Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert cozonac de post cu suc de...
Postat de: merisor67 in PrajituriAducem ingredientele la temperatura camerei, în special făina. Cernem făina într-un vas și îi facem o adâncitură la mijloc, unde punem drojdia plus o lingură de...Citeste continuarea
Friptura de porc cu chimen si rosii...
Postat de: eumimi in PorcCuratam ceapa si o taiem julienne. Calim ceapa timp de 10 minute in uleiul incins, iar la final adaugam chimenul si mai lasam inca 1 minut pe foc. Punem carnea intr-un vas, adaugam...Citeste continuarea
Desert prajitura Semiluna cu gem si...
Postat de: eumimi in PrajituriTopim untul si-l lasam deoparte. Mixam galbenusurile cu jumatate din zahar pana cand devin o crema groasa si albicioasa. Amestecam laptele cu untul topit si le adauagam in...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci pleurotus, cu...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei, la foc mic, până ce se înmoaie și devin transparente. Se spală ardeiul gras, se...Citeste continuarea
Desert ecleruri cu vanilie,...
Postat de: ancutsa in DulciuriSe începe mai întâi cu sosul caramel, pentru că necesită timp pentru răcire și îngroșare. Așadar, pentru sosul caramel: într-un ibric mai mare se...Citeste continuarea
Ciuperci pleurotus fripte cu chives
Postat de: panacris in Mancaruri de postCiupercile se spala, apoi se taie fâșii, se asezonează cu sare. În tigaia cea mai folosita din Casa Zmeilor, mai bine zis Dubleta a la Turyke :D se pune uleiul de dovleac la...Citeste continuarea
Desert briose de post cu banane
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriIntr-un bol puneti laptele de orez cu zaharul brut, amestecati cu un tel pana ce, acesta din urma, s-a topit. Adaugati uleiul si vanilia. Bananele le decojiti, le rupeti bucatele si le puneti...Citeste continuarea
Desert salam de biscuiti - de post
Postat de: mirela0911 in DulciuriIntr-o cratita se pune laptele de orez si zaharul. Se transfera oala pe foc si se incalzeste pana se topeste zaharul. Se adauga zaharul cu rom apoi margarina. Se amesteca pana se topeste...Citeste continuarea
Briose cu legume mexicane (de post)
Postat de: autodiag in Mancaruri de postSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Apa si uleiul se pun intr-un castron. Se adauga faina, sarea, piperul, boiaua de ardei dulce si busuiocul si se mixeaza. Se incorporeaza legumele...Citeste continuarea
Pasta din pate de gasca cu mix de...
Postat de: AdrianUdrea in Aperitive / GarnituriDesfacem conservele de pate si punem continutul lor intr-un vas incapator. Scurgem feliile de gogosari in otet si le tocam marunt. Le adaugam peste pate impreuna cu dulceata de ardei iuti....Citeste continuarea
Desert chec cu fructe confiate
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postIntr-un bol se amesteca faina cu sarea si praful de copt. Separat se amesteca laptele de orez cu zaharul si zaharul vanilat pana se topesc. Se adauga uleiul apoi se toarna peste ingredientele...Citeste continuarea
Ciorba de stevie (de post)
Postat de: autodiag in CiorbeCeapa se curata de foi, se spala si se toaca. Ardeiul se curata de cotor si seminte, se spala si se taie marunt. Morcovul se curata de coaja, se spala si se taie rondele. Bucatica de...Citeste continuarea
Chiftelute de naut
Postat de: ladydi in Mancaruri de postPunem boabele de naut la inmuiat peste noapte in apa rece. A doua zi le scurgem si le mixam in robotul de bucatarie pana devin o pasta.Adaugam ceapa, leurda,loboda si patrunjelul tocate si...Citeste continuarea
Frigarui de pui cu sos de iaurt si...
Postat de: ladydi in PuiPregatim o marinada astfel: Intr-un bol adaugam uleiul de masline, zeama de lamaie,usturoiul si leurda tocate, sarea, oregano si boiaua. Amestecam bine si adaugam carnea de pui taiata in...Citeste continuarea
Bulgur colorat cu snitele de soia
Postat de: costi7hector in Mancaruri de postSe pune intr-o oala apa cu sare la fiert. Cand incepe sa fiarba apa se adauga bucatile de soia si se lasa la foc mic pana ce se inmoaie. Intre timp se curata legumele, se toaca ardeiul, ceapa...Citeste continuarea
Humus cu sfecla
Postat de: costi7hector in Mancaruri de postSe pune nautul la inmuiat seara si se lasa pana dimineata. Dimineata se scurge apa si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce a fiert se pune la scurs, dar se pastreaza ceva zeama in care a...Citeste continuarea
Fasole batuta, servita cu mamaliga
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postIn primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se scurge de apa si se pune din nou la...Citeste continuarea
Bame cu perje uscate
Postat de: monicamarton in Mancaruri de postCurăţaţi, spălaţi şi tăiaţi bamele în 2-3 bucăţi, în funcţie de mărime. Spălaţi prazul şi pătrunjelul, Tăiaţi fideluţă prazul, apoi tocaţi pătrunjelul....Citeste continuarea
Desert briose bicolore cu banuti de...
Postat de: merisor67 in PrajituriFrecăm untul moale cu îndulcitorul și un praf de sare, apoi încorporăm, pe rând, ouăle. Adăugăm iaurtul, apoi bicarbonatul care se va stinge în aciditatea iaurtului....Citeste continuarea
Chiftelute de post din dovlecei
Postat de: stefy_a in Mancaruri de post- se curata si se spala legumele - dovleceii si ceapa uscata se dau prin razatoarea mica si se scurg de apa pe care o lasa - morcovul se da si el prin razatoarea mica - patrunjelul si firele...Citeste continuarea
Chiftelute de sfecla cu sos vanatoresc
Postat de: ladydi in Mancaruri de postPunem la copt cartofii si sfecla intr-o tava, la 200 de grade C. Intre timp incepem sa pregatim sosul vanatoresc. Spalam si curatam legumele.Telina si morcovii ii dam pe razatoarea...Citeste continuarea
Chiftelute din legume la cuptor
Postat de: TAB1TA in Mancaruri de postAm curatat legumele. Le-am spalat si le-am tocat marunt cu ajutorul robotului. Dar pot fi date si pe razatoarea cu gauri mici. Le-am stors bine si le-am lasat putin pe prosoape de...Citeste continuarea
Budinca de macaroane cu branza si...
Postat de: cristina1985 in Mancare copiiStafidele se tin in apa cu 1 lg esenta rom. Se pune apa la fiert,iar cand da in clocot,se pune putin sare , macaroanele si capac . Se fierb cat considerati sau cat scrie pe ambalaj (eu le-am...Citeste continuarea
Reteta traditionala de varza calita...
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postCum se prepara Reteta traditionala de varza calita cu orez - Simpla si gustoasa Varza se toaca, se sareaza si se amesteca cu mana cateva secunde. O lasati asa pana va ocupati de celelalte...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de zmeura si...
Postat de: TAB1TA in TorturiBlatul: Am batut albusurile spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat zaharul si am mixat in continuare pana nu s-a mai simtit zaharul. Galbenusurile le-am frecat cu uleiul si l-am adaugat...Citeste continuarea
Paste cu ardei copti, sos picant si...
Postat de: RODIMUR in PasteArdeii copți se scot din timp din congelator, ca să se decongeleze natural și se pun de la bun început într-o strecurătoare, ca să se scurgă zeama. Când s-au decongelat...Citeste continuarea
Supa crema de broccoli, zucchini si...
Postat de: gurita_ta2005 in SupeBroccoli se taie in bucati mici, se spala bine si se pune la fiert in apa clocotita cu putina sare. Intr-o alta craticioara taiem morcovul si zucchini si le punem la fiert, la sfarsit adaugam...Citeste continuarea
Smoothie de ananas cu kiwi si rodie
Postat de: merisor67 in Love SmoothiesTăiem ananasul în rondele, le curățăm coaja și partea tare din mijloc, apoi le tăiem în cuburi. Curățăm cele două kiwi de coajă și, de asemeni, le tăiem în cuburi....Citeste continuarea
Orez cu lapte de cocos la slow...
Postat de: gurita_ta2005 in DulciuriOrezul se clateste sub jet de apa si se pune in vasul de la slow cooker Crock-Pot. Punem cutia de lapte de cocos, se amesteca, se seteaza functia High pentru 3.30-4 ore. Intre timp se mai...Citeste continuarea
Pasta de avocado cu ou si ceapa rosie
Postat de: gurita_ta2005 in SalateOul se pune in apa cu sare la fiert. Avocado se curata, se da prin robotul de bucatarie pentru a-l marunti. Ceapa se toaca marunt, se pune peste avocado,la fel si oul fiert taiat cubulete....Citeste continuarea
Desert prajitura cu Nutella
Postat de: alinutza2018 in PrajituriPentru blat se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma cu cele 5 linguri de zahar. Se adauga pe rand galbenusurile, apoi faina amestecata cu praful de copt si colorantul alimentar. Se...Citeste continuarea
Sarmale de post cu ciuperci
Postat de: antici_gabytza in Mancaruri de postCuratam ceapa si ardeiul, le spalam si le tocam marunt. Eu am avut ciuperci la congelator gata fierte, le-am scos de la congelator sa se dezghete dupa care le-am bagat la robot de le-am tocat....Citeste continuarea
Supa revigoranta de primavara cu...
Postat de: Ksenya in SupeLeurda si urzicile se aleg de impuritati si se spala in mai multe ape, se pun intr-o sita la scurs. Intr-o cratita adaugam 2 litri apa si putina sare si cand apa clocoteste, blansam...Citeste continuarea
Hummus cu leurda
Postat de: merisor67 in Mancaruri de postPunem năutul la scurs în două site, pentru că vom face hummusul în două culori. Nu aruncăm lichidul, pentru că o parte din el îl vom folosi la final, pentru omogenizarea...Citeste continuarea
Ciuperci pleurotus pane
Postat de: Bunica in Mancaruri de legumeCiupercile curatate, spalate se pun la fiert in apa cu sare timp de 5 minute. Le scoatem pe un prosop curat si le pune cat mai intinse. Cat se racesc ciupercile preparam apa cu faina...Citeste continuarea
Paste cu ton si usturoi verde
Postat de: eumimi in FusilliFierbem pastele in apa cu sare. Ceapa o tocam marunt si o calim 10-12 minute in uleiul incins. Adaugam si pasta de tomate si mai lasam 5-6 minute pe foc. Luam tigaia de pe foc si...Citeste continuarea
Paste cu ciuperci
Postat de: sufletista in PastePastele le fierbem conform instructiunilor de pe pachet. Intr-o cratita calim putin ceapa cu usturoiul, adaugam ciupercile feliate si lasam sa se prajeasca cca 5 min, adaugam rosiile tocate...Citeste continuarea
Rulada cu carnati si cascaval
Postat de: Pungasa_Rogue in Mancaruri cu carneSe cerne o parte din faina intr-un castron. Se adauga oul, sarea, untul, apa si otetul. Se amesteca totul si se framanta, adaugand faina, pana cand se obtine un aluat nelipicios. Se formeaza o...Citeste continuarea
Chiftele de fasole cu dovlecei
Postat de: sufletista in Mancaruri de postIntr-o tigaie calim ceapa tocata marunt cu morcovul, adaugam dovlecelul tocat marunt si calim pana ce se inmoaie putin, cca 3-4 min. Adaugam vinul, fasolea si lasam sa se caleasca legumele pana...Citeste continuarea
Desert minciunele de post, aromate...
Postat de: RODIMUR in DulciuriCum se prepara Desert minciunele de post, aromate si pufoase, cu un miros imbietor: Se pune făina (amestecată în prealabil cu sarea) în vasul de frământat și se face...Citeste continuarea
Ciuperci brune la cuptor
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri de legumeAm rupt piciorusele ciupercilor si le-am spalat si taiat marunt. Palariile le-am spalat si le-am sters cu un servet, le-am asezat intr-un vas de yena. Am taiat marunt si frunzele de ceapa verde,...Citeste continuarea
Cus cus cu legume
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de postIntr-o tigaie se pun 2 linguri de ulei si se caleste ceapa, tocata marunt. Se adauga ardeiul (taiat bastonase), dovleceii (cubulete), apoi rosiile cherry (taiate in 2 sau 4). Separat, se pune...Citeste continuarea
Pate raw vegan
Postat de: monicamarton in Vegan / Raw veganPuneţi toate seminţele într-un bol, adăugaţi apă cât să treacă peste ele şi lăsaţi-le două ore să se înmoaie. Zdrobiti în mojar piperul şi ardeiul iute...Citeste continuarea
Supa Alsaciana
Postat de: dantes in Mancaruri de postLegumele se spala si se curata de coaja, daca trebuie. Cartofii se taie in cubulete, ceapa se taie julien, ciupercile se taie in felii subtiri, rosia si ardeiul gras se taie cubulete, morcovul se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere, budinca...
Postat de: trifadalia in PrajituriPentru inceput merele se curata de coaja, apoi se dau pe razatoarea cu gauri mari, se presara cu 8 linguri de zahar si o lingura de scortisoara, apoi se lasa deoparte. Foaia de foietaj se...Citeste continuarea
Penne cu cabanosi in sos de rosii
Postat de: TAB1TA in PenneCabanosii i-am taiat rondele. Intr-o tigaie am pus putin ulei la incins. Am adaugat cabanosii. I-am lasat sa se prajeasca putin. Am adaugat sosul de rosii. Am pus si condimentele....Citeste continuarea
Mancarica de dovlecei cu soia
Postat de: sufletista in Mancaruri de postSoia o fierbem conform instructiunilor de pe pachet, le scurgem bine de apa si le presam usor pentru a scapa de apa pe care a absorbit-o la fiert. Intr-o cratita calim ceapa cu morcovul,...Citeste continuarea
Mancarica de fasole noua, in ardei...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postFasolea se alege, se spală și se pune la fiert, cu apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Între timp, se pregătesc celelalte legume. Se curăță...Citeste continuarea
Ciorba cu carne de porc si legume
Postat de: TAB1TA in CiorbeIntr-o oala am pus carnea la fiert, in apa rece. Am pregatit intre timp legumele. Morcovii i-am curatat, i-am spalat si i-am taiat rondele. Ceapa am curatat-o, am spalat-o si am tocat-o....Citeste continuarea
Dulceata din ceapa rosie si galbena
Postat de: panacris in ConserveCeapa se curata si se taie fideluta, va recomand sa folositi robotul de bucatarie sau o razatoare, electrica ar fi recomandabila, dar se poate folosi si cea uzuala. Intr-un vas cu fundul gros...Citeste continuarea