, cu crema de portocale Blatul: Intr-un bol amestecati apa minerala cu zaharul, pana ce acesta din urma se topeste. Adaugati uleiul, sarea si...Citeste continuarea
Cartofi Duchesse, cu branza sarata
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriCartofii se decojesc, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când se formează spumă deasupra, se culege și se aruncă. Cât timp fierb...Citeste continuarea
Placinta creata
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un bol mai mare adaugam branzeturile date prin razatoare,branza proaspata,smantana,3 oua batute si amestecam cu telul pana ce se omogenizeaza. Pe masa de lucru asezam prima foaie de...Citeste continuarea
Spaghete cu creveti aromatizați
Postat de: panacris in Fructe de mareArdeiul kapia se coace rapid la flacăra aragazului, apoi se cojește sau cel mai simplu se folosește ardei kapia copți congelați. Ceapa galbenă, prazul și cea verde se curăță, apoi se...Citeste continuarea
Chiftele in sos de branzeturi
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneChiftele-ceapa o dam prin razatoarea mica si o punem intr-un vas cu apa. Painea o punem la inmuiat in lapte,o stoarcem bine. Intre timp dam morocvul prin razatoarea mica,adaugam...Citeste continuarea
Cornuri a la Luca
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriEu, de obicei, mă folosesc de ajutorul nr. 4 din Casa Zmeilor, Maricica bis, mașina de frământat și dospit pâine. Se poate prepara și clasic, manual, sau cu ajutorul unui robot...Citeste continuarea
Pizza de marti
Postat de: Constelatialeu in PizzaAm cernut faina intr-un bol, am facut o adancitura in mijloc, am pus drojdia uscata si zaharul si un pic de apa calduta si am amestecat un pic, am lasat 10 min, apoi am presarat sarea pe margine...Citeste continuarea
Desert prajitura Espresso
Postat de: ancutsa in PrajituriBlatul: se amestecă (cu mixerul) untul rece cu gălbenușurile, se adaugă un praf de sare, îndulcitorul, vanilia, praful de copt și cacaua. Se încorporează albușurile...Citeste continuarea
Reteta delicioasa de salau la...
Postat de: mihaelar63 in SalauPreparare Reteta delicioasa de salau la cuptor cu ceapa si lamaie Feliile de salau proaspat se pun intr-un vas de Jena termorezistent . Nu mai scriu despre curatarea , spalarea...Citeste continuarea
Ciorba cu varza acra si cu virsli,...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeLegumele se curata si se spala . Varza acra se taie fideluta . Se taie marunt ceapa si se aie cuburi ardeiul kapia , morcovul si telina verde . Se seteaza...Citeste continuarea
Fudulii de tauras cu verdeata
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneFuduliile se cresteaza pe o parte si curata bine de membrana ce le inveleste . Fuduliile se pun in putina apa cu otet si se lasa o jumatate de ora la marinat . Puneti si...Citeste continuarea
Merlucius in crusta si turtite de...
Postat de: mihaelar63 in PestePestele se spala , se dezoseaza si se taie in doua . Condimentati pestele cu piper , sarati si stoarceti lamie deasupra . Lasati pestele sa se marineze macar 15 minute ....Citeste continuarea
Ciolan de porc afumat cu cartofi -...
Postat de: mihaelar63 in PorcCiolanul proaspat afumat se spala si se pune la fiert in apa . Se fierbe pana cand carnea este patrunsa si soricul este moale . Se scoate ciolanul din apa in care a fiert.Nu...Citeste continuarea
Pasta tartinabila cu sardine
Postat de: mihaelar63 in SalateSardinele se scot din conserva si se pun intr-un bol. Rosiile, ceapa si usturoiul se toaca marunt. Cartoful fiert se zdrobeste ca pentru pireu. Se pun in acelasi...Citeste continuarea
Mancare de pipotele cu busuioc si orez
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carnePipotele se curata bine de pelite ,se spala si se taie bucati mai marunte . Eu le tai de obicei in doua sau in trei in functie de marime . Ceapa si usturoiul sxe curata si se toaca...Citeste continuarea
Supa cu mazare si taitei de orez
Postat de: mihaelar63 in SupeCuratati si spalati legumele. Se pune la decongelat mazarea verde cu morcov. Se pune la fiert in apa cu sare, cartoful taiat marunt, usturoiul maruntit si ceapa intreaga....Citeste continuarea
Salata de fasole verde cu sunculita
Postat de: mihaelar63 in SalateFasolea verde se pune timp de 10 minute la fiert in apa clocotita cu sare . Maruntiti verdeturile si taiati cubulete ardeii. Sunculita se taie marunt . Amestecati...Citeste continuarea