Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Mazare cu galuste
Postat de: sufletista in Mancaruri de legumePulpele de pui le-am spalat,le-am sters cu un prosop de bucatarie si le-am prajit in uleiul incins cu untura. Dupa ce le-am prajit frumos pe ambele parti am adaugat ceapa verde spalata si...Citeste continuarea
Stufat de iepure
Postat de: cristeena20 in IepureAm cumparat un iepure de casa-foarte fraged -deci nu a trebuit gatit prea mult. L-am marinat mai intai cu o zi inainte-taiat in bucati potrivite se amesteca cu sare, piper, dafin, usturoi verde...Citeste continuarea
Desert tort cu visine si ciocolata
Postat de: oanapl in TorturiOuăle se separă. Albușurile se mixează până devin o spumă tare. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se transformă într-o compoziție cremoasă. Se adaugă...Citeste continuarea
Desert tort cu afine si jeleu de...
Postat de: oanapl in TorturiSe separă albușurile de gălbenușuri. Într-un bol se mixează untul foarte moale (scos din frigider cu câteva ore înainte) împreună cu zahărul măcinat (80g),...Citeste continuarea
Desert turta dulce glazurata
Postat de: mirela0911 in PrajituriIntr-o cratita se pune zaharul la caramelizat, avand grija sa nu se arda. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste complet. Se toarna cu grija laptele fierbinte iar la final mierea de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu blat din...
Postat de: oanapl in PrajituriSe mixează bine albușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul măcinat, până capătă consistența unei smântâni groase. Se adaugă nuca macinată, făina și se amestecă...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si mascarpone
Postat de: oanapl in PrajituriSe curăță de coajă și cotor 6 mere acrișoare. Se mixează bine cele 4 ouă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul măcinat. După ce și-au dublat volumul se adaugă...Citeste continuarea
Sarmale fierte in dovleac
Postat de: cristinutanicolita in PorcFoile de varza se lasă câteva ore în apa dacă sunt prea sărate. Ceapa se curata de foi și se spala. Orezul se spala și se fierbe 10 min. Carnea de porc...Citeste continuarea
Desert prajitura cu blat de nuca si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Se separa ouale. Albusurile, inclusiv cele 5, se mixeaza cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana ce acesta se dizolva iar spuma devine tare si lucioasa. Galbenusurile se...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu ciocolata si...
Postat de: oanapl in PrajituriBlat: Se măruntesc biscuiții într-un robot / blender, se adaugă untul topit și se mixează puțin până se încorporează bine. Se pune o formă cu pereți detașabili sau...Citeste continuarea
Ficatei de pui in stil grecesc...
Postat de: mirela0911 in FicatCum se prepara Ficatei de pui in stil grecesc reteta simpla si gustoasa Mai intai se curata ficateii de eventualele impuritati apoi se lasa cateva minute in apa rece. Se pun intr-o...Citeste continuarea
Desert barcute foietate cu branza...
Postat de: madi_marin in DulciuriPunem in vasul robotului de bucatarie faina cernuta de doua ori, drojdia dizolvata in apa calda, zaharul, uleiul, sarea si aromele si framantam cu carligul special timp de 5 minute ....Citeste continuarea
Desert papanasi moldovenesti
Postat de: gurita_ta2005 in DulciuriBranza de vaci se pune intr-un castron, adaugam zaharul si ouale si amestecam. Se pune esenta de vanilie si faina. Compozitia trebuie sa fie mai tare,nu apoasa,eu am mai adaugat gris si am...Citeste continuarea
Desert rulada cu mere si ciocolata...
Postat de: MotanLaOale in PrajituriMerele se rad pe razatoarea mare curatate de coaja sau cu coaja si se pun la calit cu zaharul fara apa. Cand se evapora toata zeama lasata de mere, se pune scortisoara se mai lasa 2-3 minute....Citeste continuarea
Salata orientala de cartofi cu...
Postat de: MotanLaOale in SalateCartofii se pun la fiert cu coaja in apa cu sare. Cand sunt fierti, se trec prin apa rece, se curata si se taie bucati partate. Ceapa se curata si se taie marunt. Ardeii se lasa la...Citeste continuarea
Snitele de cartofi
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de legumeCartofii se fierb in coaja in apa cu sare. Se curata si se dau pe razatoarea mare. Sunca se taie cubulete mici iar cascavalul se da pe razatoarea mare. Intr-un castron se amesteca...Citeste continuarea
Ciorba de legume, cu galuste de...
Postat de: RODIMUR in CiorbeRădăcinoasele se curăță, se spală, se taie (sau se răzuiesc) și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă...Citeste continuarea
Desert Trio Magic sau Primavara...
Postat de: Constelatialeu in TorturiMai intai am pregatit am pregatit frisca batuta din 300 ml smantana pentru frisca si 3 pliculete de zahar vanilat. Frisca ce am impartit-o in 3 pentru fiecare mouse. Mouse ciocolata alba : Am...Citeste continuarea
Musaca de conopida cu carne de porc
Postat de: katty in Mancaruri de legumeDesfacem conopida in buchetele mici, pe care le spalam, le scurgem si le punem la fiert intr-o oala cu apa si putina sare care clocoteste.Fierbem 10 minute, apoi scurgem conopida. Intr-o cratita...Citeste continuarea
Ciorba de spanac cu quinoa
Postat de: katty in CiorbeCuratam morcovul, il spalam si il taiem rondele subtiri. Ceapa o curatam, o spalam si o tocam fin. Intr-o oala punem uleiul si adaugam morcovul si putina sare. Acoperim cu un capac si lasam la foc...Citeste continuarea
Desert bomboane fondante cu visine
Postat de: katty in DulciuriPregatim fondantul. Intr-o craticioara punem zaharul, glucoza rupta bucati si apa.Acoperim vasul cu un capac si fierbem la foc mare pana obtinem un sirop gros.Cat timp? Daca avem un...Citeste continuarea
Desert tarta cu crema frangipane si...
Postat de: ancutsa in PrajituriOrange curd: Pregătești mai întâi orange curd, pentru că trebuie să stea la răcit 3 ore. Eu am făcut cu minimum de zahăr, însă poți să o faci mai dulce,...Citeste continuarea
Piept de rata cu cartofi duchesse
Postat de: oanapl in RataSe curăță cartofii cruzi, se spală și se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu o linguriță de sare. Se fierb exact ca și pentru un piure de cartofi. Când sunt gata,...Citeste continuarea
Desert sfere de ciocolata, umplute,...
Postat de: ancutsa in DulciuriSemisferele: Topești cele două feluri de ciocolată pe baie de abur. Ungi o formă de silicon pentru semisfere cu un strat de ciocolată, cu o pensulă. Le poți face albe, negre,...Citeste continuarea
Paine turceasca
Postat de: madi_marin in PiineSe pun in vasul robotului de framantat apa calda, drojdia si zaharul si se amesteca cu o lingura pana ce drojdia s-a dizolvat complet. Apoi se adauga laptele la temperatura camerei, uleiul si...Citeste continuarea
Cometti rigati cu branza de burduf...
Postat de: MotanLaOale in PastePastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se strecoara, se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Intr-un castron, se amesteca branza de burduf cu smantana si...Citeste continuarea
Desert gogosi
Postat de: Adrianele in DulciuriSe amestecă laptele cu zahărul, drojdia, ouăle, coaja rasă de portocală, făina până se formează un aluat moale. Se pune pe planșetă și se frământă adăugând unt...Citeste continuarea
Mamaliga impanata
Postat de: MotanLaOale in PorcCostita se taie cuburi si se prajeste. Carnatii se taie felii si se prajesc. Se amesteca branza rasa cu cascavalul ras. Se unge un vas termorezistent cu unt. Se taie mamaliga in felii...Citeste continuarea
Ciorba de fasole uscata cu afumatura
Postat de: MotanLaOale in CiorbeFasolea uscata se pune la inmuiat de seara. Se curata ceapa, zarzavatul, ardeiul, se spala si se toaca marunt. Afumatura a fost soriciul de la costita si slanina afumata adunat in congelator...Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata si mascarpone
Postat de: oanapl in TorturiSe pune cuptorul la încins la 170 C căldură sus+jos+ventilatie (treapta medie spre înaltă la cele cu gaz). Se separă ouăle și se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare....Citeste continuarea
Ciorba cu carne de curcan cu zeama...
Postat de: Bunica in CiorbePentru inceput spala carnea si pune-o la fiert in apa rece intr-o oala de 4l. Cand da primul clocot arunca apa si spala carnea cu apa rece. Pune carnea in oala si apa cat sa acopere carnea...Citeste continuarea
Desert placinta cu migdale, mere si...
Postat de: ctlina in DulciuriIncaziti cuptorul la 180°C. Taiati aluaturile in 2 cercuri mari. Cu resturile am facut 6 cercuri mici. Frecati untul cu zaharul, adaugati oul si albusul treptat si apoi migdalele...Citeste continuarea
Cotlete de porc gratinate la cuptor
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneCuratati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Ungeti carnea cu ulei, puneti sare si piper. Puneti carnea intr-un vas pentru cuptor. Presarati deasupra ceapa si usturoiul Acoperiti vasul...Citeste continuarea
Mancarica de coada de porc cu sos...
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneFierbeti coada de porc 2 minute in apa cu sare si aruncati apa. Puneti-o din nou la fiert in apa cu sare, cimbru uscat si foaie de dafin . Am pus 1/2 ceapa si un morcov intreg curatat....Citeste continuarea
Pasta de leustean
Postat de: sufletista in SosuriLeusteanul il spalam bine si il lasam sa se scurga de apa. Ii rupem frunzele de pe tija si le punem intr-un bol mai mare impreuna cu sarea. Acum daca dorim putem folosi blenderul pentru a le...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de castane si...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma densa, lucioasa. Se adauga apa rece si se mai mixeaza putin....Citeste continuarea
Salata cu rosii cherry, telemea si...
Postat de: RODIMUR in SalateSalata se spală sub jet de apă, foaie cu foaie, se zvântă și se taie fâșii. Se spală roșiile cherry și se înjumătățesc, sau se feliază fiecare în patru....Citeste continuarea
Desert tort cu mure si ciocolata alba
Postat de: sufletista in TorturiBlat -mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa. Adaugam galbensurile amestecate cu apa si uleiul,mixam cat se omogenizeaza....Citeste continuarea
Salata de vinete cu ardei copt
Postat de: sufletista in SalateLegumele dupa ce le-am copt, le curatam de coaja,le lasam sa se scurga bine de lichid. Eu am folosit legumele care le-am congelat in toamna,le-am lasat la dezghetat de cu seara intr-o...Citeste continuarea
Piept de curcan in sos de smantana...
Postat de: mirela0911 in CurcanPastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se spala carnea, se sterge cu prosoape absorbante si se feliaza. Se bat bucatile de carne ca pentru snitele si se condimenteaza cu...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de cirese si...
Postat de: sufletista in TorturiBlat -mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa si densa. Adaugam galbenusurile amestecate cu uleiul si apa,mixam pana ce se...Citeste continuarea
Supa crema de usturoi
Postat de: mirela0911 in SupeSe curata legumele si se spala bine. O ceapa se taie in 4, cartofii se taie in cubulete, la fel si telina. Pastarnacul se taie in 2 pe lungime si se scoate partea din mijloc care este foarte tare....Citeste continuarea
Sandwichuri la Panini Maker Breville
Postat de: mirela0911 in SandvisuriSe incalzesc 100 ml lapte. Se adauga zaharul si 2 lg de faina. Se amesteca apoi se pune drojdia zdrobita. Se amesteca bine apoi se lasa la dospit. Intr-un bol se cerne faina, se adauga sarea,...Citeste continuarea
Varza calita cu jumari
Postat de: Bunica in PorcVarza am desfacut-o in foi si am lasat-o in apa rece pentru doua ore. Fleica spalata si uscata cu ajutorul prosoapelor de bucatarie din hartie se feliaza.Partea cu mai multa grasime am...Citeste continuarea
Desert Kadayf
Postat de: Bunica in DulciuriSe desface folia de deasupra blatului, se mai portioneaza cu ajutorul unui cutit pentru a patrunde siropul. Blatul Kadayfului trebuie sa fie bine insiropat. Cat asteptam sa patrunda siropul, ne...Citeste continuarea
Desert prajitura Boema
Postat de: ella49 in PrajituriSe separa ouale si se bat albusurile spuma cu sarea si zaharul, apoi adaugam galbenusurile, vanilia si mai mixam putin. Apoi cernem faina si cacaoa si amestecam usor de jos in sus cu o paleta pana...Citeste continuarea
Piept de pui umplut, cu garnitura...
Postat de: RODIMUR in PuiPieptul de pui se fasonează, se spală și se șterge cu hârtie absorbantă. Se taie la orizontală fiecare jumătate de piept, în două straturi, dar nu până la capăt, după...Citeste continuarea
Desert cornulete din albusuri
Postat de: oanapl in PrajituriAlbușurile se bat spumă împreună cu zahărul măcinat și sarea. Se adaugă câte puțin untul topit și răcit și esența de vanilie amestecând ușor. Se adaugă cacaoa,...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu sos pesto si...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriSe decongelează aluatul la temperatura camerei. Se unge foaia de aluat cu un strat subţire de pesto, pe toată suprafaţa, apoi se presară caşcavalul dat prin răzătoarea mică. Se taie...Citeste continuarea
Desert prajitura de post cu dovleac
Postat de: sufletista in PrajituriDovleacul il dam prin razatoare si il calim cca 5 min cu zaharul, apoi il lasam sa se raceasca foarte bine. Adaugam faina,praful de copt,zaharul vanilat,sarea,scortisoarea,amestecam pana...Citeste continuarea