Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert chec cu mure
Postat de: sufletista in PrajituriMixam albusurile cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa. In alt bol mixam galbenusurile cu untul topit si smantana pana ce se...Citeste continuarea
Salata Mimoza
Postat de: autodiag in SalateCartofii se spala si se pun la fiert intr-un vas cu apa cat sa ii acopere, cu o lingurita de sare. Morcovii se curata de coaja, se taie in jumatati si se pun la fiert intr-un alt vas cu apa cat...Citeste continuarea
Desert cosulete cu mousse de ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriAluatul de foietaj dezghetat la temperatura camerei,il taiem patratele de cca 9 pe 9. Crestam lateralele fara sa taiem colturile,impaturim marginile suprapunanadu-le una peste alta,aliiniind...Citeste continuarea
Desert cremsit cu crema de vanilie...
Postat de: sufletista in PrajituriIntr-un bol dizolvam amidonul cu lapte si galbenusurile, Intr-o cratita punem restul de lapte cu zaharul la incalzit,adaugam amestecul de amidon si amestecam continuu pana ce se...Citeste continuarea
Quesadilla cu carne tocata
Postat de: sufletista in SandvisuriIntr-o tigaie incapatoare calim ceapa tocata marunt cu usturoiul pisat cca 1-2 min. Adaugam carnea si cu lingura de lemn amestecam,rupand carnea pentru a avea bucati mici. Cand carnea este...Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune, crema de...
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriPrunele curatate de samburi se amesteca cu zaharul si se dau deoparte. Se pregateste aluatul: untul, oul, sarea, zaharul, smantana, esentele, praful de copt si faina (care se adauga treptat) se...Citeste continuarea
Desert tort cu mure si ciocolata
Postat de: Pungasa_Rogue in TorturiSe separa albusurile de galbenusuri. Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana cand devin ca o bezea....Citeste continuarea
Desert chec cu ciocolata si nuci
Postat de: ella49 in DulciuriSeparam ouale, batem albusurile spuma cu sarea si zaharul. Dupa ce s-a topit zaharul, adaugam galbenusurile si mixam putin. Apoi adaugam vanilia, faina si mixam pana se incorporeaza. Pregatim 2...Citeste continuarea
Desert Lava cake
Postat de: ella49 in DulciuriPunem intr-o cratita ciocolata, untul si zaharul pe foc la bain-marie. Dupa ce s-au topit zaharul si untul, dam cratita jos dupa bain-marie si adaugam ouale si galbenusurile unul cate unul....Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu branza sarata...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriPentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijloc, în care se pune: drojdia mărunțită, zahărul tos...Citeste continuarea
Unt cu leurda
Postat de: sufletista in SosuriSpalam leurda, o lasam sa se scurga bine de apa. Cu ajutorul unui robot tocam leurda (sau daca avem timp tocam la cutit), adaugam untul la temperatura camerei, condimente dupa gust si mixam...Citeste continuarea
Pui cu leurda
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneIntr-o tigaie calim ceapa si leurda tocata marunt cca 2 min, lasam sa se raceasca. Intre timp intr-un bol mai mare adaugam condimente, vinul, leurda calita, amestecam pana ce se omogenizeaza....Citeste continuarea
Avat marinat
Postat de: panacris in Crap / CarasPeștii se curăță de solzi și intestine, apoi se filetează și se taie bucățele, se adaugă sarea și se lasă la rece cca. 30 minute. Între timp, ceapa și morcovii se curăță,...Citeste continuarea
Desert biscuiti din faina de alac,...
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecati indulcitorul/zaharul cu levantica uscata. Puneti la topit untul impreuna cu apa la microunde timp de 30 de secunde. Amestecati faina cu praful de copt. Adaugati indulcitorul cu...Citeste continuarea
Chili cu carne rapid
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeIncalziti cuptorul la 180°C. Tocati marunt ceapa si usturoiul. Intr-o cocota sau tigaie adanca reveniti ceapa si usturoiul in untul incalzit. Puneti carnea tocata si reveniti timp de 10...Citeste continuarea
Pastai verzi cu jambon sec si...
Postat de: ctlina in Mancaruri de legumeCuratati si spalati pastaile verzi. Intr-o oala adanca puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile spalate si curatate. Fierbeti la foc potrivit timp de 15...Citeste continuarea
Desert cornulete cu iaurt si untura
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron am pus untura ( moale), oul, iaurtul, drojdia sfaramata si sarea, am omogenizat bine, apoi am inceput sa adaug faina pana am obtinut un aluat suficient de tare cat sa se poata...Citeste continuarea
Tarta cu foietaj, pui si dovlecel
Postat de: rocsi_1612 in PuiSpalati dovlecelul, il stergeti si il taiati rondele potrivit de groase. Le condimentati cu sare, piper, boia si oregano. Le rumeniti pe un grill, pe ambele parti, apoi le scoateti pe un...Citeste continuarea
Supa crema din ciuperci, editie...
Postat de: panacris in SupeVarianta 1: Ciupercile, ceapa, păstârnacul, ardeiul și morcovul, se curăță, se taie în bucăți, apoi se pun la fiert într-o oală încăpătoare cu apa, uleiul și...Citeste continuarea
Piept de pui la cuptor cu...
Postat de: Bucataras in PuiIncalzeste cuptorul la 200 grade C. Pune pieptul de pui intr-un castron, adauga condimentele, usturoiul pisat, sarea si piperul, apoi 1 lingura ulei de masline. Nu am trecut o anume...Citeste continuarea
Paste negre cu somon si sos pesto
Postat de: cristeena20 in PastePunem pastele la fiert in apa cu sare. Eu am ales spaghete negre (cu cerneala de sepie), dar exista si linguine negre. Feliile de somon se condimenteaza doar cu sare si piper, apoi se...Citeste continuarea
Pizza sfert
Postat de: Constelatialeu in PizzaAluat : Am folosit tava de la aragaz ( aragaz tip nou, care are dimensiuni mai mari decat cele clasice), tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron am cernut faina, am facut o adancitura in...Citeste continuarea
Salata Lila, cu cartofi mov si file...
Postat de: panacris in SalateCartofii se pun la fiert în apă rece cu puțină sare, de preferință în coajă, la abur cca. 30 minute, după ce începe apa să clocotească. După ce s-au fiert, se scurg de...Citeste continuarea
Gem de prune grase si aromate
Postat de: Constelatialeu in Dulceata / GemAm spalat prunele, le-am desfacut de pe sambure si le-am taiat in 4, le-am asezat in tuci, am pus zahar peste ele, am amestecat bine sa tavalesc toate prunele prin zahar, am asezat tuciul pe foc,...Citeste continuarea
Supa crema de linte rosie
Postat de: cristeena20 in SupeSupa asta e foarte simplu de facut si la mirodenii, puteti modifica dupa gustul fiecaruia. Intr-o oala am pus la calit ceapa tocata marunt cu ulei de masline si am adaugat morcovul taiat...Citeste continuarea
Cassoulet cu fasole, carnati si...
Postat de: cristeena20 in Mancaruri cu carneHidratam fasolea de cu seara in apa, iar a doua zi o fierbem cu sare, piper si dafin; eu am fiert-o in cucta (oala cu presiune) cca. 10 -15 minute. Intr-o cratita (eu am facut in vas de...Citeste continuarea
Paine taraneasca, cu iaurt si masline
Postat de: ancutsa in PiineÎntr-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot dizolvi drojdia în apă călduţă, adaugi zahărul și 100 g făină și amesteci bine. Lași...Citeste continuarea
Desert clatite japoneze
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe separă albușurile de gălbenușuri, fără să se amestece deloc și apoi se mixează un minut, după care se adaugă un praf de sare extrafină. Când albușurile au început...Citeste continuarea
Rosii uscate la soare
Postat de: Constelatialeu in ConserveNu este nimic complicat la reteta asta, doar trebuie sa ai rabdare. Am citit eu ca e bine sa faci din rosii din acelea ''prunisoare'' ca sunt mai carnoase si nu au asa multe seminte, doar ca eu am...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere
Postat de: Constelatialeu in PrajituriPrima data am facut umplutura, sa aiba timp sa se raceasca un pic. Am curatat merele de coaja, le-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi am stors merele rase de suc, le-am asezat intr-o...Citeste continuarea
Penne cu sos Arrabbiata
Postat de: RODIMUR in PennePennele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, pentru 7-8 minute. Între timp, se prepară sosul. Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc. Usturoiul se...Citeste continuarea
Supa crema de dovlecei
Postat de: panacris in SupeVarianta 1: Legumele și vegetalele, se spală, curăță, se taie în bucăți, apoi se pun la fiert într-o oală încăpătoare cu uleiul de măsline și apă cca. 30 minute,...Citeste continuarea
Aperitiv briose, cu sunca si rosii...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriMai întâi se taie mărunt șunca și se lasă în așteptare. Se spală roșiile cherry și se zvântă. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un...Citeste continuarea
Salata din cartofi cu pasta de masline
Postat de: panacris in SalateCartofii se fierb în coajă, în apă sărată cca. 20 de minute, la foc mediu, neacoperit. Apoi se scurg, se trec sub jet de apă rece. Ouăle se fierb în coajă cca. 7...Citeste continuarea
Desert prajitura cu jeleu de zmeura...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Separati ouale. Mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugati zaharul si mixati pana se dizolva. Incorporati galbenusurile, apoi uleiul si laptele. Adaugati coaja...Citeste continuarea
Desert tarta rustica cu gem de...
Postat de: Bucataras in DulciuriCum se face crusta pentru tarta: Amesteca untul cu zaharul pudra si praful de sare. Adauga oul, apoi incorporeaza faina alba, faina de migdale si alunele tocate. Formeaza o bila din...Citeste continuarea
Desert bezele cu nuca de cocos
Postat de: RODIMUR in DulciuriAlbușurile se separă cu atenție de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce iau volum. Atunci se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul pudră...Citeste continuarea
Aperitiv gofre sarate
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriÎntr-un vas înalt, pentru mixer, se pun toate ingredientele și se amestecă energic până ce se omogenizează și se obține un aluat un pic mai ferm decât cel pentru...Citeste continuarea
Vită cu legume a la Robert
Postat de: panacris in VitaCarnea de vită se taie fâșii subțiri. Se amestecă toate ingredientele pentru marinadă, apoi se masează energic carnea de vită și se lasă la rece cca. 20 minute. Legumele...Citeste continuarea
Varza cu costita la tuci
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneMi-am pregatit toate ingredientele, sa le am la indemana, am curatat ceapa si ardeiul, le-am taiat in bucati mai mari, am tocat varza si am taiat rosiile bucati mari. Varza am frecat-o cu...Citeste continuarea
Gem de smochine
Postat de: Constelatialeu in Dulceata / GemDe data asta am scapat de cules, le-am primit gata culese. Mai intai au trecut prin sedinta foto, ca nu ma pot abtine, apoi le-am pus la spalat, le-am taiat coditele si le-am asezat intr-un tuci...Citeste continuarea
Gem din prune si fistic
Postat de: panacris in Dulceata / GemPrunele se spală sub jet de apă rece, se desamburesc și se pun într-un vas încăpător, în cazul meu unul înalt de inox, cu fund triplu. Se presară zahărul...Citeste continuarea
Desert tort M (Maria, Marian si...
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma cu diametru de 24 cm , tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare....Citeste continuarea
Desert cremsnit fals
Postat de: trifadalia in PrajituriSe freaca galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga margarina topita si racita, faina si zaharul vaniliat. Amestecati aceste ingrediente. Separat se bat albusurile cu praful de sare pana...Citeste continuarea
Guacamole 2
Postat de: gurita_ta2005 in SalateAvocado se scoate din coaja si se paseaza cu o furculita, ceapa se toaca marunt, usturoiul il pisam si se freaca putin ca pentru mujdei. Se amesteca toate ingredientele, se pune sare dupa gust...Citeste continuarea
Salata valeriana cu parmezan
Postat de: gurita_ta2005 in SalateSalata se spala foarte bine sub jet apa si se lasa sa se scurga. Ceapa se taie julienne si se freaca cu putina sare. Se amesteca salata cu ceapa, ulei de masline si sare. Parmezanul se...Citeste continuarea
Salata cu avocado si creveti
Postat de: gurita_ta2005 in SalateCrevetii se pun putin la prajit intr-un wok cu ulei de masline si condimente, se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Castravetele se spala bine, se lasa cu coaja si se taie feliute subtiri,...Citeste continuarea
Gnocchi cu creveti in sos de portocale
Postat de: gurita_ta2005 in PasteGnocchi se pun la fiert in apa sarata, se lasa timpul scris pe ambalaj. Crevetii se pun intr-o tigaie cu ulei de masline si ceapa taiata julienne pana se inmoaie putin. Portocala o spalam, o...Citeste continuarea
Desert pandispan pufos cu nectarine
Postat de: RODIMUR in PrajituriNectarinele se spală, se șterg și se feliază, feliile având o grosime de 8-9 mm, maxim 1 cm. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu praful de sare, până ce...Citeste continuarea
Desert chec cu nuci
Postat de: ancutsa in PrajituriSe bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, amestecând...Citeste continuarea