publicat la 29.04.2019
publicat la 22.04.2017
publicat la 22.04.2017
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Fleica fiarta cu boia de ardei
Se pune la fiert intr-o oala fleica in apa cu sare, se aduna spuma care se formeaza .In apa se pun boabele de piper si usturoiul. Se lasa sa fiarba bine pana intra furculita in ea. Cand e fiarta se scoate si se presara cu boia de ardei si dulce si iute. Se mananca cu mustar.
Sandvici cu crema de branza si muschi file haiducesc
Chifla foccacia se taie in doua,fiecare parte se unge cu crema de branza,peste se aseaza muschiul haiducesc si castravetele murat taiat felii.Se pune una peste cealalta si se mananca cu pofta .
Sandvici floare
Din paine ,cu ajutorul unui pahar rotund,se fac 2 cercuri.Fiecare cerc se unge cu crema de branza.Maslinele se toaca marunt si se pun in mijloc,iar de jur imprejur se pun fasii de ardei galben.
Sandvisuri haioase
Feliile de paine se ung cu unt. Felia de muschi file se taie cu un pahat mic in 2 locuri, cascavalul se rade, oul fiert se taie rondele. Pe o felie de paine unsa cu unt se pune felia gaurita de muschi file in locul gaurilor se pun rondele de ou. Intre rondelele de ou se pune o feliuta de...
Sandvici cald cu cascaval si parizer
Se ung feliile de paine cu putin unt ,se pune parizerul,apoi cascavalul si 2 feliute de rosii.Se pun feliile de paine una peste alta si se pune in sandwichmaker.Cand este gata se mananca cu pofta .E bun pentru micul dejun.
Sandvis cu cascaval Delaco si parizer
Se ung feliile de paine cu unt,se aseaza cascavalul si apoi parizerul.Se pun feliile de paine una peste alta si se impacheteaza.Se pune la servici.
Conopida murata
Se pune la fiert otetul cu apa, la o parte otet 2 parti apa. Se adauga 3 linguri sare si 3 linguri zahar. Cand clocoteste se adauga continutul plicului de condimente. Conopida se rupe in buchetele si se opareste in amestecul de apa cu otet. Se scoate si se aseaza in borcane, apoi se toarna...
Conopida pane
Se desface conopida in buchetele si se spala. Intr-o oala se pune apa la fiert cu sare si cand fierbe apa se pune conopida. Se fierbe 10 minute. Se scoate si se lasa sa se scurga. Pregatim pentru pane: se bat oauale cu sare si piper si se adauga faina si se bate sa nu se faca cocoloase. Se...
Placinte cu branza(Branzoaice)
Aluatul se prepara astfel: se cerne faina intr-un vas adanc. Facem loc la mijloc unde punem drojdia inmuiata cu 2 linguri de zahar si 100 ml din laptele caldut, dupa care lasam o jumatate de ora la crescut. Adaugam galbenusurile frecate cu zahar, sarea si coaja rasa de lamaie si incepem sa...
Ciulama de pui de casa
Se prind puii si se taie, se curata de pene si se portioneaza. Se curata ceapa, morcovul si se spala. Ceapa se toaca, ardeiul se toaca marunt si morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o cratita se pune ulei la incins, se adauga ceapa tocata, ardeiul tocat si morcovul razalit. Se...
Cozonac moldovenesc
Aluatul se prepara astfel: se cerne faina intr-un vas adanc. Facem loc la mijloc unde punem drojdia inmuiata cu 2 linguri de zahar si 100 ml din laptele caldut, dupa care lasam o jumatate de ora la crescut. Adaugam galbenusurile frecate cu zahar, sarea si coaja rasa de lamaie si incepem sa...
Friptura de porc cu legume si pireu de cartofi
Carnea de porc se taie bucati. Ceapa se curata si se taie pestisori, ardeii se taie rondele, morcovii se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari si ciupercile se curata si se taie feliute. Intr-o tigaie se incinge uleiul se pune ceapa la calit, se adauga ardeiul rondele, morcovii razaliti...
Bors de perisoare
Se pun 4 l de apa la fiert intr-o oala. Ceapa se toaca marunt si se pune in oala cand apa clocoteste. Zarzavaturile se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune ulei sa se incinga si se adauga zarzavaturile tocate marunt. Se lasa sa se caleasca si apoi se pun in oala cu apa....
Oua de paste
Se spala ouale bine cu apa cu detergent si se limpezesc.Se pun la fiert in apa cu sare.Cand sunt fierte se scot si se lasa sa se raceasca.Se face vopseaua conform instructiunilor.Se face modele cu chisita si ceara si se baga oul in vopsea,se scoate si se lasa sa se usuce ,apoi cu o carpa...
Salata de icre de stiuca
Se pun icrele intr un castron si se freaca cu zeama de la o jumatate de lamaie cu o lingura de lemn.Se adauga uleiul in fir subtire cu grija sa nu se taie.Cand se simte mai ingrosata se adauga cate 1 lingura de apa minerala.Cand e gata se mananca cu pofta.
Jumari
Se taie slaninuta bucatele si se pune intr-o tigaie la prajit.Se adauga o ceasca de apa.Daca mai e nevoie se mai adauga apa.Se lasa sa se rumeneasca .Cand sunt gata se scot intr-un castron si se presara sare peste jumari
Ciorba radauteana (2)
Pulpa de curcan se spala si se pune la fiert in apa. Se spumeaza . Cand e fiarta se scoate pe o farfurie si se taie bucatele. Morcovii, patrunjelul si telina se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari. Se incinge putin ulei intr-o tigaie, se pune zarzavatul razalit si se amesteca. Peste...
Platouri de revelion
1. platou cu: rosii cherry umplute cu salata de vinete, barcute de ardei cu crema de branza, snitele, chiftele, rulada de curcan cu sunca si cascaval, cascaval, salam uscat, masline negre si masline verzi. 2. platou cu: carnati de casa prajit, sorici, cabanos prajit, branza telemea dulce de...
Platou cu branzeturi si struguri
Portocala se taie la un capat si se aseaza in mijlocul platoului, din ea facem un arici: pe o scobitoare punem o bucatica de branza si cate o boaba de strugure, apoi infingem scobitoarea in portocala. Branza danish blu se taie felii subtiri si se aseaza pe platou, apoi branza brie taiata felii si...
Carnati ca la Moldova
Carnea de porc se toaca cu masina de tocat si apoi se toaca carnea de vita, se amesteca. Se adauga usturoiul pisat, sare si piper dupa gust, boia de ardei iute si enibahar macinat. Matele porcului se spala si se curata bine. Se fac carnatii: pe carnatar se pune matul si se impinge sa iasa carnea...
Salata de ciuperci si carne de curcan
Ciupercile se fierb in apa cu sare, se scurg si apoi se toaca marunt. Carnea de curcan fiarta se curata si se toaca marunt. Se amesteca ciupercile cu carnea de curcan. Se face maioneza dintr-un ou, se adauga smantana si se adauga peste compozitia de ciuperci si carne. Se potriveste de sare si...
Chiftelute de cartofi cu sos marinat
Chiftelutele se fac astfel: se spala cartofii si se se pun la fiert in coaja.Cand sunt fierti se curata de coaja si se dau prin razatoarea cu ochiuri mari.Se adauga ouale,usturoiul pisat,vegeta,piper,cimbru,busuioc si oregano si faina alba cat sa rezulte un aluat grosut.Intr-o tigaie se incinge...
Friptura de porc pe pat de ceapa si morcovi cu cartofi natur
Se pregateste friptura : carnea se taie felii groase de cca 1-1,5 cm,se condimenteaza cu sare si piper.Ceapa se curata si se taie pestisori,morcovii se curata si se taie feliute pe lungime.Intr-o tava de yena se pune ulei,se aseaza ceapa,peste ceapa se pun morcovii,se sareaza si se pune putin...
Ciorba de os de porc cu legume
Osul se spala si se pune la fiert intr-o oala cu apa.Se ia spuma. Ceapa se curata si se taie marunt.Morcovii se curata si se da pe razatoarea cu ochiuri mari,patrunjelul radacina se face la fel si ardeiul se taie cubulete marunt.Intr-o tigaie se pune ulei,se adauga morcovii dati pe...
Spaghete cu sos de rosii picant
Spaghetele se pun la fiert in apa cu sare dupa instructiunile de pe pachet. Se face sosul astfel:Intr-o craticioara se pune ulei,se curata si se taie ceapa pestisori si se pune la calit.Se lasa sa se caleasca.Rosiile se curata de pielita ,se taie marunt si se pun la calit peste ceapa.Se lasa...
Zarzavat pentru ciorbe
Se spala morcovii si patrunjelul ,se curata si se toaca prin masina de tocat sau prin razatoarea cu ochiuri mari.Ardeiul se curata se spala si se toaca marunt cubulete.Se amesteca.Verdeata se spala si se toaca marunt si se amesteca cu zarzavatul.Se adauga sare si se amesteca.Se lasa 12 ore sa...
Vinete si ardei copti pentru iarna
Preparare Vinete si ardei copti pentru iarna Se merge la tara cu vinetele si ardeii cumparati.Se pune una bucata tata sa aprinda focul cu lemne la plita, se lasa sa se incinga plita si se pun vinetele si ardeii sa se coaca. Te umpli de fum si intorci vinetele si ardeii pe toate partile sa...
Chiftele de porc cu morcovi si cartofi
Preparare chiftele de porc cu morcovi si cartofi Morcovii se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari,apoi si cartofii la fel se curata si se razalesc.Se amesteca cu carnea tocata,se adauga sare si piper dupa gust,cateii de usturoi pisati si 2 oua intregi si pesmetul.Toate se...
Gem de corcoduse si caise
Cum se prepara gemul de corcoduse si caise: Corcodusele se spala si se scot samburii. Caisele se spala si ele si se scot samburii. Se dau prin masina de tocat carne sau se fac cu blanderul ca si mine. Intr-o oala cu fundul gros se pune compozitia si se pune la fiert pana mai scade din apa...
Chiftelute de dovlecel cu feta
Dovleceii se curata de coaja se se dau prin razatoarea cu ochiuri mari,se sareaza si se lasa cca 30 de min.Se scurg si apoi se amesteca cu ceapa verde tocata marunt inclusiv frunzele,ouale,menta,mararul,pesmet,faina,branza faramitata,piper si sare daca mai trebuie.Se amesteca bine pana se obtine...