Aceste mini rulouri de post, cu dovleac (se pot face și cu umplutură de mere, sau nuci) sunt drăguțe, delicioase și ușor de făcut. Pentru că arată bine, ele se pot servi și cu ocazia unor evenimente festive în perioada Postului, deci a unor restricții alimentare.
Se frământă un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie, zahăr, sare, ulei, esență de rom și apă călduță. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, timp de 30 minute.
În timp ce aluatul crește, se prepară umplutura: se răzuie dovleacul, curățat în prealabil și se călește la foc mic, într-o cratiță în care s-au turnat două linguri de ulei. Se adaugă zahărul tos, iar când dovleacul s-a înmuiat și a scăzut apa pe care a lăsat-o, se ia cratița de pe foc. Când umplutura s-a răcit, se adaugă și se omogenizează pudra de scorțișoară.
Când aluatul a crescut suficient, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin și se împarte în două bucăți. Din fiecare bucată de aluat se întinde pe planșetă câte o foaie sub formă dreptunghiulară și se unge uniform cu umplutura preparată în prealabil. Se rulează fiecare foaie cu umplutura la interior și apoi se taie rulouri de 2-2,5 cm grosime.
Se pun rulourile în tăvi, distanțate puțin între ele (pentru că vor mai crește în cuptor) și se presară zahăr brun.
Se dau tăvile cu mini rulouri la cuptorul încălzit în prealabil, la temperatură medie (180 grade) pentru 25 minute. După acest interval de timp se scot tăvile din cuptor și mini rulourile se pun într-un vas acoperit, dacă vrem să rămână moi. Dacă le dorim crocante, le lăsăm în cuptor să se rumenească puțin și după ce le scoatem, le lăsăm descoperite.
Cine dorește, poate presăra zahăr pudră, amestecat cu un plic de zahăr vanilinat, după ce au fost scoase din cuptor, dar în acest caz nu se va mai folosi zahărul brun.
1
Pentru ca aluatul să crească frumos și repede, trebuie să folosiți îngrediente la temperatura camerei, iar apa să fie călduță, nu fierbinte.
2
Amestecați umplutura în timp ce o preparați, la foc mic, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
3
Umplutura trebuie scăzută bine, ca să nu fie apoasă. În cazul în care nu ați respectat această indicație, puteți adăuga în ea o lingură de gris, cu 10-15 minute înainte de folosire.
4
Umplutura se poate face cu o zi înainte de prepararea mini rulourilor.
5
Nu rulați prea strâns aluatul.
6
Acest gen de mini rulouri se mai pot face cu umplutură de mere, sau de nuci.
7
Mini rulourile se pot decora cu zahăr pudră, amestecat cu zahăr vanilinat, dar după ce au fost scoase din cuptor. Dacă vreți să decorați cu zahăr brun, atunci îl veți presăra înainte de a le da la cuptor.
8
Acoperiți mini rulourile scoase din cuptor, dacă vreți să rămână moi. Dacă le vreți crocante, le veți lăsa la cuptor până ce se rumenesc bine și apoi, după ce le scoateți, nu le mai acoperiți.