Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Tocanita de ciuperci cu chorizo,...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeSe feliaza rondele chorizo , ceapa si usturoiul . Se trag la tigaia cu ulei si unt topit . Atentie ! Ceapa si usturoiul verde au tendinta sa se arda mai repede avand foile...Citeste continuarea
Fusilli cu piept de pui si smantana...
Postat de: mirela0911 in FusilliCum se prepara Fusilli cu piept de pui si smantana - Reteta unui preparat gustos si cremos Se pun pastele la fiert in apa cu sare, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se taie pieptul de...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu carne de...
Postat de: mihaelar63 in SalateCartofii se fierb in coaja in apa cu sare. Dupa fierbere cartofii se curata de coaja. Taiati cartofii rondele. Se fierb si ouale siapoi se cojesc si se taie jumatati....Citeste continuarea
Ciorba de salau
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeCuratati si spalati legumele. Taiati marunt ceapa si telina. Morcovii se taie jumatati de rondele. Cartofii se taie cubulete. Rosia se toaca marunt. Se soteaza usor...Citeste continuarea
Trigoane cu branza si marar
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriAluatul de foietaj se scoate din congelator cu 2-3 ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural. Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt. Pentru...Citeste continuarea
Paine cu malai
Postat de: mihaelar63 in PiineAluatul de la painea anterioara ,ulei, laptele si iaurtul se scot din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei . Acestea se amesteca cu drojdie uscata , zahar si 2...Citeste continuarea
Pui la borcan
Postat de: mihaelar63 in PuiCarnea de pui bine spalata se pune intr-un bol impreuna cu condimentele si cu sarea . Se amesteca bine , masand usor bucastile de carne pentru ca sa se condimenteze uniform ....Citeste continuarea
Parjoale moldovenesti pufoase,...
Postat de: TAB1TA in Mancaruri cu carneCum se prepara Parjoale moldovenesti pufoase, reteta de chiftele suculente si gustoase: Cateva felii de paine sau o chifla vechi de 2 zile sau mai mult se pun in apa la inmuiat cat sa le...Citeste continuarea
Pizza de casa cu dovlecei, cabanos...
Postat de: oanapl in PizzaÎntr-un bol, se pun drojdia, apa și zaharul. Cu degetele, se sfărâmă drojdia și se lasă deoparte 5 minute. Se adaugă maiaua peste făina amestecată cu grișul și sarea și se...Citeste continuarea
Desert branzoaice
Postat de: mirela0911 in PrajituriSe cerne faina intr-un bol. Se face o gropita in mijloc si se presara lingurita de zahar. Se adauga si drojdia proaspata zdrobita apoi se toarna 100 ml lapte caldut. Se amesteca putin in gropita...Citeste continuarea
Salata caprese
Postat de: ancutsa in SalateSe spală salata și se rupe bucățele mici, cu mâinile. Se spală roșiile și se feliază. Bulgărașii de brânză mozzarella se scurg bine de zer și se rup cu...Citeste continuarea
Spaghete milaneze - reteta nr. 600
Postat de: ancutsa in SpagheteSe pun spaghetele la fiert într-o oală cu un litru de apă și o linguriță rasă cu sare. Se fierb al dente. Mai departe, se curăță ciupercile de pielițe (eu le...Citeste continuarea
Desert gogosi rasucite
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIn primul rand sa avem grija sa fie cald in incapere, apoi ne apucam sa facem aluatul pentru gogosi. Intr-un castron am cernut faina, separat am pus laptele si zaharul si l-am incalzit, sa fie...Citeste continuarea
Pizza cu ton, masline si mozzarella
Postat de: ancutsa in PizzaSe adaugă în bolul de la mixer mai întâi 180 g făină, se face o gropiță, în care se adaugă drojdia dizolvată în apa caldă și uleiul de măsline,...Citeste continuarea
Paste ondulate cu afumatura, in sos...
Postat de: RODIMUR in PastePastele se fierb în apă clocotită cu sare, după care se strecoară, se clătesc cu apă rece și se răstoarnă într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Între timp se...Citeste continuarea
Varza acra calita, cu afumaturi,...
Postat de: vasimur in Mancaruri cu carnePasul 1. Curățăm ceapa, o spălăm bine și o tocăm mărunt. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă...Citeste continuarea
Desert prajitura de portocale
Postat de: cristeena20 in PrajituriCum spuneam in introducere e o reteta ff simplu de facut si nu e nevoie de prea multe ingrediente. In vas am amestecat ouale cu zaharul, vanilia, coaja de portocale. Le-am mixat putin, am...Citeste continuarea
Chifle cu cascaval
Postat de: Bunica in PiineIntr-un vas de framantat puneti faina . Peste care adaugati celelate ingrediente si framantati pana nu se mai lipeste de maini. Acopera cu un prosop curat si lasa la dospit 30 de minute....Citeste continuarea
Desert placinta cu mere
Postat de: Bunica in DulciuriPentru inceput se spala merele. Se curata de codita si se rad sau se dau prin robot pentru maruntire. Intr-o cratita sau tigaie wook(cum am facut eu) se calesc cu cele 2 linguri de zahar...Citeste continuarea
Desert briose de Julia Child
Postat de: momo121 in DulciuriIncalzim laptele intr-un bol incapator, peste punem drojdia, lasam cateva minunte sa se dizolve, apoi punem oul si 180g de faina, amestecam pana omogenizam bine totul, apoi turnam si...Citeste continuarea
Ciorba de pasare cu smantana
Postat de: Bunica in CiorbeBucatile portionate, spalate se pun la fiert. Cand a inceput sa clocoteasca, se arunca apa ,se spala carnea si se pun iar la fiert. Cand carnea este aproape fiarta se pun legumele....Citeste continuarea
Orez natur cu quinoa, vegetale si pere
Postat de: panacris in Mancaruri de postSe pune apa la fiert, cu puțină sare, iar când clocotește se pun la fiert orezul și quinoa, cca. 12 minute la foc mediu. După ce s-au fiert, se clătesc cu apă rece și se...Citeste continuarea
Sarmale cu piept de pui si ciuperci
Postat de: cristeena20 in PuiAlegeti varza murata cu frunze subtiri; desfaceti si spalati din 2 ape sa nu fie prea sarata. Pregatim umplutura: Tocam carnea impreuna cu baconul, carnatul, ciupercile si usturoiul....Citeste continuarea
Salata de dovlecei
Postat de: ReteteAlina in SalateDovleceii se curata de coaja, se scoate cu o lingura miezul si se taie cuburi. Dovleceii se pun la fiert pe aburi, cand vedem ca sunt moi, se iau de pe foc si se lasa la scurs. Eu i-am mai...Citeste continuarea
Placinte mocanesti
Postat de: RuxyRux in Aperitive / GarnituriMie ca timp, mi-a luat o ora din momentul in care m-am apucat sa le prepar. 1. Am cernut faina, apoi am amestecat-o cu sarea, oul, apa calduta si am framantat aluatul cinci minute doar...Citeste continuarea
Supa crema de conopida si cartof
Postat de: Constelatialeu in SupeMai intai pregatim toate ingredientele sa le avem la indemana. Curatam cartofii , ceapa, usturoiul, le spalam si apoi le taiem, cartofii cubulete mai mici, ceapa si usturoiul marunt, iar ardeiul...Citeste continuarea
Desert gogosi crocante cu sirop
Postat de: madi_marin in DulciuriÎntr-un castron se pun gălbenuşurile, smântâna sau iaurtul gras, untul, sare, praf de copt şi apa şi se amestecă bine. Se pun esenţa şi coaja rasă de lămâie şi se...Citeste continuarea
Aperitiv Quiche Lorraine
Postat de: momo121 in Aperitive / GarnituriIntr-o tava mare asezam foaia de foietaj (cu tot cu hartia de copt), intepam din loc in loc cu o furculita si dam deoparte pana ne ocupam de umplutura. Baconul afumat il...Citeste continuarea
Desert Petites Chinois (Briose cu...
Postat de: momo121 in DulciuriPentru inceput pregatim crema, trebuie sa fie complet racita inainte de a o intinde peste aluat. Pentru crema: Intr-un ibric, amestecam ouale cu amidonul de porumb,...Citeste continuarea
Desert tarta cu biscuiti, crema de...
Postat de: RuxyRux in DulciuriSe prepara blatul: se amesteca biscuitii maruntiti cu laptele fierbinte, cu untul topit, apoi zaharul pudra, vanilia si mascarpone, eu am folosit un tel, dar daca va este mai simplu puteti sa...Citeste continuarea
Desert strudel cu dovleac si stafide
Postat de: RODIMUR in DulciuriAluatul de foietaj se scoate din congelator cu trei ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural și să nu se rupă, la preparare. Pentru umplutură, se spală dovleacul, se...Citeste continuarea
Desert tarta cu blat pufos, crema...
Postat de: katty in DulciuriPregatim blatul. Mixam ouale cu sarea si zaharul pana isi mareste volumul si capata consistenta unei smantani groase. Adaugam faina, cacao si praful de copt si amestecam usor cu o spatula si...Citeste continuarea
Ciorba de fasole cu busuioc
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeFasolea boabe se spala si se pune la fiert in apa calduta, impreuna cu bicarbonatul de sodiu . Din momentul in care incepe sa fiarba se mai lasa un clocot[ 10 minute ] ....Citeste continuarea
Paine cu seminte
Postat de: katty in PiineCernem intr-un vas faina de grau si cea de secara si adaugam taratele. Amestecam apa cu laptele batut astfel incat amestecul sa fie caldut. Facem o adancitura la mijloc in care punem drojdia...Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu afumatura si...
Postat de: katty in CiorbeRadem morcovul pe razatoarea mare si tocam ceapa marunt. In uleiul incins punem morcovul ras si un praf de sare. Lasam la foc mic acoperit cu un capac pana se inmoaie usor, apoi adaugam ceapa....Citeste continuarea
Aperitiv chec cu mozarella, masline...
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriOuăle se bat energic într-un bol mai adânc, cu sarea. Apoi se cerne făina și praful de copt, se amestecă ușor până ce se înglobează. Se adaugă uleiul, se...Citeste continuarea
Salata de vinete cu avocado si usturoi
Postat de: katty in SalateVinetele coapte, bine scurse, le tocam cu un cutit de sticla sau de lemn. Taiem avocado in jumatati, scoatem samburii, apoi cu ajutorul unei linguri scoatem miezul. Stoarcem zeama de lamaie...Citeste continuarea
Placinta cu carne si branza
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneAluat: Cernem faina intr-un castron. Separat punem drojdia cu o lingurita de zahar din cele 25 g si o lingurita de faina si 2 linguri de lapte caldut si lasam cca 10 min pana incepe sa faca...Citeste continuarea
Cartofi si ciuperci in stil italian
Postat de: ancutsa in Mancaruri de legumeSe curăță și se spală cartofii, apoi se lasă în apă o oră pentru a ieși amidonul din ei și a ieși mai crocanți. Dacă nu aveți răbdare să-i lăsați în...Citeste continuarea
Desert croissante
Postat de: madi_marin in DulciuriÎn vasul robotului se cerne făina, se adaugă zahărul, drojdia şi laptele cald. Se amestecă cu cârligul de frământat pentru câteva secunde. Se pune apoi untul topit...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu cafea
Postat de: panacris in DulciuriBlat: Biscuiții cu cacao se mărunțesc într-un bleder sau la robotul de bucătărie. Se adaugă pudra de cacao, zahărul vanilinat, untul topit și se amestecă, până ce se...Citeste continuarea
Paine cu unt, lapte si seminte
Postat de: ancutsa in PiineÎntr-un bol sau în bolul de la mixer se adaugă făina, apoi într-o parte drojdia, într-o parte sarea, având grijă să nu se atingă, se toarnă laptele...Citeste continuarea
Desert tort cu mousse de ciocolata...
Postat de: madi_marin in TorturiSe prepară întâi jeleul de fructe : se pune gelatina la hidratat în cele 2 linguri de apă. Se lasă deoparte. Amidonul se dizolvă în cei 50 ml apă şi se toarnă...Citeste continuarea
Zacusca cu somon
Postat de: violeta30 in PesteSe toacă ceapa verde cât mai mărunt și se călește în ulei. Când e gata se adaugă ardeiul copt tocat cubulețe. Se lasă la fiert 10 minute și se adaugă peștele fript...Citeste continuarea
Desert placintele foita cu foita
Postat de: Constelatialeu in PrajituriIntr-un castron punem oul, uleiul, otetul, sarea si zaharul si adaugam apa calduta, amestecam cu telul pana se topeste sarea si zaharul. Apoi adaugam faina, putin cate putin, framantam bine...Citeste continuarea
Desert cornuri cu nuca
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriDrojdia se alifiaza cu zahărul. Se adaugă apa si faina, se omogenizeaza si se lasa la crescut. Laptele se pune la încălzit împreună cu zahărul și untul. Faina cernuta se...Citeste continuarea
Desert placinte Bostanei
Postat de: RODIMUR in DulciuriPentru aluat, se pune făina albă în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pun: drojdia mărunțită, oul, zahărul, untul moale,...Citeste continuarea
Desert cornuri pufoase cu mac
Postat de: Constelatialeu in DulciuriCernem faina intr-un castron incapator si facem o adancitura in mijloc. Laptele il punem intr-o craticioara impreuna cu zaharul si 50 g unt si il punem pe foc pana se topeste untul. Se lasa sa...Citeste continuarea
Varza cu carnati in oala de lut
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carnePregatim ingredientele, varza o tocam, o punem intr-un castron si o frecam cu sare. Cepa o taiem marunt si apoi o calim cca 10 min, la foc mic pana se inmoaie si isi schimba culoarea. Peste varza...Citeste continuarea
Ciocanele de pui, cu vin si...
Postat de: RODIMUR in PuiPulpele se curăță de tuleie și de pielea galbenă, groasă de la bază. Se spală bine, în două-trei ape, apoi se pun la scurs, în strecurătoare. Se spală usturoiul și...Citeste continuarea