publicat la 29.04.2019
publicat la 22.04.2017
publicat la 22.04.2017
Bine zicea un proverb chirghiz: “capul de oaie ţine musafirii departe”. Ei obişnuiau să înfigă unul exact în stâlpul porţii sau, ăia care stăteau la bloc, deasupra butonului de la sonerie. Chiar, tu stai la bloc sau la casă?
Bucataras.ro
[email protected]
Cum se face coliva
Cum se face coliva. Arpacasul se spala in 9 ape, apoi se pune la inmuiat cu apa rece si se lasa 8 ore. Punem la fiert 2 l de apa si cand clocoteste adaugam arpacasul. Adaugam un varf de cutit de sare. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade apa. Se verifica daca este fiert daca se sfarma intre...
Peste cu legume inabusite
Pestele se condimenteaza cu sare si piper. Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei de masline, se aseaza pestele si se pun si 100 ml apa. Se pune pe foc la foc mic si se acopera cu un capac si se lasa sa se inabuse. Intre timp intr-o alta tigaie se pune 1 lingura de ulei ,se adauga legumele...
Pasta de ton cu avocado
Se taie avocado in 2, se scoate samburele si apoi cu lingurita se ia miezul din coaja si se pune in blender. Rosia se spala si se taie in 4 si se adauga peste avocado. Se mai pune si uleiul de masline. Conserva de ton se scurge bine si se pune in blender. Ceapa se curata, se taie in 4 si se pune...
Chec si briose aperitiv
Se bat ouale cu smantana si faina alba .Se adauga praful de copt si restul ingredientelor.Se amesteca bine.Se pune vegeta si piper dupa gust.Se pune aluatul in formele de briose pana la 3/4 din forma si restul de aluat se pune intr-o tava captusita cu hartie de copt.Se dau la cuptorul...
Sarmale cu varza murata in oala de lut
Varza murata se desface frunza cu frunza,se spala cu apa rece si se taie cotoarele.Intr-o tigaie se incinge uleiul se adauga ceapa tocata marunt,ardeiul gras tocat si el si 100 ml apa si sa lasa sa se inabuse . Dupa ce s a inabusit se adauga bulionul si mararul verde tocat.Se lasa sa se...
Mancare de linte cu legume si piept de pui
Lintea se pune la inmuiat.Legumele se curata si se toaca marunt.Punem intr-o cratita 1/2 pahar apa si lasam sa dea in clocot,adaugam legumele apoi uleiul,si lasam pe foc 2-3 minute cu capacul sa se inabuse.Adaugam pieptul de pui taiat in bucatele si lasam sa fiarba un pic.Adaugam lintea si...
Minipizza din foitaj
Aluatul de foitaj se dezgheata la temperatura camerei.Se intinde pe masa.Peste aluat se pune pasta de rosii ,se presara busuioc si oreganoSunca se taie felii subtiri si cascavalul se taie felii sau se rade .Se aseaza frumos feliile de sunca presata si peste se pune cascavalul felii subtiri sau...
Supa crema de sfecla rosie
Se pune apa la foc si se lasa sa dea un clocot.Zarzavatul se curata,se spala si se taie bucati mai mari si se pune in oala la fiert,se adauga ardeiul,cartofii si sfecla cuburi si ceapa .Se lasa pana sunt fierte toate si apoi se da prin blender legumele si se pune in apa care au fiert .Se mai lasa...
Bors moldovenesc de gaina
Pulpele de gaina se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece.Se ia spuma ce se formeaza.Ceapa,morcovii,radacina de patrunjel,telina se curata si se taie cubulete.Ardeiul se curata de cotor si se taie cubulete.Cand carnea e fiarta pe jumatate se adauga ceapa,apoi morcovii,patrunjelul si...
Taitei de casa
Se bat ouale cu un praf de sare,se adauga faina alba cat cuprinde pana se face un aluat care se poate intinde.Se intinde aluatul cu sucitorul in foaie subtire si se pune la uscat.Cand s-a zvantat se ruleaza si se taie cu cutitul in fasii subtiri. Se imprastie sa se mai usuce ,apoi se...
Gratar de iarna
Ceafa de porc si pulpa se portioneaza si se condimenteaza cu condimente pentru porc. Se lasa la frigider acoperita circa o jumatate de ora. Intre timp aprindem focul la gratar cu lemne si carbuni. Ungem gratarul cu slanina si apoi asezam bucatile de carne. Se intoarce carnea cand este facuta...
Salata Marcela
Salata se desface si se spala frunza cu frunza sub jet de apa rece. Ceapa verde se curata si se taie. Ardeiul gras se scoate cotorul si se taie fasii subtiri, rosioarele se spala si se taie in 4. Cascavalul se taie cubulete. Intr-un bol se rup frunzele de salata, se adauga ceapa verde taiata,...
Salata de chiftele cu ceapa si maioneza
Se pregatesc chiftelele: se amesteca carnea tocata cu ouale, usturoiul pisat, sare, piper dupa gust si pesmet pana se poate modela carnea. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc chiftelute mici. Intr-o cratita se pun 2 l apa, 100 ml otet, sare, boabe de piper, foi de dafin si rozmarin...
Rulada de porc cu carne tocata si ciuperci
Muschiuletul se taie pe lungime si se bate cu ciocanul de snitele. Se condimenteaza cu condimente pentru carne de porc si se acopera cu o folie si se da la frigider. Intre timp se face umplutura: se curata cepele, ardeii si ciupercile, se toaca marunt. Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se...
Ciorba de costita de porc
Intr-o oala de 8l se pune la fiert carnea.Se curata ceapa,morcovii,patrunjelul si telina si se toaca marunt.Ardeiul gras se toaca cubulete.Cand carnea e pe jumatate fiarta se adauga ceapa tocata,zarzavatul tocat si ardeiul tocat si el.Se lasa sa fiarba un pic apoi se adauga cartofii taiati...
Salata de peste afumat
Fileul de hering afumat se toaca marunt cu cutitul sau se da prin blender.Se toaca marunt ceapa,se adauga piper si se freaca cu ulei pana se face o pasta.Se adauga zeama de lamaie dupa gust.Sare nu punem ca fileul este sarat .
Salata de beouf 2
Carnea de la cocos se spala si se pune la fiert intr-o oala impreuna cu zarzavatul.Cand sunt fierte se toaca toate marunt.Intr-un castron se pune zarzavatul tocat,carnea tocata marunt,mazarea fiarta,cartofii fierti si taiati cubulete mici,castraveciorii taiati cubulete.Se pune sare si piper si se...
Rulada de muschiulet de porc cu carnat
Muschiuletul se taie pe mijloc dar nu de tot apoi se bate cu ciocanul de snitele.Se condimenteaza cu condimente de porc.Se aseaza pe el carnatul si morcovul,se ruleaza si se leaga cu ata.Se aseaza intr-o tava termorezistenta,se pune apa si ulei se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor...
Saleuri cu branza telemea
Aluatul de foietaj se lasa sa se dezghete la temperatura camerei. Se rade branza telemea pe razatoarea cu ochiuri mici. Se presara pe suprafata aluatului si apoi se intinde cu sucitorul sa intre branza in aluat. Se taie sub diverse forme si se mai fac si rasucele. Se pun in tava pe hartie de copt...
Prajitura "Tavalita"
Se pregateste blatul astfel:se mixeaza oul intreg cu zaharul pudra,se adauga laptele,untul topit si mierea topita,apoi se adauga faina alba si praful de copt.Se amesteca toate si se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor pana se coace.Se face testul cu...
Rafaello
Se freaca untul spuma cu zaharul pudra.Se adauga laptele praf si jumatate din nuca de cocos.Se amesteca .Din compozitia rezultata se fac bilute care se pot umple cu alune nesarate sau stafide.Se dau prin nuca de cocos.
Mancare de fasole verde de post
Se scoate fasolea verde sa se dezghete. Ceapa se curata si se taie marunt, la fel si morcovul. Intr-o craticioara se pune uleiul la incins, se adauga ceapa si se lasa sa se caleasca, apoi se adauga morcovul. Se pune putina apa si se lasa la inabusit ca morcovul sa se inmoaie. Se adauga fasolea...
Peste prajit cu garnitura de spanac
Pestele se curata de solzi, se scot maruntaiele si se spala. Se taie in bucati potrivite, se pun intr-un castron, se presara cu condiment de peste, putina vegeta, piper, niste catei de usturoi taiati feliute, foi de dafin rupte in bucati si se lasa vreo 2-3 ore sa se intrepatrunda gusturile....
Ardei si dovlecei umpluti (de post)
Ardeiilor li se taie un capacel si se scot cotoarele. Dovleceii se taie in doua si se scoate miezul care e crud si care il vom pune in umplutura. Zarzavaturile se curata si se toaca. Intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga ceapa tocata marunt, ardeiul kapia tocat marunt, morcovul dat prin...
Gulas de cartofi cu carne de porc
Carnea se spala si se taie cubulete. Se curata legumele. Intr-o cratita inalta se pune uleiul la incins, se adauga ceapa tocata, ardeiul tocat cubulete, apoi se pune carnea cubulete, cartofii taiati cuburi mai mari .Se lasa sa se caleasca un pic impreuna, apoi se adauga boia dulce si boia iute,...
Pateuri cu mere
Merele se curata si se dau pe razatoare.Se pun la calit intr-o tigaie cu 2 linguri de zahar si la sfarsit o lingurita de scortisoara.Se lasa sa se raceasca. Aluatul de foietaj se decongeleaza la temperatura camerei, se taie patratele ,se intinde putin cu sucitorul.Pe o...
Salata Boeuf
Carnea si zarzavatul se fierbe in supa. Se toaca marunt zarzavatul fiert ,carnea se ia de pe oase si se toaca marunt. Se toaca castravetii murati. Se amesteca toate ,se adauga sare si piper dupa gust. Se face maioneza din 1 galbenus fiert si 2 galbenusuri crude. Se adauga maioneza peste...
Supa de cocos cu taitei de casa
Se spala carnea de cocos si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece la foc mic. Se ia spuma formata. Zarzavatul se curata si se taie in bucati potrivite. Se adauga in oala cu carnea cand aceasta e pe jumatate fiarta. Cand a fiert carnea si zarzavatul se strecoara supa si se pune inapoi pe foc....
Tocana de cartofi cu carnat
Se curata legumele. Intr-o cratita se pune uleiul sa se incinga, apoi se pune ceapa tocata marunt, ardeiul gras cubulete, carnatul taiat felii si cartofii taiati in cuburi. Se adauga un pic de boia iute si se acopera cu apa. Se lasa sa fiarba la foc mic acoperit cu un capac. Cand sunt fierti...
Gogosari cu conopida la murat
Se pun la fiert apa cu otetul si condimentele de muraturi. Gogosarii se spala, se scot cotoarele si se taie felii. Conopida se rupe buchetele si se spala. In borcane curate se pune un rand de gogosari, unul de conopida si apoi unul de gogosari. Se pune peste solutia de murat fierbinte si se...