Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Humus cu ardei copti
Postat de: mimmi in Mancaruri de postPentru inceput, coacem ardeii kapia pe o plita. Dupa ce s-au copt, ii presaram cu sare si ii lasam deoparte 10 minute. Ii decojim si ii punem intr-un bol. Peste ardei, adaugam nautul...Citeste continuarea
Tarta cu blat raw vegan si pere
Postat de: mimmi in Vegan / Raw vegan1.Pentru blat, punem la inmuiat in apa fierbinte migdalele iar separat curmalale, pentru cca. 2-3 ore. Daca aveti un blender cu putere mare nu trebuie sa stea asa mult la inmuiat. Blenduim...Citeste continuarea
Salata cu mozzarella- bocconcini
Postat de: mihaelar63 in SalateCuratati morcovul si il spalati. Taiati morcovul rondele subtiri . Spalati si zvantati frunzulitele de salata . Spalati , curattai si taiati rondele ridichile ....Citeste continuarea
Desert negresa cu afine si nuci -...
Postat de: mirela0911 in DulciuriIntr-un bol se pune bautura de orez. Se adauga sarea, zaharul, zaharul vanilat si se amesteca bine pana ce se topeste tot zaharul. Se adauga apoi dulceata, esenta de rom, uleiul iar la final...Citeste continuarea
Gulas de porc cu legume
Postat de: TAB1TA in PorcMai intai se spala carnea si se taie bucatele. Cepele se curata, se spala si se toaca. Intr-o oala se pune putin ulei la incins si se adauga carnea, iar apoi ceapa. Se lasa sa se rumeneasca...Citeste continuarea
Friptura cu ciolan afumat, jambon...
Postat de: mihaelar63 in PorcCiolanul si bucata de jambon se pun la fiert in zeama de varza acra care a fost diluata cu apa. Nu mai este nevoie de sare. Jambonul, ciolanul si moarea contin suficienta sare ....Citeste continuarea
Desert negresa cu nuci si portocala
Postat de: nico_nico in PrajituriIntr-un castron punem gemul, sucul de portocala, uleiul, apa minerala, zaharul si la final faina amestecata cu praful de copt si cacaua. Compozitia se mixeaza si se pune intr-o tava tapetata cu...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi si crema de...
Postat de: mirela0911 in PrajituriFoile: Intr-un bol se pun galbenusurile, praful de sare si zaharul. Se mixeaza bine pana ce acesta din urma se topeste. Se adauga laptele si uleiul pe rand. Pentru inceput se adauga 400 g faina,...Citeste continuarea
Desert placinta in straturi, de post
Postat de: Constelatialeu in PrajituriFoi: In vasul robotului cernem faina ( initial am cernut 600 g faina cum scria in reteta Inei, dupa ce am framantat mi-am dat seama ca mai trebuie si am mai adaugat 100 g ), presaram un praf de...Citeste continuarea
Desert negresa cu banane si alune...
Postat de: andaoana in PrajituriIntr-o cratita mica rupem ciocolata bucati mici. Punem untul, zaharul si 50 ml lapte. Topim totul la foc mic, amestecand continu pana cand toata ciocolata este topita. Lasam sa se...Citeste continuarea
Cartofi dulci copti, cu sote de...
Postat de: mimmi in Mancaruri de postPentru inceput spalam cartofii cu coaja si ii taiem in jumatati pe lungime. Pe partea cu miezul, ii crestam usor cu lama cutitului pentru a se coace mai usor. Condimentam cu sare si piper,...Citeste continuarea
Desert negresa vegana cu unt de...
Postat de: mimmi in Vegan / Raw veganIntr-un bol incapator, pisam bananele cu furculita. Adaugam 90 g unt cocos topit, zaharul, laptele si cacao. Mixam pana se incorporeaza totul. Adaugam 150 g faina alba cernuta si mixam din nou...Citeste continuarea
Salata de hrisca
Postat de: MonicaHoroiu in Mancaruri de postPunem hrisca la hidratat, în apă, peste noapte. O scurgem de apă și o punem într-un castron. Eu am folosit legume congelate, pe care le-am...Citeste continuarea
Sarmale de post in frunza de varza
Postat de: MutuFlorian in Mancaruri de postPregătim umplutura astfel: Ceapa se curăţă de coajă, se spală apoi se taie mărunt. Morcovul se curată, se taie cotorul, se spală iar apoi se dă prin răzătoare.Ciupercile se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata...
Postat de: merisor67 in PrajituriMai întâi pornim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm sare peste ambele. Măcinăm nuca grosier. Măcinăm și ciocolata tot grosier....Citeste continuarea
Aperitiv chiftele de orez cu piept...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriClătim bine orezul și îl punem la fiert în apă cu sare, pentru 10 minute, sau până se hidratează bine. Curățăm ceapa și o tocăm solzișori, iar usturoiul îl...Citeste continuarea
Tagliatelle cu ton si hribi
Postat de: simona72 in PastePentru inceput ne pregatim ingredientele, le scoatem din frigider si le punem la indemana. Avem grija sa citim timpul de fierbere de pe ambalajul pastelor. Este important pentru ca vom fierbe...Citeste continuarea
Mancare de mazare
Postat de: cristina1985 in Mancaruri de postCeapa trebuie curatata, spalata si tocata marunt. Se caleste in putin ulei, apoi se adauga morcovul taiat cubulete. Se lasa cateva minute, dupa care se adauga apa. Se fierb 40 minute (timp in...Citeste continuarea
Desert tort de morcovi
Postat de: ladydi in TorturiCuratam si radem morcovii, radem coaja de portocala, macinam nuca si migdalele. Amestecam faina, cu migdalele si nuca, praful de copt si scortisoara. Batem albusurile cu jumatate din cantitatea de...Citeste continuarea
Chiftele din ovaz si quinoa
Postat de: Ela68 in Mancaruri de post1. Tocati ceapa marunt si caliti-o in ulei de masline cu putina sare, adaugati apoi morcovul si pastarnacul maruntite si lasati pana se inmoaie. 2. Curatati o vanata de coaja,...Citeste continuarea
Desert La Galette des Rois -...
Postat de: RODIMUR in DulciuriPentru cremă, se amestecă untul moale cu zahărul pudră și pudra (făina) de migdale, după care se încorporează pe rând cele două ouă și se omogenizează compoziția. Se...Citeste continuarea
Ardei umpluti cu hrisca, la cuptor
Postat de: MonicaHoroiu in Mancaruri de postAm pus hrisca de seara la inmuiat, în apă. Dimineata am scurs puțina apă care a mai rămas. Am tăiat legumele cubulete si le-am pus peste hrisca. Am...Citeste continuarea
Pulpa de porc la gratar cu cartofi...
Postat de: ancutsa in PorcSe ung feliile de porc cu puțin ulei, se presară mirodenii și se pregătește pe grătar. Se spală bine cartofii, se fierb în coajă, dar nu se fierb prea mult, astfel...Citeste continuarea
Desert Lichiu - Hencles sasesc
Postat de: ladydi in PrajituriPunem prunele si stafidele (separat) la hidratat in apa calduta cu esenta de rom apoi pregatim aluatul. Topim untul si il lasam sa se racoreasca. Intr-un castron sau in bolul robotului punem...Citeste continuarea
Desert papanasi prajiti - reteta...
Postat de: ctlina in PrajituriIntr-un castron sau in bolul robotului punem branza scursa de vaci. Puneti oul intreg, sarea, vanilia si coaja rasa de lamaie si amestecati bine. Amestecul trebuie sa fie cremos si fara...Citeste continuarea
Crochete cu cartofi si spanac /...
Postat de: ctlina in Mancaruri de postSpalati bine spanacul. Curatati usturoiul. Curatati si fierbeti 200 g de cartofi in apa cu sare. Scurgeti si presati-i in piure. Dati pe razatoare 600 g de cartofi curatati. Scurgeti-i...Citeste continuarea
Spanac cu oua si sos de rosii
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeTaiati sunca bucatele si puneti-o la prajit intr-o tigaie de teflon. Adaugati spanacul spalat si taiat marunt. Reveniti-l 2-3 minute, varsati sosul de rosii si adaugati 10 cl de apa....Citeste continuarea
Piept de porc cu fasole boabe
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneIntr-o oala plina cu apa puneti carnea, jumate de ceapa cu 4 cuisoare infipte in ea, 2 morcovi spalati si curatati, telina, 1 catel de usturoi curatat, foiaa de dafin si cimbru usccat. Fierbeti...Citeste continuarea
Salata primavaratica de post
Postat de: ladydi in SalateSpalam si punem sfecla la copt. Radem morcovul, cartoful dulce si gulia si tocam ceapa verde, ardeiul,napul si ridichile. Scoatem semintele de rodie si tocam tofu cubulete. Dupa ce se...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu branza, bacon si...
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriSe lasă aluatul la dezghețat, la temperatura camerei. Din aluatul foietaj se decupează un cerc, acesta va constitui baza tartei. Se așază cu grijă într-o tavă...Citeste continuarea
Supa crema de legume cu parmezan
Postat de: licurici_lra in SupeToate legumele si radacinoasele se curata de coaja, se taie mai marunt si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa in jur de 30-40min. Legumele se muta intr-un blender (eu am scos ceapa...Citeste continuarea
Salata de legume cu mozzarella,...
Postat de: merisor67 in SalateÎncepem cu grisinele în manta de bacon. Desfacem feliile de bacon și înfășurăm câte două pe grisine. Le așezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt...Citeste continuarea
Pulpe de curcan cu smochine, la cuptor
Postat de: mirela0911 in CurcanSe taie pulpa in doua, se spala si se lasa sa se scurga de apa. Se sterg bucatile de carne cu servetele de hartie pentru a absorbi surplusul de apa. Se amesteca uleiul cu condimentele apoi se...Citeste continuarea
Desert briose pufoase cu visine si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriSe pregateste tava pentru briose cu formele de hartie specifice acestora. Se lasa deoparte. Oul, zaharul, zaharul vanilat si praful desare se mixeaza bine pana ce se topeste tot zaharul. Se...Citeste continuarea
Desert prajitura/Budinca cu mere -...
Postat de: ctlina in PrajituriAmestecati faina de grau, faina de porumb, zaharul, praful de copt cu 100 ml de lapte. Puneti la fiert restul de lapte cu untul. Cand da sa fiarba se ia de pe foc si se varsa treptat...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuci si cu...
Postat de: ctlina in PrajituriFrecati bine untul moale cu 150 g de zahar, adaugati cacaua, nucile, uleiul, vanilia si faina. Amestecati bine. Separati galbenusurile de albusuri. Bateti albusurile...Citeste continuarea
Mancare de linte ca la Reunion
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeCuratatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Rumeniti-le in uleiul incins impreuna cu pudra de ghimbir si de curcuma. Adaugati morcovul curatat si taiat rondele si sotati impreuna....Citeste continuarea
Mamaliga cu parmezan, paprika si marar
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriPuneti la fiert apa cu sare. Cand incepe sa dea in clocot, varsati in ploaie malaiul amestecand in continuu. Fierbeti la foc mic timp de 8-10 minute pana cand se-ngroasa amestecand in continuu cu...Citeste continuarea
Spanac cu ciuperci varianta mamei
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri de postPrazul si ceapa se curata si se taie marunt. Se pune ulei intr-o tigaie ( sau unt daca e de dulce) si se adauga prazul si ceapa, se calesc pana se inmoaie bine prazul, se adauga o lingurita...Citeste continuarea
Budinca cu gris si branza de vaci
Postat de: momo121 in Mancare copiiPentru inceput punem laptele la fiert cu sarea, iar cand incepe sa se umfle, turnam grisul in ploaie si amestecam energic sa nu faca cocoloase timp de 5 minute, pana...Citeste continuarea
Varza a la Cluj
Postat de: AdrianUdrea in Mancaruri de legumePentru stratul de varza, tocam varza fideluta și o tinem in apa rece 15 minute, doar daca este prea acra. Punem uleiul la incins si calim in el ceapa tocata, apoi adaugam varza bine...Citeste continuarea
Mancare de conopida
Postat de: madi_marin in Mancaruri de postSe pune o oală cu apă la fiert. Când clocoteste, se adaugă sare şi se opăreşte conopida ruptă în bucheţele mici pentru 5 minute. Separat se căleşte ceapa verde tocată,...Citeste continuarea
Desert budinca de gris cu visine si...
Postat de: RODIMUR in DulciuriMai întâi se scot vișinele din borcan și se pun la scurs, într-o strecurătoare. Se amestecă grisul cu: zahărul, vanilia și coaja de lime. Se adaugă laptele fierbinte,...Citeste continuarea
Aperitiv tocinei de cartofi cu...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriCurățăm cartofii și îi dăm pe răzătoarea mare, apoi îi scurgem bine de lichid, presându-i în mâini. Dăm pe răzătoare și brânza telemea, sau o...Citeste continuarea
Mucenici cu aluat de cozonac -...
Postat de: Ina in DulciuriPregatim intai ceea ce eu numesc "amestecul minune". Dizolvam cele 40 g faina alba in 200 ml apa rece. Punem amestecul pe foc si amestecam continuu pana ajunge la clocot, se leaga si...Citeste continuarea
Desert tort 8 Martie
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: se bat spumă, cu mixerul, albușurile cu un praf de sare până se obține o spumă tare, apoi se adaugă îndulcitor – eu am pus 5 ml de îndulcitor,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuca de cocos...
Postat de: PieleAlina in PrajituriFoile cu cacao Pentru foile cu cacao se cerne faina, praful de copt, cacaua si zaharul pudra, se adauga untul moale si taiat cubulete si 2 linguri de lapte. Daca este necesar se mai adauga o...Citeste continuarea
Aperitiv budinca rest, restul e...
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriPunem la fiert cartofii in coaja, punem sare in apa care fierb cartofii. Cat timp fierb taiem ceapa si mararul, intr-un castron amestecam urda cu branza de capra si cea de vaca. Peste amestecul de...Citeste continuarea
Aperitiv tort, cu oua si lactate
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriMai întâi se pregătesc cremele pentru tort. Se fierb tari patru ouă, se răcesc, se curăță de coji și se răzuiesc pe răzătoarea fină, după care se mixează cu untul și cu...Citeste continuarea
Cartofi Duchesse
Postat de: caroline in Mancaruri de legumeCuratam cartofii de coaja, ii spalam, ii taiem cuburi si ii punem la fiert in apa rece cu sare. Cand cartofii au fiert ( incercam sa ii intepam cu o furculita. Daca aceasta intra usor, inseamna ca...Citeste continuarea