Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert tarta cu mere delicioasa si...
Postat de: VI in PrajituriFaina, praful de copt, untul, ouale, zaharul, coaja de lamaie, vanilia, scortisoara, sarea, le amestecam bine,turnand cate putin lapte, pana se formeaza o crema. In acesta compozitie adaugam 2...Citeste continuarea
Salata de icre de crap
Postat de: rocsi_1612 in Crap / CarasIcrele le curatati cat mai bine de pielite, o treaba putin migaloasa. Presarati putina sare peste ele, le amestecati cu o paleta de lemn 2-3 minute, ca lasa putina apa. Incercati sa luati cu...Citeste continuarea
Desert ecler
Postat de: trifadalia in DulciuriApa si uleiul se pun pe foc sa fiarba, se adauga si un varf de lingurita de sare. Cand incepe sa fiarba se adauga faina lasand inca 2 minute pe foc si amestecand continuu sa se lege. Se ia aluatul...Citeste continuarea
Aperitiv rulada din pasta de mici...
Postat de: trifadalia in Aperitive / GarnituriSe rade branza telemea intr-un vas, se amesteca cu untul, galbenusurile de ou, piper si putina sare daca este cazul si branza nu este foarte sarata. Se amesteca foarte bine sa se omogenizele toate...Citeste continuarea
Desert mucenici umpluti cu nuca...
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAluat : Intr-un ibric am pus laptele, untul si zaharul si l-am pus pe foc sa se incalzeasca, nu trebuie sa fie fierbinte. Am tras de pe foc cand untul sa topit, am adaugat drojdia, cele 2 oua,...Citeste continuarea
Desert mucenici muntenesti (cu ou )
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron am cernut faina, am adaugat sarea si cele 2 oua, am inceput sa torn cate un pic de apa calduta si sa framant, am adaugat apa cata sa formez un aluat nelipicioas si nu foarte tare....Citeste continuarea
Salata de avocado
Postat de: Ksenya in SalateFierbem ouale tari cca 10 minute, cand sunt gata le curatam si tocam grosier, adaugam intr-un catron, oprind 1-2 felii pentru decor. Avocado il curatam scoatem samburele, apoi il...Citeste continuarea
Desert tort de Martisor
Postat de: momo121 in TorturiPentru blat: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu...Citeste continuarea
Desert tort 8 martie
Postat de: Constelatialeu in TorturiCrusta :Am folosit un inel de tort, l-am ajustat la dimensiunea de 16 cm. Pe marginea inelului am pus folie acetata. Am maruntit biscuitii si napolitana, am topit untul si ciocolata, apoi am...Citeste continuarea
Desert tort Inima cu fructe
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, zeama de lămâie şi îndulcitorul. Adaugi pe rând gălbenuşurile, sucul de portocală,...Citeste continuarea
Desert tort Boema
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Bați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul. Separat, amesteci cu mixerul, gălbenuşurile cu untul (eu am uitat să-l scot...Citeste continuarea
Desert prajitura cu mere si caramel
Postat de: oanapl in PrajituriSe mixează ouăle întregi cu un praf de sare, zahărul măcinat și esența de vanilie până când își triplează volumul. Se adaugă treptat...Citeste continuarea
Desert gogosi pufoase
Postat de: MotanLaOale in PrajituriSe pune drojdia la dospit cu o lingura de zahar, doua linguri de faina si putin lapte (cam 15 minute) la loc calduros. Faina se pune intr-un castron mare, se face o adancitura in mijloc unde se...Citeste continuarea
Desert prajitura saseasca cu afine
Postat de: mirela0911 in PrajituriMai intai se prepara grisul. Se pune laptele la fiert impreuna cu sarea, zaharul si zaharul vanilat. Cand incepe sa fiarba se toarna in ploaie grisul, amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase....Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata,...
Postat de: oanapl in PrajituriSe separă ouăle. Gălbenușurile se mixează cu sarea, 1/2 din cantitatea totală de zahăr măcinat până cresc în volum și se obține o cremă densă, deschisă la culoare. Se...Citeste continuarea
Desert mucenici umpluti
Postat de: mirela0911 in DulciuriIntr-o craticioara se amesteca 200 ml lapte caldut cu 1 lgt zahar. Se adauga 2 lg faina si drojdia zdrobita. Se amesteca bine si se lasa la dospit 15 minute. In bolul robotului se pune faina...Citeste continuarea
Desert tort cu crema si trufe de...
Postat de: RODIMUR in TorturiMai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă se dorește. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce iau...Citeste continuarea
Paine neagra, cu bere neagra, nuci...
Postat de: ancutsa in PiinePui făina neagră și făina albă într-un bol, faci o gropiță în mijloc, adaugi drojdia, berea și zahărul și amesteci. Adaugi apoi apa, sarea și uleiul și amesteci...Citeste continuarea
Taitei cu cartofi, de post
Postat de: vasimur in Mancaruri de postCurățăm ceapa, o spălăm, după care o tocăm mărunt și o călim până ce se inmoaie și devine transparentă ca sticla. Spălăm bine cartofii, îi curățăm de coajă și-i...Citeste continuarea
Tocana de cartofi cu carnati
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri cu carneCarnatii se taie felii si se prajesc in ulei. Cand sunt prajiti sunt scosi intr-o farfurie. Ceapa si ardeiul se curata si se toaca marunt. Ceapa se pune la calit in uleiul ramas de...Citeste continuarea
Desert prajitura After Eight
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat mierea,...Citeste continuarea
Aperitiv quiche cu legume
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriAluatul: Intr-un bol puneti untul rece taiat cubulete, oul si sare. Amestecati usor cu mana, apoi incroporati faina treptat si framantati. La final adaugati si apa rece, framantati pana obtineti...Citeste continuarea
Desert tort cu jeleu de visine
Postat de: Constelatialeu in TorturiJeleu : Am blendat visinile cu siropul, apoi am adaugat top gelul, am omogenizat si am pus pe foc pana a inceput sa se ingroase, l-am turnat intr-o forma de 15 cm diametru, tapetata cu folie...Citeste continuarea
Cotlet de porc in sos aromat
Postat de: katty in PorcPresaram condimentele peste carne si o masam bine. Asezam carnea intr-o tava, punem 1/2 de pahar de apa, acoperim tava cu folie de aluminiu si dam la cuptor pentru 30 de minute, scoatem folia...Citeste continuarea
Piure de spanac cu oua
Postat de: katty in Mancaruri de legumeCuratam spanacul bine, rupem coditele si il spalam bine. Il scurgem intr-o sita. Intr-o craticioara punem 1 l de apa si cand aceasta clocoteste adaugam putina sare si spanacul. Fierbem 5 minute,...Citeste continuarea
Legume trase la tigaie, cu ficatei...
Postat de: katty in FicatCuratam ficatul de pui, il taiem in jumatati, il spalam bine si il scurgem bine. Intr-o tigaie punem 15 gr unt si cand incepe sa se topeasca punem ficatul de pui. Acoperim cu un capac. Lasam sa...Citeste continuarea
Supa de bibilica cu fulgi de ou
Postat de: katty in SupeSpalam carnea bine si o punem la fiert intr-o oala cu apa cat sa o acopere si sa o depaseasca de 2-3 degete. Spumam cat este nevoie, adaugam piperul boabe si foile de dafin si fierbem pana carnea...Citeste continuarea
Cum se face coliva - traditie si...
Postat de: rocsi_1612 in Scoala de gatit BucatarasCum se face coliva - traditie si semnificatie Rasturnati arpacasul pe masa si il alegeti, in caz ca mai are neghina. Il puneti intr-un bol si il spalati in 5-6 ape. Dupa ce l-ati spalat,...Citeste continuarea
Cotlete de porc la tava, reteta...
Postat de: Ksenya in PorcCotletul intreg se pune intr-o tava cu ulei,se da sare si piper si se da la cuptor 180 grade in timp de o ora. Pe parcurs se mai intoarce si cand este gata pe jumatate ,se pun morcovii si...Citeste continuarea
Tarta cu trei ardei tricolori si...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeMai întâi se face aluatul din: făină, sare, un ou și untul rece. Se amestecă și se frământă rapid ingredientele, ca să nu se înmoaie untul și când făina s-a...Citeste continuarea
Reteta delicioasa de cartofi la...
Postat de: AdrianUdrea in Aperitive / GarnituriPreparare Reteta delicioasa de cartofi la cuptor gratinati cu cascaval Se curata cartofii de coaja, se spala si se feliaza. Se asaza intr-o tava unsa cu unt din belsug. Se presara peste...Citeste continuarea
Paine, chifle, pizza
Postat de: mihaelar63 in PizzaEu am folosit pentru framantare si dospire, masina de paine. Intai am pus in cuva laptele , apa , drojdia , untul si zaharul . Deasupra am continuat cu faina si sarea ....Citeste continuarea
Merlucius cu ou si malai, la cuptor
Postat de: mihaelar63 in PesteMerluciusul se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei . Dupa decongelare carnea trebuie sa aiba o culoare rozalie si sa fie usor ferma . Cu ajutorul unei foarfeci...Citeste continuarea
Salata a la Olivier, fara maioneza
Postat de: mihaelar63 in SalatePulpele si legumele se scot din zeama in care au fiert . Taiati cubulete , legumele . Carnea sde gaina se alege de pe os si se marunteste . Eu nu folosesc...Citeste continuarea
Ciorba de gulii cu smantana si...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeOsul cu afumatura de casa se spala si se pune la fiert din timp impreuna cu foaia de dafin si tija de marar . Sare se pune doar la sfarsitul prepararii . Afumatura ar putea elibera...Citeste continuarea
Desert tort 2 martie - La multi...
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat: Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si amidonul, am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare.La final am incorporat nuca taiata grosier. Am intins...Citeste continuarea
Desert prajitura 1 martie-...
Postat de: Constelatialeu in PrajituriFoi : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare. Faina amestecata cu amidonul le-am adaugat in bezea amestecand cu miscari lente...Citeste continuarea
Desert Oladi rusesti cu mere
Postat de: Ksenya in DulciuriIntr-un bol, batem cele doua oua cu un praf de sare si zaharul, adaugam kefirul si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie sau otet. Adaugam faina treptat si batem cu un tel sau cu...Citeste continuarea
Taco mexican
Postat de: Bucataras in PorcCum am preparat reteta de Taco mexican. Am taiat marunt kaiserul, usturoiul, ceapa verde si ardeiul rosu capia. Le-am pus la calit in ulei de masline si am asezonat cu sare si piper,...Citeste continuarea
Desert fursecuri de Martisor
Postat de: mirela0911 in DulciuriAlbusurile, la temperatura camerei, se mixeaza pana incep sa devina spuma apoi se adauga pe rand zaharul. Se mixeaza pana devine o spuma densa, tare. In acest moment se adauga si colorantul gel....Citeste continuarea
Salata de vinete cu iaurt, menta si...
Postat de: mihaelar63 in SalateSe dezgheata vinetele la temperatura camerei . Tocati marunt vinetele cu tocatorul special din lemn sau silicon sau cu un cutit inoxidabil. Pe vremuri cand erau si...Citeste continuarea
Ciorba de porc cu afumatura si...
Postat de: rocsi_1612 in CiorbeSpalati oasele de porc, coasta afumata si le taiati bucati. Le puneti in oala minune, le acoperiti cu apa. Puneti capacul si le fierbeti 30 de minute, din momentul in care incepe sa...Citeste continuarea
Pui pe sticla, la cuptor
Postat de: mirela0911 in PuiSe curata puiul, se spala bine si se sterge cu prosoape absorbante. Intr-un bol se amesteca uleiul cu condimentele si rozmarinul. Se unge cu acest amestec puiul pe toate partile, inclusiv in...Citeste continuarea
Desert chec cu dovleac si ciocolata
Postat de: oanapl in PrajituriTai dovleacul felii și le coci în cuptor pentru 40 de minute apoi le lași să se răcească. Cureți dovleacul de coajă, îl storci bine de apă și îl mixezi până...Citeste continuarea
Desert prajitura cu nuci si crema...
Postat de: oanapl in PrajituriÎncingi cuptorul la 180 grade C. Pui nucile într-o tavă și le dai la cuptor până ce nucile capătă un miros plăcut și se prpjesc ușor. Le lași să se răcească, după...Citeste continuarea
Desert choux Duo: roz cu crema de...
Postat de: ancutsa in DulciuriChoux: Pui la fiert, într-o crăticioară, apa, laptele, untul și sarea. Când fierbe, adaugi cele două tipuri de făină și praful de copt. Faci focul...Citeste continuarea
Supa de pasare cu taitei
Postat de: Bunica in SupePulpele de gaina se portioneaza, spala si se pun la fiert intr-o oala de 4 litri. Dupa ce au dat 2-3 clocote se arunca apa, se spala carnea si se pun la fiert. Apa sa acopere carnea cam cu...Citeste continuarea
Desert tortul veseliei
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat albastru : Am folosit o forma de silicon unsa cu putin ulei. Albusurile le-am mixat cu un praf de sare, am adaugat zaharul si zeama de lamaie si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu lamaie
Postat de: momo121 in DulciuriMixam untul cu zaharul pana devine cremos, adaugam oul cu coaja de lamaie, mixam pana la omogenizare, dupa care faina o amestecam cu sarea si praful de copt si le punem in 3 , 4 transe, dar...Citeste continuarea
Ghiveci de legume
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postCum am preparat reteta de ghiveci de legume, pas cu pas, iesind un pranz delicios alaturi de o mamaliguta calda. Am taiat ceapa verde marunt si am pus o la calit in tigaia incinsa. Apoi am...Citeste continuarea