Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Vinete umplute cu carne tocata de pui
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de legumeSe spala vinetele si se taie in doua pe lung si se scobeste miezul cu ajutorul unei linguri. Miezul scobit il vom toca marunt si-l vom folosi la umplutura. Vinetele scobite se presara cu sare...Citeste continuarea
Desert rulada cu blat de cafea si...
Postat de: anuta in PrajituriIntai se pune intr-un ibric la fiert o cana de apa si cand da in clocot se pun perlele de tapioca la fiert. Se lasa sa fiarba cca 10-15 minute, amestecand cand si cand. Se opreste focul dupa ce...Citeste continuarea
Cotlete de porc umplute cu fasole...
Postat de: anuta in PorcCotletele se spala si se zvanta, apoi se face cu un cutit ascutit, in partea superioara, cate o taietura, pe mijlocul laturii cu carne, fara a taia lateralele cotletelor, taietura dusa cu grija...Citeste continuarea
Stufat cu carne de ied
Postat de: Bunica in Mancaruri cu carneBucatile de carne portionate se spala si se pun la fiert intr-un vas /cratita incapator. Se spumeaza din cand in cand. Cat fierbe carnea spala si curata usturoiul si ceapa verde, apoi le tai...Citeste continuarea
Peste in crusta de verdeata si...
Postat de: anuta in SalauSe prepara pasta de verdeata blenduind patrunjelul verde cu 2 catei de usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, un praf de sare si piper. Fiecare bucata de peste se unge cu ulei de...Citeste continuarea
Aperitiv cosulete de primavara
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriSe taie foile de placinta in patrate cu latura de cca 15-20 cm. Se curata ceapa si se taie julien, apoi incingem un strop de ulei de masline si calim ceapa cu ardeiul curatat si taiat...Citeste continuarea
Desert tort Tiramisu
Postat de: RODIMUR in TorturiSe fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească. Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă,...Citeste continuarea
Ciorba primavaratica de fasole boabe
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postFasolea se pune la inmuiat de seara. Se curata ceapa, ceapa verde, zarzavatul, ardeiul, se spala si se toaca marunt. Eu am pus la fiert fasolea cu putina sare in oala sub presiune, cam o...Citeste continuarea
Sos marocan Chermoula
Postat de: mihaelar63 in SosuriPrepararea este foarte simpla. Mai mult timp dureaza pregatirea condimentelor. Stoarceti lamaia. Curatati si pisati usturoiul. Spalati, zvantati si tocati...Citeste continuarea
Mancare de varza murata
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri cu carneVarza se pune la desarat in apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se scot cotoarele, se toaca fideluta si se stoarce bine. Ceapa, morcovii si ardeii se curata si se toaca. Ciolanul,...Citeste continuarea
Ciorba de ardei umpluti cu carne de...
Postat de: mihaelar63 in CiorbeLegumele se curata si se spala. Tocati ceapa marunt. Taiati radacinoasele dupa preferinta. Taiati foarte aproape de codita ardeii si curatati de seminte. Spalati si ii lasati...Citeste continuarea
Varza dulce cu smantana si marar
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de legumeCuratam varza de primele foi si o taiem fideluta si o frecam cu putina sare pana se inmoaie un pic. Ceapa tocata si morcovul dat pe razatoarea cu ochiuri mici se pun la calit cu 5 linguri...Citeste continuarea
Tocana de primavara ploioasa
Postat de: Constelatialeu in PorcDupa ce am reusit sa fentez un pic ploaia ( ploua infernal ) si-am adunat ceapa verde si usturoi verde, patrunjelul a ramas pe brazda, ca m-a gonit un nor plin de ploaie.....am plecat din gradina...Citeste continuarea
Stufat de iepure la Multicooker...
Postat de: merisor67 in MulticookingPorționăm carnea de iepure în bucăți mai mici și o curățăm de grăsime și pelicula de deasupra. Presărăm sare și piper peste carne și o lăsăm puțin la odihnit, cât...Citeste continuarea
Desert tort cu hortensii si...
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat: se bat spumă albuşurile cu un praf de sare, se adaugă îndulcitor, apoi treptat gălbenuşurile, migdalele măcinate, făina și praful de copt. Compoziţia...Citeste continuarea
Salata de vinete, in stil grecesc (2)
Postat de: RODIMUR in SalateVinetele se scot de seara din congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. A doua zi, vinetele se tamponează cu un prosop de...Citeste continuarea
Ciorba de rasol de vita, acrita cu...
Postat de: RODIMUR in CiorbeRasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și...Citeste continuarea
Salau pane cu cartofi prajiti cu sos
Postat de: cristina1985 in SalauSalaul se decongeleaza. Se taie in 3 bucati fiecare file, deci vor rezulta 6 bucati peste care se presara sare si piper. Se dau prin faina, ou si pesmet si se prajesc in ulei incins. Cartofii...Citeste continuarea
Desert papanasi fierti cu branza...
Postat de: simona72 in DulciuriDaca folositi o branza de vaci mai uscata, este nevoie sa o desfaceti (zdrobiti) cu furculita. Se adauga oul, sarea, zaharul si vanilia si se amesteca. Apoi se adauga si ingredientele uscate,...Citeste continuarea
Cartofi noi la cuptor, cu...
Postat de: vasimur in PorcPasul 1. Curățăm cartofii, ceapa, morcovul și pătrunjelul și le spălăm bine. Eu am folosit o legătură de ceapă verde, atât pentru chifteluțe cât și pentru salată. Ceapa...Citeste continuarea
Socata preparata in trei moduri
Postat de: merisor67 in BauturiMai întâi pregătim niște borcane de sticlă, pe care le clătim bine. Eu am avut două borcane de 2,5 l și unul de 5 l, pe astea le-am avut libere și în ele am...Citeste continuarea
Desert gogosi
Postat de: dantes in DulciuriDrojdia se dizolva in putin lapte caldut indulcit. Separat intr-un vas se bat ouale intregi cu zaharul si putina sare, apoi se toarna peste faina si se amesteca incet ca sa se absoarba toata...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mascarpone si...
Postat de: anuta in DulciuriSe prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intareste. Galbenusurile se freaca cu uleiul pana se leaga, apoi se incorporeaza in albusurile tari, se...Citeste continuarea
Tarta usor picanta cu ceapa rosie...
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriSe prepara aluatul din ingredientele mentionate, se framanta foarte bine, se da la rece 15 minute, apoi se intinde intre 2 folii de plastic si se asaza in forma de tarta. Se incinge un pic...Citeste continuarea
Cuiburi din paste cu legume aromate
Postat de: anuta in PastePunem intr-o oala apa cu un praf de sare sa fiarba si, cand da in clocot, scufundam cuibuletele de taitei in spumiera sau in lingura speciala pentru paste (pentru a ramane pastele in forma de...Citeste continuarea
Supa de aripioare cu radacinoase si...
Postat de: anuta in SupeSe curata aripioarele si se parlesc, se taie varfurile, apoi se spala si se pun la fiert cu 4 l de apa, cu o lingurita de sare. Intre timp pregatim zarzavatul curatandu-l si spalandu-l bine....Citeste continuarea
Aperitiv bagheta umpluta in crusta...
Postat de: anuta in Aperitive / GarnituriTaiem capetele baghetei, o taiem in 2 jumatati si apoi pe lung. Scoatem o parte din miez, lasand pe coaja cca 0,5 cm. Preparam o omleta in tigaia incinsa cu un strop de ulei de masline,...Citeste continuarea
Desert tort cu mere intregi
Postat de: sufletista in TorturiMere -curatam merele de coaja, le scoatem cotoarele si le stropim cu zeama de lamaie. Tapetam o tava cu hartie de copt, adaugam zaharul si merele cu spatiu intre ele. In fiecare gaura de la...Citeste continuarea
Drob din ficatei de pui
Postat de: sufletista in FicatFicatul spalat il punem la fiert si il spumam de cate ori este nevoie, il lasam sa se raceasca, dupa care il taiem. Intre timp tocam verdeturile spalate si scurse bine de apa. Curatam ouale...Citeste continuarea
Tagliatelle cu hribi, ton si...
Postat de: rocsi_1612 in PasteIntr-o cratita mai mare puneti apa, sare, o transferati pe foc. Cand apa incepe sa clocoteasca, adaugati pastele, le lasati sa fiarba la foc potrivit, atat cat scrie pe ambalaj. Intre timp...Citeste continuarea
Desert lapte de pasare
Postat de: sufletista in DulciuriPunem laptele la fiert impreuna cu zaharul si pastaia de vanilie despicata in 2 si scoase semintele pe care le punem in lapte. Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul...Citeste continuarea
Salata de cartofi, cu ceapa verde...
Postat de: RODIMUR in SalateCartofii se spală de pământ, se curăță de coji și se pun la fiert, cu apă rece. Când sunt gata, se scot din apa în care au fiert și se lasă să se răcească, după care...Citeste continuarea
Desert gogosi cu flori de salcam
Postat de: merisor67 in DulciuriMai întâi rupem florile de salcâm cu codițe si le clătim în apă rece, apoi le lăsăm la scurs. Amestecăm ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat...Citeste continuarea
Cartofi rantaliti -Cartofi cu ceapa...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de postCartofii se fierb cu coaja in apa cu sare. Dupa fierbere cartofii se curatesc si se taie felii. Intre timp se spala ceapa si patrunjelul. Tocati marunt ceapa verde si...Citeste continuarea
Pizza rapida
Postat de: Constelatialeu in PizzaAsezam aluatul in tava si intindem peste niste ketchup. Intr-un castron punem cubuletele de bacon, rulada o taiem cubulete si o adaugam in castron, taiem si cascaveaua cubulete si o amestecam cu...Citeste continuarea
Supa de berbecut in stil grecesc la...
Postat de: Ksenya in Slow CookerCarnea o portionam in bucati potrivite, o spalam in cateva ape si o punem la fiert. Cand se formeaza spuma varsam apa si o transferam in vasul slow cooker-ului Crock-Pot . Adaugam prazul...Citeste continuarea
Aperitiv placinte rasucite cu...
Postat de: simona72 in Aperitive / GarnituriPentru inceput se amesteca cu telul cele 40 gr faina cu 200 ml apa rece pana faina se desface. Se pune amestecul intr-o craticioara, se amesteca constant si se lasa pe foc pana incepe sa se...Citeste continuarea
Painici umplute cu muschi file si...
Postat de: Pungasa_Rogue in PiineSe cern 200 g faina intr-un castron si se presara cu sare. Intr-un alt castron se freaca drojdia cu zaharul pana cand drojdia devine lichida, apoi se toarna peste faina. Se adauga iaurtul si...Citeste continuarea
Salata mediteraneeana de vinete
Postat de: mihaelar63 in SalateVinetele decongelate se toaca marunt si se freaca cu ulei de masline si sare . Maslinele se curata de samburi si se toaca marunt . La fel se toaca si rosiile deshidratate ....Citeste continuarea
Costita de vacuta cu cartofi
Postat de: mihaelar63 in VitaCostitele de vacuta se spala si se portioneaza in bucati de marimea unei jumatati de palma [ de a mea, mai mica ;d ] Dupa ce s-au zvantat usor, se sareaza si se pipereaza....Citeste continuarea
Carne de porc cu legume verzi
Postat de: Meea in PorcCarnea de porc: fierbem cotletul de porc în apă cu sare. După ce a fiert, îl desfacem fășii cu furculița. Punem ceapa la călit. Oricât de mult te-ai grăbi, ceapa trebuie...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi noi cu loboda de...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeLegumele se curata si se spala. Osul afumat se spala si se pune la fiert in apa fierbinte. Taiati marunt morcovu, ceapa l si ardeiul rosu. Usturoiul verde se feliaza....Citeste continuarea
Pui Shanghai
Postat de: mihaelar63 in PuiCarnea de pui se spala si se taie felii inguste de lungimea unui deget mic. Carnea se condimenteaza cu sare, piper, usturoi granulat si mixul de 5 arome chinezesti. Se bat...Citeste continuarea
Supa minestrone
Postat de: elucubratiiculinare in SupeSe încălzește uleiul într-o oală mai mare. Se adaugă ceapa tocată, morcovul și țelina tăiate cubulețe. Gătim aproximativ 10 minute. Adăugăm cartofii și dovleceii...Citeste continuarea
Smoothie de morcovi cu mere si...
Postat de: merisor67 in Love SmoothiesCurățăm morcovii și îi tăiem în bucăți mai mici. Spălăm merele și le curățăm coaja, doar dacă este afectată. Coaja merelor conține o parte din vitamine și este...Citeste continuarea
Desert rulouri cu scortisoara
Postat de: Reli_B in PrajituriLa atelier le-am facut cu scortisoara si nuca de cocos. Mami a venit cu ideea sa facem o portie din ele cu ciocolata si migdale iar cealalta portie cu scortisoara. Aluatul: Am pus...Citeste continuarea
Langosi cu branza de burduf si marar
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriPentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și acolo se pune drojdia mărunțită, cu zahărul. Se...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu branza, carnati...
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriAluatul: Intr-un bol se cerne faina, se adauga sarea si praful de copt. Se pune untul taiat in bucatele mici si se framanta intre degete pana se obtine un aluat nisipos. Se adauga smantana, oul...Citeste continuarea
Paine cu seminte si mac
Postat de: mihaelar63 in PiineSe pregatesc si se cantaresc cantitatile de faina. Se masoara apa. Apa trebuie sa fie usor calduta [nu fierbinte ]. Faina atrebuie sa fie la temperatura camerei....Citeste continuarea
Chiftele de pui si cartofi noi in...
Postat de: merisor67 in PuiSpălăm bine cartofii cu buretele de vase, pentru a îndepărta frumos coaja subțire de pe ei. Îi lăsăm la scurs. Pentru chiftele, tocăm carnea de pui amestecată cu șunculița...Citeste continuarea