Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert tort de primavara cu...
Postat de: ancutsa in TorturiPentru blat: se bat albușurile cu un praf de sare până se fac spumă, se adaugă 4 ml îndulcitor sau echivalentul a 50 g zahăr, în funcție de...Citeste continuarea
Pizza cu sunca si dovlecei
Postat de: rocsi_1612 in PizzaAluatul: Cerneti faina intr-un bol. Adaugati drojdia, sarea, zaharul, amestecati. Turnati apa minerala, treptat, framantati pana obtineti un aluat omogen. Adaugam uleiul de masline, mai...Citeste continuarea
Tocanita cu ficat de pui si usturoi...
Postat de: Constelatialeu in FicatTurnam peste ficatul de pui cana cu lapte. Curatam usturoiul verde si-l taiem marunt. Ardeiul se taie cubulete mici. Tigaia wok se pune pe foc la incins se adauga uleiul si apoi usturoiul si...Citeste continuarea
Ciorba de fasole verde, cu rosii
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă....Citeste continuarea
Orez cu prune uscate
Postat de: Bunica in Mancaruri de postPrunele se spala bine in 2-3 ape, se oparesc cu apa clocotita si apoi se scurg. Ceapa se curata, se taie pestisori si se pune la calit. Cand ceapa a devenit sticloasa, adaugam morcovul si...Citeste continuarea
Varzari prajite
Postat de: Bunica in Mancaruri de postSe amesteca faina cu sare,drojdie si cu apa calduta si se framanta bine. Se lasa sa se odiheasca aluatul jumatate de ora. Curatam,spalam ceapa si o tocam marunt. Varza se toaca marunt....Citeste continuarea
Supa crema de rosii
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de postCeapa se toaca marunt, rosiile se curata de pielita si se taie cubulete, la fel si cartofii. Se pune apa la fiert cu o lingura din amestecul ardelenesc de legume. Ceapa se caleste intr-o...Citeste continuarea
Ciorba de inimi si pipote
Postat de: ladydi in CiorbeSpalam pipotele, inimile si spinarile de pui si le punem la fiert. Intre timp pregatim legumele. Curatam si taiem cartofii, ardeii si dovlecelul cubulete, radem morcovii, telina si...Citeste continuarea
Desert negresa de post
Postat de: cristina1985 in PrajituriSe stinge bicarbonatul si praful de copt in otet. Se amesteca toate ingredientele, inclusiv rahatul taiat cubulete si se toarna intr-o tava de 30 x 20 cm, tapetata cu hartie de copt si unsa cu...Citeste continuarea
Cartofi aromatizati
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postSe porneste cuptorul la 200 °C. Cartofii se curata de coaja, se spala si se taie rondele de marime potrivita, nu foarte groase. Se pregateste o tava. Eu am acoperit-o cu hartie de copt....Citeste continuarea
Mancare de fasole verde cu porumb
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postCeapa si usturoiul se curata, se spala si se toaca. Intr-o cratita se pune putin ulei. Se pune ceapa si usturoiul. Dupa ce ceapa s-a inmuiat putin si a devenit translucida, se adauga...Citeste continuarea
Mancare de cartofi si legume
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postUsturoiul se curata, se spala si se toaca. Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete mai mici. Intr-o cratita se pune putin ulei la incins. Se adauga usturoiul. Dupa ce usturoiul se...Citeste continuarea
Pui cu lapte de cocos si fistic
Postat de: panacris in PuiCeapa, ardeiul se curăță, se toacă mărunt și se sotează în puțin ulei de măsline. Se adaugă pieptul de pui curatat, taiat bucatele și se lasă la înăbușit cca....Citeste continuarea
Carne de porc cu sos de bere cu...
Postat de: licurici_lra in PorcCarnea se spala bine, se usuca, apoi se da cu sare si piper si se baga 30 min in frigider. Intr-un vas termorezistent, se pun 2 linguri de ulei, se adauga carnea, boiaua afumata, chimionul si...Citeste continuarea
Piure din spanac cu smantana vegetala
Postat de: panacris in Mancaruri de postUsturoiul se curata, se toaca marunt si se caleste rapid in ulei fara sa se rumeneasca, apoi se adauga spanacul congelat, se adauga cca. 100 ml apa si se lasa la fiert la foc mic pana se...Citeste continuarea
Conopida cu branza albastra si fistic
Postat de: panacris in Mancaruri de legumeConopida curatata, desfacuta buchetele, spalata se pune la fiert in apa rece, cca. 1000 ml, cu o lingura de sare la foc mic, semiacoperit cca. 30 de minute, sau la Crock Pot cca. 90 minute pe...Citeste continuarea
Ciuperci pleurotus cu trei feluri...
Postat de: panacris in Mancaruri de postCepele se curata si se maruntesc, apoi se pun la gatit intr-un vas wok, sau o tigaie non aderenta mai inalta, cu putina apa (cca. 100 ml) si uleiul de masline, la foc mediu cca. 10 minute...Citeste continuarea
Cus cus cu amestec de legume uscate
Postat de: panacris in Mancaruri de postApa rece se pune la fiert intr-un recipient de cca. 500 ml impreuna cu sarea, la foc puternic pana ajunge in punctul de fierbere, adica 100 grade Celsius. Cand a clocotit se opreste sursa...Citeste continuarea
Salata de ciuperci pleurotus cu...
Postat de: panacris in SalateCiupercile se curata si se taie bucati mai mici și se lasa la fiert la foc mediu, semicoperit cca. 15 minute, in cca. 1000 ml apa rece, asezonata cu sare. Apoi se strecoara de apa si se...Citeste continuarea
Salata de cruditati
Postat de: dantes in SalateDam pe razatoarea mare telina si marul si le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida apoi dam pe razatoare si morcovul. Separat intr-un bol pisam avocadoul cu o furculita sau o lingura...Citeste continuarea
Rata pe varza rosie
Postat de: trifadalia in RataCarnea de rata se spala apoi se unge cu usturoiul razuit, sare, cimbru si piper si se lasa pentru 2-3 ore sa intre condimentele in ea. Daca timpul permite, ar fi bine sa stea asa peste noapte....Citeste continuarea
Desert cheesecake cu aroma de...
Postat de: momo121 in TorturiPentru inceput pregatim blatul: Punem pe baie de aburi la topit ciocolata impreuna cu untul, dupa care adaugam zaharul, amestecam bine pana se topeste. ...Citeste continuarea
Costita de porc marinata in cidru...
Postat de: mihaelar63 in Slow CookerCostita se spala si se portioneaza in bucati potrivite ca sa intre in vasul ceramic al slow cooker-ului Crock-Pot . Se pun bucatile de costita in vasul de ceramica si se pun...Citeste continuarea
Spanac scazut cu carnati si paine...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneFeliati carnatii rondele si-prajiti in cratita cu cei 100 ml ulei pana se rumenesc . Se scot rondelele de carnat alaturi pe o farfurie si in uleiul incins se amesteca faina alba ....Citeste continuarea
Salata nemteasca cu carne de vita...
Postat de: mihaelar63 in SalateCarnea de vita se taie cubulete si se prajeste in putin ulei de masline pana se rumeneste. Intre timp se curata cartofii copti se taie cubulete si se pun cu carnea sa se rumeneasca...Citeste continuarea
Langosi de post, cu spanac
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postMai întâi se prepară umplutura. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei sufcient și la foc...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere
Postat de: MotanLaOale in PrajituriIntai se prepara umplutura ca sa aiba timp sa se raceasca. Merele se curata de seminte si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu zaharul si se pune la foc potrivit intr-o cratita. Nu se...Citeste continuarea
Placinta creata cu branza sarata
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriDăm brânzeturile sărate pe răzătoare, sau le strivim cu furculița, apoi le amestecăm cu brânza proaspătă de vaci. Adăugăm smântâna și omogenizăm compoziția....Citeste continuarea
Desert chec cu fructe, nuci si...
Postat de: mihaelar63 in PrajituriOuale, zaharul, zaharul vaniliat si sarea se pun intr-un bol si se mixeaza timp de cateva minute pana cand isi dubleaza volumul. Aceasta compozitie se pune in cuva masinii de paine....Citeste continuarea
Aperitiv Guacamole
Postat de: Bucataras in Aperitive / GarnituriTaie avocado-ul pe jumatate, pe lungime. Roteste apoi una din parti pana se va desprinde de pe sambure. Apoi in sambure infige mijlocul lamei cutitului si vei observa ca se scoate foarte usor. Ia...Citeste continuarea
Salata Floare din cartofi, cu ardei...
Postat de: RODIMUR in SalateArdeii capia se scot de cu seară de la congelator și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. Cartofii se spală și se pun în apă...Citeste continuarea
Sarmale de post in frunze de stevie
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postAmesteca cimbrul, sumacul, curcuma, scortisoara, sarea si piperul intr-un bol; Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si soteaza ceapa si morcovii; Adauga condimentele si amesteca bine;...Citeste continuarea
Cascaval pane, cu pesmet
Postat de: vasimur in Aperitive / GarnituriSe porționează cașcavalul în felii de grosimea care vă place, cam cât un deget dar nu mai mult de 1 cm. Din cantitatea de mai sus, mi-au ieșit 10 felii de cașcaval, deoarece mie...Citeste continuarea
Spaghete cu piept de pui, legume si...
Postat de: cristeena20 in Spaghete- Ciupercile chinezesti le-am cumparat uscate-le-am pus la inmuiat cca jumate de ora si le-am dat sa clocoteasca 5 minute in apa cu sare. - Am taiat pieptul de pui in fasii mici -l-am...Citeste continuarea
Cod cu cartofi si smantana la cuptor
Postat de: cristeena20 in PesteAlegem pestele cod-care se cumpara sarat sau gata inmuiat ; il spalam si il fierbem in apa. Nu mai punem sare .Se fierbe cca 10-15 minute-il scoatem si il desfacem marunt, inlaturand...Citeste continuarea
Tocanita de pui cu fasole rosie
Postat de: cristeena20 in PuiEu am folosit pui de casa dar se poate folosi orice tip de carne de pui (pulpe, pui intreg, etc). L-am taiat bucati potrivite ; Intr-o cratita incapatoare am pus ulei de masline si...Citeste continuarea
Desert Petit Gateau
Postat de: cristeena20 in DulciuriAcest desert se pregateste si se da la rece-se baga in cuptor inainte de a fi servit-deci trebuie sa vina la masa fierbinte. Ciocolata si untul se topesc pe aburi sau in microunde...Citeste continuarea
Desert foi de cacao cu crema de...
Postat de: mirela0911 in PrajituriFoi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul. Se mixeaza bine pana se obtine o compozitie mai cremoasa si mai deschisa la culoare. Se adauga laptele si se amesteca pana se dizolva zaharul....Citeste continuarea
Mancare de naut cu sos de ceapa
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe spală năutul în mai multe ape, se pune într-un castron mai înalt, se toarnă peste el cam două ibrice cu apă și se lasă la hidratat peste noapte....Citeste continuarea
Paste cu carne tocata de porc, la...
Postat de: mirela0911 in PasteCum se prepara reteta Paste cu carne tocata de porc, la cuptor Intr-o cratita nonaderenta se pune uleiul la incins. Se curata ceapa si setaie marunt. Se pune la calit in ulei si se amesteca...Citeste continuarea
Salata de cruditati
Postat de: mirela0911 in SalateSe curata legumele si fructele, apoi se spala. Se dau merele, morcovul si telina pe razatoarea cu gauri mari. Salata se taie fasiute subtiri. Intr-un bol se pun toate si se amesteca. Se...Citeste continuarea
Varza calita cu soia
Postat de: Bunica in Mancaruri de postPentru inceput hidratezi soia. Intr-un vas de 2 l. pui soia peste care torni 1l. de apa clocotita. Lasi soia la hidratat 30 minute. Varza o desfaci foi, ii scoti nervura groasa si o pui in apa...Citeste continuarea
Lasagna cu spanac si branzeturi
Postat de: merisor67 in LasagnaPentru sosul de roșii este simplu. Amestecăm ketchupul de casă cu zacusca de ciuperci. Aducem amestecul la punctul de fierbere și îl asezonăm cu 2 căței de usturoi răzuiți, frunze...Citeste continuarea
Mancare cu mazare verde, praz si...
Postat de: mihaelar63 in PorcCarnea se spala si se taie cuburi potrivite. Prazul se spala se taie in doua si se feliaza. Decongelati la temperatura camerei mazarea verde. Ardeiul Kapia se...Citeste continuarea
Mancarica de linte rosie de post
Postat de: PopaAngela in Mancaruri de postSe lasa la hidratat lintea rosie de pe o zi pe alta, apoi se strecoara si se clateste cu apa rece, dupa care taiem 2 cepe albe solzisori si le calim in ulei la foc mic vreo 5 -10 min,...Citeste continuarea
Burrito vegetarian, de post
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de postOrezul il spalati, il puneti la fiert in apa cu putina sare. Cand s-a patruns, il rasturnati intr-o sita si il lasati sa se scurga bine. Ceapa curatata o tocati marunt, usturoiul curatat il...Citeste continuarea
Chiftele din carne si legume,...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri cu carnePornim cuptorul la 180 de grade, sa se incalzeasca cat timp pregatim compozitia pentru chiftele. Curatam ceapa si usturoiul si le trecem prin masina de tocat, direct peste carnea tocata....Citeste continuarea
Rulouri aperitiv cu legume trase la...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriSpălăm bine vânăta și dovlecelul și le tamponăm cu prosoape de hârtie absorbante. Le feliem transversal în 6-8 felii de 4-5 mm grosime și le așezăm pe suprafețe plane,...Citeste continuarea
Desert biscuiti pentru copii
Postat de: Geanina87 in DulciuriUntul se mixeaza cu zahărul, apoi se adauga oul, praful de sare si esenta. Punem praful de copt si incorporam făina pana cand aluatul devine nelipicios. Infasuram in folie alimentară si lasam...Citeste continuarea
Desert prajitura de post cu foi de...
Postat de: stefy_a in PrajituriFoi: - cele doua lingurite de bulion se dizolva in cele 16 linguri de apa, si se amesteca apoi cu uleiul, zaharul si praful de copt - se adauga faina treptat pana rezulta un aluat potrivit...Citeste continuarea