Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba de dovlecel
Postat de: cristina1985 in CiorbeSe toaca ardeiul in cubulete mici si se caleste in ulei, impreuna cu ceapa intreaga. Se adauga turmericul si sare. Se toarna apa, cat sa rezulte doua portii (puteti sa mai adagati, in cazul...Citeste continuarea
Omleta cu masline, sir afumat si rosii
Postat de: mihaelar63 in Aperitive / GarnituriOuale se bat spuma. Sarati. Adaugati smantana si faina si omogenizati amestecul. Se taie rosia bucati si se soteaza usor in tigaia cu ulei . Turnati amestecul de...Citeste continuarea
Salata asortata
Postat de: claudiaO in MuraturiSpalam legumele, curatam de coaja morcovii si telina, iar gogosarii de seminte. Taiem legumele in bucatele mici - 1-2 cm, iar morcovii rondele nu prea groase. Amestecam toate legumele tocate...Citeste continuarea
Sarmale rasucite - ca la rusi
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri cu carneVarza se pune la congelat timp de 24 ore. Eu am desfacut frunzele ca asa prevedea reteta originala Din practica am realizat ca se poate lucra a doua zi frumos cu ea dupa ce se...Citeste continuarea
Desert rulada cu crema de mure si...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Albusurile le mixati spuma, apoi incorporati zaharul treptat, mixand continuu pana se topeste. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu sarea si uleiul. Le adaugati peste albusuri, mixati...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de purcel
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeRadacinoasele, ceapa si ardeii se spala se curata si se taie marunt. Prajiti usor carnea in ulei si adaugati legumele maruntite. Sotati totul 5 minute si adaugati 2.5 l apa....Citeste continuarea
Desert cremsnit
Postat de: claudiaO in PrajituriAm amestecat faina cu zaharul si cu 250 ml lapte rece, restul de lapte l-am pus la fiert. Cand e aproape de fiert, adaugam faina cu lapte si amestecam inicet sa nu se formeze cocoloase. Tinem pe...Citeste continuarea
Gulas unguresc
Postat de: claudiaO in Mancaruri cu carneIncepem prin a spala carnea, apoi o taiem in bucati potrivite (2/2cm). Incingem uleiul si prajim carnea pana se rumeneste usor. O scoatem din grasime si o tinem la cald. In grasimea ramasa,...Citeste continuarea
Desert guguluf (chec) cu alune de...
Postat de: alinutza2018 in PrajituriSe bat ouale spuma impreuna cu zaharul si zaharul vanilinat. Se adauga uleiul in fir subtire. Faina se amesteca cu praful de copt si alunele, apoi se adauga la oua, alternand cu iaurtul. Se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere, crema de...
Postat de: oanapl in PrajituriCureți merele de coajă, le răzuiești pe răzătoarea mare, apoi le pui într-o cratiță împreună cu zahărul și le lași să fiarbă timp de 5-10 minute până...Citeste continuarea
Tarta aperitiv, cu branzeturi si...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri cu carneMai întâi se face aluatul fraged pentru tartă din: făină, unt, sare și ou. Când toate ingredientele s-au încorporat uniform, iar aluatul este elastic și nelipicios, se...Citeste continuarea
Piept de porc fiert in bere
Postat de: oanapl in PorcTai pieptul de porc în două și pui bucățile de carne într-o oală încăpătoare. Pui foile de dafin, cimbrul și boabele de piper în oală, urmate de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune
Postat de: mirela0911 in PrajituriSe spala prunele si se scot samburii. Se lasa deoparte. Intr-un bol se mixeaza ouale impreuna cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul. Se adauga apoi iaurtul,...Citeste continuarea
Piept de curcan in sos de mustar
Postat de: mirela0911 in CurcanSe spala bucata de carne, apoi se sterge de apa cu prosoape absorbante. Se lasa deoparte. Intr-un bol se pune uleiul, sarea, piperul, boiaua si rozmarinul. Se amesteca, apoi se adauga mustarul....Citeste continuarea
Ardei pentru umplut, la congelator
Postat de: vasimur in ConservePunem apa la fiert, împreună cu sarea. Între timp spălăm bine ardeii, tăiem un căpăcel în partea cu codița, scoatem cotorul și curățăm bine de nervuri și semințe....Citeste continuarea
File de salau pane
Postat de: lucy2002 in SalauFileul de peste se trece printr-un jet de apa, apoi se pune la scurs. Dupa ce s-a scurs bine, presaram condimente pentru peste si-l lasam 5-7 minute sa se imprieteneasca cu condimentele ;)...Citeste continuarea
Salata de conopida cu morcovi si...
Postat de: mihaelar63 in SalateConopida se fierbe in apa cu sare impreuna cu morcovii curatati si taiati in felii. Scurgeti conopida de lichid si se clatiti cu apa rece. Tocati-le marunt....Citeste continuarea
Desert negresa cu nuci si crema...
Postat de: RODIMUR in PrajituriPentru blat se mixează untul cu 150 de grame de zahăr tos. Apoi se adaugă cele două linguri de cacao și nuca măcinată. Se încorporează cele două ouă întregi și se adaugă...Citeste continuarea
Bors de curcan
Postat de: lucy2002 in CurcanCopanul curatat si spalat se pune la fiert in apa rece cu un pic de sare. Cand incepe sa fiarba, se da la foc mic, spumuind din cand in cand. Cand carnea se desprinde de pe oase, o scoatem....Citeste continuarea
Supa de vita cu taitei la...
Postat de: gaby_d in MulticookingConectam Multicooker-ul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune la o sursa de curent. Spalam carnea. o taiem in doua bucati mari si o punem in vasul aparatului. Turnam 3 litri de...Citeste continuarea
Shaorma de casa
Postat de: ancutsa in PuiSe pârlesc și se spală copanele de pui, apoi se așază într-o tavă cu ulei, apa si sare, după gust. Se dau la cuptor, la foc potrivit, până se pătrund bine...Citeste continuarea
Chiftelute umplute cu cascaval la...
Postat de: miha in MulticookingIntr-un castron am amestecat carnea tocata cu ou, patrunjel verde tocat, usturoiul dat pe razatoarea cu ochiuri mici, sare si piper dupa gust. Cu mainile umezite am impartit compozitia in 14 bile...Citeste continuarea
Gem de prune la Multicooker...
Postat de: privatelaura in MulticookingSe pregatesc prunele: se spala, se desfac in jumatati, se scot samburii. Multicookerul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune se conecteaza la o sursa de curent. In vasul aparatului se pun...Citeste continuarea
Aperitiv melcisori din foitaj cu...
Postat de: lucy2002 in Aperitive / GarnituriDupa ce s-a dezghetat foitajul, il desfacem cu grija si-l intindem, dar nu foarte mult, deasupra razuim telemeaua in strat generos dupa care rulam foaia si o taiem de un deget grosime, formand...Citeste continuarea
Placinta cu carne
Postat de: lucy2002 in Mancaruri cu carnePeste carnea tocata adaugam: ceapa tocata, jumatate din smantana, sare, boia de ardei dulce, piper, marar si amestecam totul bine. Luam cate doua foi de placinta din pachet, cu atentie sa nu se...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu branza si rosii
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriAluatul: Intr-un bol cerneti faina, puneti drojdia si sarea. Turnati apa calduta, treptat si framantati. La final adaugati uleiul si framantati pana este incorporat. Il acoperiti cu un prosop...Citeste continuarea
Desert fursecuri sah
Postat de: ancutsa in DulciuriÎntr-un bol înalt se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, indulcitorul, uleiul și praful de copt, omogenizând....Citeste continuarea
Ostropel de pui cu orez si morcovi
Postat de: ancutsa in PuiPentru ostropel: se pârlesc copănelele, se spală și se prăjesc într-o cratiță încăpătoare, în care am pus aprox 40 ml ulei. Se sărează, după gust, iar când...Citeste continuarea
Lasagna cu carne de porc si ciuperci
Postat de: RODIMUR in LasagnaCeapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se curăță ciupercile, se spală...Citeste continuarea
Piept de rata cu mazare verde
Postat de: mihaelar63 in RataPieptul de rata se trece prin jet de apa rece si apoi se tamponeaza cu servet de hartie sa fie absorbita umiditatea. Condimentati carnea cu sare si piper pe ambele parti....Citeste continuarea
Muschiulet de porc cu varza rosie
Postat de: Bucataras in PorcCurata varza rosie de primele frunze, spal-o, tai-o in sferturi si indeparteaza-i cotorul. Taie fideluta varza si framant-o intr-un bol cu putina sare, pentru a se inmuia. Spala...Citeste continuarea
Desert cornulete cu dulceata de gutui
Postat de: claudiaO in DulciuriDin ingredientele pentru cornulete, se framanta un aluat (din aluatul framantat pentru placinta de mere a ramas un guguloi) care se intinde pe masa infainata. Se taie in niste patrate, pe care se...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere si scortisoara
Postat de: claudiaO in DulciuriIncepem cu merele, pe care le dam pe razatoarea mare, dupa ce le-am spalat. Adaugam zaharul, zaharul vanilat, romul si scortisoara si amestecam. Lasam deoparte sa lase putin sirop. Faina o...Citeste continuarea
Ciorba de praz, cu legume si paste
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele (morcovi, pătrunjei și țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se...Citeste continuarea
Aperitiv cu legume si piept de pui
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriSpeli carnea de pui și o tai cubulețe mici, apoi o călești în 2 linguri de ulei, adaugi condimentele și o căniță de apă și lași să fiarbă la foc potrivit până când...Citeste continuarea
Desert la pahar cu crema caramel
Postat de: cristina1985 in DulciuriUntul se topeste la foc mic. Apoi se amesteca cu biscuitii maruntiti (dar nu pudra), se pun cate 2-3 lg pline in fiecare pahar (depinde cat sunt de mari). Opriti cam 1 lg-2 lg pentru ornat....Citeste continuarea
Peste la tigaie, cu garnitura de...
Postat de: ancutsa in PesteMai întâi se pregătesc cartofii, pentru că iau mai mult timp. Aceștia se curăță, se spală, se feliază în jumătăți și se așază într-o tavă cu un...Citeste continuarea
Desert tarta cu fructe - Bucuria...
Postat de: amalia01 in DulciuriMerele le speli și le dai prin razatoarea mare, apoi le călești intr-o lingură de ulei. Adaugi 3 lg de zahăr, 1 lgț de scorțișoară și grisul, apoi omogenizezi. Prunele le speli și le...Citeste continuarea
Supa de legume cu taitei
Postat de: mirela0911 in SupeSe curata legumele si se spala. Morcovii se taie cubulete, la fel si telina. Ceapa se cresteaza in patru iar pastarnacul se taie in 3 bucati. Intr-o oala de 2.5 litri se pune untura la topit....Citeste continuarea
Pulpa de miel in crusta de sare
Postat de: Constelatialeu in OaieAm scos pulpa de miel din congelator si am lasat-o sa se dezghete. Apoi am curatat usturoi si am intepat pulpa de miel, cu varful unui cutit, pe toata suprafata si am infipt cateii de usturoi....Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune si afine
Postat de: lucy2002 in PrajituriPregatim tava pentru copt: o ungem cu unt, adaugam 3 linguri de zahar si miscam tava pentru a se lipi zaharul de peretii tavii, asezam jumatatile de prune si afinile. Separam albusurile de...Citeste continuarea
Dovlecei in crusta din fulgi de porumb
Postat de: lucy2002 in Mancaruri de legumeDovlecelul spalat si curatat de coaja se feliaza si se presara cu sare. Il vom pune intr-o strecuratoare sa se scurga de apa.( dureaza aproximativ 30-40 minute) Fulgi de porumb i-am maruntit la...Citeste continuarea
Pui crispy, cu piure cremos de cartofi
Postat de: RODIMUR in PuiPieptul de pui se spală, se scurge bine de apă, se fasonează și se taie apoi fâșii, nu mai groase de 1 cm. Se mixează ouăle cu toate condimentele care sunt pe plac (sare, piper,...Citeste continuarea
Aperitiv cu ton
Postat de: TAB1TA in Aperitive / GarnituriSe scurge bine conserva de ulei. Cascavalul se da pe razatoare. Pe cea cu gauri mari. Se bat ouale. Se adauga putina sare si condimente dupa preferinta. Se adauga cascavalul si tonul...Citeste continuarea
Crispy Strips
Postat de: Meea in Mancaruri cu carneAmestecăm bine laptele cu ouăle. Punem făina și omogenizăm cu ajutorul unui tel.Punem toate celelalte ingrediente (condimentele și cele două tipuri de sosuri).Spălăm și tăiem pieptul de...Citeste continuarea
Vinete si dovlecei umpluti in sos...
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri cu carneMai intai pregatim dovleceii si vinetele. Le taiem transversal pe jumatate si le scobim interiorul lasand margini de aproximativ 1 cm grosime. Presaram sare in interiorul lor si le...Citeste continuarea
Desert crema de ciocolata, la pahar
Postat de: RODIMUR in DulciuriCiocolata mărunțită se topește la foc mic, în lapte. Se amestecă zahărul cu amidonul și se adaugă smântâna și gălbenușurile. Se mixează aceste ingrediente și se...Citeste continuarea
Mamaliga cu branza, carnati si oua...
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriMamaliga se face in ceaun sau intr-o cratita cu fund gros, dublu. Se face o mamaliga moale. Se pune apa cu sarea la fiert in ceaun. Se presara deasupra 1 lingura de malai si se lasa la...Citeste continuarea
Orez cu ardei si rosii la slow...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerLegumele se curata, se spala si se toaca dupa preferinta. Orezul se spala bine si se lasa in apa rece 30 minute. In vasul slow cooker-ului Crock-Pot se pune uleiul si legumele tocate....Citeste continuarea
Macrou pane in malai
Postat de: MotanLaOale in PesteMacroul se curata si se spala bine. Eu am taiat si capetele. Se presara pe toate partile si in interior sare si se lasa la frigider 30 minute sa intre sarea. Faina si malaiul se pun...Citeste continuarea