Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert prajitura tavalita de post
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Intr-un bol puneti apa minerala, uleiul, otetul si vanilia. Amestecati putin. Cerneti faina, o adaugati peste lichide. Puneti praful de copt, un praf de sare, zaharul pudra, turmericul...Citeste continuarea
Piept de curcan cu sos de rosii,...
Postat de: Bucataras in CurcanPregateste toate ingredientele: Taie carnea de curcan in cubulete, ceapa si usturoiul toaca-le marunt. Pune maslinele la desarat daca e cazul. Incepe prepararea mancarii:...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mure si mango...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAceste deserturi pregatite in forme Silikomart necesita timp mare de pregatire si multa rabdare, deoarece trebuie sa stea la congelator de la 3-4 ore pana la 12 ore sau mai mult. Frisca :...Citeste continuarea
Desert tort cu cafea si crema de...
Postat de: ancutsa in TorturiDecorațiunile: Pui ciocolata albă într-un poș, îl legi cu un elastic și îl scufunzi într-un ibric cu apă fierbinte. După ce s-a topit ciocolata, scoți poșul,...Citeste continuarea
Salata cu ton, porumb si ardei rosu
Postat de: ancutsa in SalateSpeli ardeiul, salata verde și ceapa verde.Tai ardeiul rondele subțiri. Frunzele de ceapă le tai mărunt, iar salata o tai grosier. Scurgi tonul de suc și îl răsfiri...Citeste continuarea
Salata cu ton, in stil mediteranean
Postat de: ancutsa in SalatePui mazărea la fiert într-o crăticioară cu apă și un praf de sare. Cureți și speli morcovul, îl tai după plac și îl pui la fiert lângă mazăre. După ce...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu branza,...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriÎntr-un bol încăpător pui toate brânzeturile (le-am ras și pe cele sărate), smântâna și ouăle. Mixezi totul bine și asezonezi cu sare, piper negru proaspăt...Citeste continuarea
Zucchini in stil mediteranean
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriSpeli zucchini, îl tai în jumătăți și îi scobești miezul. Apoi tai fiecare jumătate din nou în două. Pui sare pe fiecare bucată de zucchini....Citeste continuarea
Aperitiv trandafiri din zucchini si...
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriSpeli dovlecelul zucchini și îl feliezi cu ajutorul unui decojitor, pentru a obține fâșii late și subțiri. Dintr-un dovlecel poți obține 20 de felii (eu am avut...Citeste continuarea
Desert tort de morcovi
Postat de: susu in TorturiBlatul : Nuca se rumeneste la cuptor la foc mic. Se curata de coaja amaruie si se pune la blender sa se marunteasca. Morcovul se rade fin. Amestecam faina cu bicarbonatul, praful de copt,...Citeste continuarea
Creveti in sos rosu
Postat de: susu in Fructe de mareTocam ceapa si ardeiul marunt. Calim usturoiul zdrobit apoi adaugam partea alba de la ceapa, urmeaza capia si partea verde a cepei, sare si piper. Eu am pus si cateva bucatele de radacinoase...Citeste continuarea
Chifle pufoase
Postat de: dantes in PiinePentru pep se amesteca toate ingredientele si se fierb amestecand in continuu pana se ingroasa apoi se lasa la racit. Cantitatile sunt cantarite in grame. Pentru coca amestecam laptele caldut...Citeste continuarea
Desert rulouri cu magiun de prune...
Postat de: panacris in PrajituriÎn vasul aparatului de frământat și dospit aluaturi se adaugă ingredientele lichide: laptele călduț, esențele aromate, untul la temperatura camerei, ouăle bătute cât să...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ananas
Postat de: Bunica in PrajituriIa o forma sau un vas de 28-30 cm circumferinta si unge-l cu ulei. Presara zaharul peste ulei si apoi aseaza rondelele de ananas. Aluatul: Scoate bucatile de ananas si mixeaza-le pana se...Citeste continuarea
Desert tort de post cu ciocolata si...
Postat de: katty in TorturiPregatim mai intai crema care trebuie racita si tinuta la frigider cateva ore. Punem frisca intr-o craticioara si o lasam la foc sa se infierbante, fara a clocoti. Adaugam ciocolata rupta bucati...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu cartofi si chimen
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriCuratam cartofii, ii spalam bine si ii taiem cubulete. Ii punem la fiert cu apa cat sa ii depaseasca. Cand sunt fierti,ii scurgem bine intr-o sita si ii lasam sa se racoreasca. Ii punem intr-un...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere si scortisoara
Postat de: eumimi in DulciuriLasam aluatul de foietaj la dezghetat. Merele le dam pe razatoare, le amestecam cu zaharul si cu scortisoara si le punem pe foc pana cand zeama lasata de ele se evapora. Aluatul de...Citeste continuarea
Supa crema de ciuperci Pleurotus
Postat de: Bunica in Mancaruri de postIa un vas de 3 l.si pune apa in el. Pune vasul pe foc. Legumele curatate,spalate,taiate in bucatati mari se pun la fiert. Ciupercilecuratate,spalate se taie/rup in bucati mari. Cand...Citeste continuarea
Reteta de creier macelaresc cu...
Postat de: Ksenya in Mancaruri cu carneCum se face Reteta de creier macelaresc cu specific haiducesc Creierul curatat de pielite il lasam in apa, sare si otet pentru minim o ora, apoi il lasam la scurs intr-o...Citeste continuarea
Pate din seminte de dovleac
Postat de: ladydi in Vegan / Raw veganPunem semintele de dovleac la inmuiat in apa peste noapte sau cel putin 3-4 ore, apoi le strecuram si le punem in blender cu restul ingredientelor. Adaugam 3-4 linguri de apa si blendam. La nevoie...Citeste continuarea
Supa de curcan cu mazare, conopida,...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeCeapa se curata si se taie marunt . Caliti usor ceapa in ulei . Se aduga carnea de curcan in bucata intreaga si mazarea . Turnati deasupra 3l apa si fierbeti timp de 15...Citeste continuarea
Supa crema de urzici, cu smantana...
Postat de: RODIMUR in SupeUrzicile se aleg, se curăță, se spală în 4-5 ape și apoi se opăresc 2 minute cu apă clocotită sărată. Apoi se scot cu o paletă și se pun la fiert în apă clocotită....Citeste continuarea
Pastravi cu sos de capere, unt si...
Postat de: mihaelar63 in PastravPastravii curatati de solzi si intestine se incresteaza pe ambele parti la distanta de 2 cm Se condimenteaza cu sare si piper . Se freaca bine cu zeama de la o lamaie ....Citeste continuarea
Aperitiv rulada cu crema de branza
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriCele trei aluaturi se prepară separat, dar în același timp. În trei vase diferite se pun câte două gălbenușuri, albușurile se vor pune în vasul mixerului. Cele...Citeste continuarea
Tocanita de vitel a mamei
Postat de: mihaelar63 in VitaCarnea de vitel se taie cuburi potrivit de mari. Eu le tai asa cam cat jumatate cutie de chibriuri. Cuburile de carne se condimenteaza cu sare , piper , boia si cimbru ....Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu carnat afumat...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeLegumele se curata si se spala. Morcovii se taie rondele. Ceapa se taie cubulete. Telina se taie tot cuburi. Pentru inceput se pun bucatile de carnat sa se prajeasca in...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu dovlecel si...
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriSpalati dovleceii si ii dati pe razatoarea mare. Ii puneti intr-o sita, presarati putina sare si ii lasati 30 de minute la scurs. Apoi ii stoarceti si intre maini. Ceapa verde o curatati si o...Citeste continuarea
Dulceata din toporasi (viorele de...
Postat de: panacris in Dulceata / GemCum spunea și Clementina, mai greu cu culesul toporașilor minunați! 😉 Dar este exact exercițiul de stretching ce mi-a lipsit zilele astea de interdecție în sala de fitness😉 Chiar...Citeste continuarea
Desert briose cu faina integrala
Postat de: katty in DulciuriPunem intr-un castron ingredientele uscate. Adaugam oul, laptele si uleiul. Amestecam cu o lingura de lemn. Punem cu ajutorul unei linguri compozitia in 12 forme de briose. Presaram deasupra...Citeste continuarea
Coaste de caprioara in sos de rosii...
Postat de: katty in Slow CookerTaiem coastele in bucati potrivite. Le spalam si le asezam intr-un vas cu capac. Peste ele punem cimbru, maghiranul, boiaua, sare, piper, foile de dafin, uleiul si vinul. Amestecam bine si punem...Citeste continuarea
Ciuperci pleurotus in sos cremos
Postat de: katty in Mancaruri de legumeTrecem ciupercile rapid printr-un jet de apa, le scurgem si le taiem fideluta mai groase putin. Intr-o tigaie inalta punem untul, uleiul si ciupercile. Acoperim cu un capac si le lasam sa se...Citeste continuarea
Bors de porc cu stevie si zucchini
Postat de: katty in CiorbeSpalam carnea bine dupa ce a fost portionata si o punem la fiert in apa rece cat sa o acopere si sa o depaseasca. Spumam cat este nevoie si fierbem pana carnea este fiarta de jumatate....Citeste continuarea
Fasole boabe cu spanac in sos de rosii
Postat de: katty in Mancaruri de postTocam ceapa fin si o calim in uleiul incins. Stingem cu rosiile pasate. Adaugam pasta de ardei, foile de dafin, cimbru, piper si putina sare. Fierbem cateva minute, apoi adaugam putina apa...Citeste continuarea
Fasole verde la cuptor
Postat de: katty in Mancaruri de legumePunem la fiert o oala cu 1l de apa. Cand apa clocoteste, adaugam putina sare si fasolea verde si fierbem 3-4 minute. Scurgem fasolea verde si o asezam intr-o forma de ceramica unsa cu...Citeste continuarea
Desert pancakes (clatite) servite...
Postat de: deyutzky in DulciuriCum se prepara Desert pancakes (clatite) servite cu dulcata, reteta simpla de post: 1. Adaugati intr-un bol ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si...Citeste continuarea
Desert cozonac Leopard Keto
Postat de: panacris in DulciuriOuăle se mixează energic cu iaurtul, drojdia și îndulcitorul, apoi se adaugă ketomix cozonac, până la obținerea unui aluat omogen. La final se adaugă untul topit și se...Citeste continuarea
Salata cu hering afumat
Postat de: mihaelar63 in SalateLegumele se curata si se spala. Castravetii, ridichea si ardeiul iute se taie rondele . Salata verde se marunteste . Asezati frumos legumele pe un mic platou ....Citeste continuarea
Desert prajitura cu piscoturi si...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriSirop : Zaharul l-am pus sa se caramelizeze, apoi am adaugat apa rece ( atentie cand puneti apa rece ) si am pus pe foc sa fiarba pana se topeste zaharul caramelizat. Am lasat sa se raceasca....Citeste continuarea
Sarmalute in frunza de stevie
Postat de: panacris in Mancaruri cu carneCarnea de porc și cea de vită, se taie în bucăți potrivite și se macină la mașina de tocat carne. Orezul se spăla în mai multe ape apoi se scurge. Ceapa se curată și se...Citeste continuarea
Pui a la Crapaudine
Postat de: mihaelar63 in PuiPuiul se curata si se spala . Cu ajutorul unui cutit bun sau a unei foarfece de bucatarie se despica puiul pe sirea spinariii , dintr-un capat intr-altul . Se intoarce puiul...Citeste continuarea
Cotlet de porc in sos de chimen
Postat de: mirela0911 in PorcSe bat feliile de cotlet si se condimenteaza cu sare si piper. Se pune untura sa se topeasca intr-o cratita. Se prajeste carnea pana se rumeneste usor. Se scot bucatile de carne pe o farfurie...Citeste continuarea
Desert pasca turnata cu fructe...
Postat de: panacris in DulciuriOuăle se amestecă cu zahărul, zahărul vanilinat, brânza de vaci, coaja de lămâie, până ce se omogenizează. Apoi se adaugă făina, amidonul, grișul, praful de sare și...Citeste continuarea
Ciorba/supa din carne de ied
Postat de: panacris in Supe/CiorbeCarnea se spală, se porționează și se pune la fiert în apă rece cu puțină sare, cca. 60 de minute la foc mediu, semiacoperit. Se spumează la nevoie. După ce s-a fiert se scot...Citeste continuarea
Cozonac cu unt sarat si ceapa verde
Postat de: mirela0911 in PiineSe incalzesc usor 100 ml lapte. Se adauga 1 lgt zahar, 2 lg faina si drojdia. Se amestea bine si se lasa la activat timp de 10 minute. In bolul mixerului se pune faina cernuta, sarea si oul...Citeste continuarea
Friptura din pulpa de ied
Postat de: panacris in OaiePulpele curățate de eventualii perișorii ai ieduței 😉 se pun într-un vas încăpător. Toate mirodeniile se adaugă într-un vas, se completează cu ulei, vin și se...Citeste continuarea
Reteta de mancare de stevie de post
Postat de: panacris in Mancaruri de postPreparare Reteta de mancare de stevie de post Ceapa curățată și mărunțită se pune la călit în ulei și puțină apă, până ce devine translucidă. Între timp se...Citeste continuarea
Ardei gras umplut cu quinoa, mango...
Postat de: dantes in Vegan / Raw veganQuinoa se clateste bine in mai multe ape si se scurge bine. Se pune la fiert 10 minute, apoi se opreste focul, se pune un capac peste vas si se lasa la racit inca 10 minute. Se curata...Citeste continuarea
Bors de primavara cu taitei de casa
Postat de: Ksenya in Supe/CiorbePunem la fiert legumele, morcovul, patrunjelul si telina. Adaugam fasolea fiarta, supa de legume sau apa lasam la fiert 20 minute. Separat calim ceapa in 3 linguri ulei, cand ceapa a devenit...Citeste continuarea
Aperitiv quiche cu tofu si ceapa verde
Postat de: andaoana in Aperitive / GarnituriCele doua tipuri de faina le-am pus intr-un bol impreuna cu zaharul, sarea si untul rece taiat cubulete. Am inceput cu framant cu mana (se poate si cu mixerul) si incet am adaugat apa pana cand am...Citeste continuarea
Paste cu leurda umplute cu branza
Postat de: andaoana in PasteLeurda impreuna cu 100 ml apa le-am pus in blender si am facut o pasta de o culoare verde intens. Faina am cernut-o intr-un bol , in mijloc am pus oul, sarea si am turnat pasta de leurda...Citeste continuarea