Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Salata de vinete la gratar cu rosii...
Postat de: katty in SalateSpalam vinetele, le taiem capetele si le feliem. Presaram sare peste ele si le scurgem intr-o sita. Punem vinetele pe gratar, pe ambele parti. Avem grija sa nu le uscam prea tare. Scoatem...Citeste continuarea
Miel cu rosii si spanac
Postat de: katty in OaieTaiem carnea in bucati potrivite. Curatam ceapa si o tocam marunt. In uleiul incins punem carnea si amestecam ocazional in ea pana isi schimba culoarea. Adaugam ceapa si lasam sa se inmoaie si...Citeste continuarea
Desert crema de mascarpone cu...
Postat de: RODIMUR in DulciuriCrema de mascarpone cu frișcă se prepară destul de repede și ușor, după rețeta: ...Citeste continuarea
Tocana de legume
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de postSe curata legumele. Se pune uleiul la incins intr-o cratita. Morcovul se da pe razatoarea cu gauri mici. Se pune la calit in ulei. Ceapa se taie marunt si se pune peste morcov, la calit....Citeste continuarea
Balmos
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriDupa cum am spus, jantuiala trebuie sa fie acrisoara. Se pune jantuiala intr-o oala de 3 litri si se da la foc, nu direct pe flacara, cu plita dedesubt, altfel se va afuma. Cand incepe sa...Citeste continuarea
Paste cu hribi si sos alb
Postat de: rocsi_1612 in PenneIntr-o oala puneti apa cu putina sare si o transferati pe foc. Cand clocoteste, dati drumul pastelor. Amestecati din cand in cand. Intre timp pregatiti sosul. Hribii ii taiati bucati mai mari....Citeste continuarea
Salata de vara cu branza feta
Postat de: MotanLaOale in SalateLegumele se curata, se spala si se toaca dupa preferinta. Se pun intr-un castron, se presara sare si piper si se amesteca. Branza feta se taie cuburi mici si se pune in castron. Se toarna...Citeste continuarea
Aperitiv placinta invartita
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriCascavalul si branza se rad. Costita se taie cubulete mici. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele mici. Intr-un castron se amesteca toate cu ouale si piper. Aluatul se taie in...Citeste continuarea
Rosii uscate la soare
Postat de: Xandrinne in ConserveAm folosit rosii lunguiete, bine coapte, pe care odata spalate, le-am sters si le-am taiat, in functie de marime, in patru sau in doua. Eu le-am uscat timp de aproape trei zile la soare, pe tavi,...Citeste continuarea
Gem de mure
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSpeli murele. Eu le-am scos și miezul alb, pentru că mi s-a părut amar. Dacă te deranjează, îl poți scoate cu un cuțit. Așezi fructele împreună cu sucul lăsat de...Citeste continuarea
Pui in crusta de cascaval, cu...
Postat de: ancutsa in PuiÎnlături pielea și dezosezi pulpele de pui. Eu mai păstrez foarte puțină carne pe oase, pentru că sunt bune pentru o supă, ulterior. Tăvălești pulpele prin ouăle...Citeste continuarea
Omleta cu dovlecel
Postat de: Xandrinne in Aperitive / GarnituriOuăle se bat cu sare, piper și busuioc uscat (după gust). Dovlecelul se rade, se stoarce bine, bine și se pune puțin la călit într-o tigaie unsă cu ulei de măsline, pentru 2-3...Citeste continuarea
Gazpacho cu aroma de portocala
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasRetete de vara Se pun într-un blender sau într-un robot roşiile, castravetele, ardeiul gras, usturoiul, ceapa, busuiocul uscat, chimenul, sare, piper, oţet, ulei de măsline şi...Citeste continuarea
Guacamole
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasDesfaceţi avocado în două şi cu o linguriţă scoateţi miezul. Puneţi-l într-un vas şi pisaţi-l sau în blender. Adăugaţi suc de lime, ceapa, roşia şi pătrunjelul...Citeste continuarea
Desert cu prune, miere si lavanda
Postat de: Xandrinne in DulciuriPunem mugurii de levantica in laptele cald, acoperim si lasam cca 30 de minute; strecuram. (Eu am folosit sirop de levantica si am pus 3 linguri de sirop, am amestecat si am trecut la pasul...Citeste continuarea
Penne cu fasole rosie si ciupercute
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasPastele se fierb 8 minute in apa cu sare, dupa instructiunile de pe punga. Cand sunt gata, se trec sub un jet de apa rece sau se vantura, ca sa nu se lipeasca, Fasolea rosie si ciupercutele se...Citeste continuarea
Fusili cu spanac
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasUsturoiul il taiem feliute si-l calim putin in unt topit. Adaugam spanacul (spalat, curatat) si o ceasca de lapte si lasam cateva minute. La sfarsit punem 3 linguri de smantana. Potrivim...Citeste continuarea
Penne All arrabiata
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasRosiile se lasa la oparit in apa fierbinte cateva secunde, dupa care se decojesc, se taie in sferturi si li se scot semintele si miezul. Ardeii grasi se curata de cotoare si seminte si...Citeste continuarea
Desert ecleruri asortate, cu...
Postat de: ancutsa in PrajituriEclerurile: Pui la fiert, într-o crăticioară, apa cu uleiul și un praf de sare. Când fierbe, adaugi făina în ploaie, amestecând energic, până ai...Citeste continuarea
Varza calita picanta
Postat de: MotanLaOale in PorcVarza se pune la desarat in apa rece de seara pana dimineata. A doua zi se scot cotoarele, se toaca fideluta si se stoarce bine. Ceapa se curata si se toaca. Scarita afumata se taie...Citeste continuarea
Desert tort cu bezea si coacaze rosii
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasSe mixeaza galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Se adauga apoi, faina amestecata cu praful de copt, iar la sfarsit untul moale si se amesteca bine pana la omogenizare. Compozitia se pune...Citeste continuarea
Desert bomboane Brigadeiro
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasAm pus într-o cratiță antiaderenta laptele condensat cu untul și cacaua și am fiert la foc...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de vanilie si...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasBlatul se face așa: Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până se albesc și își dublează compoziția. Albușurile se bat...Citeste continuarea
Rondele de vinete la cuptor
Postat de: tmagdika in Mancaruri de legumeSe alege o vanata mare si se taie tot cu coaja in discuri rotunde aproximativ de 1.5 cm grosime. Luam un cutit, in fiecare bucata de vanata se fac niste taieturi ca forma unui grilaj. Rondelele...Citeste continuarea
Desert tort Floare - Diplomat cu...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasCele 8 ouă le-am mixat împreună cu zahărul până s-a dublat compoziția și s-a albit. Am pus apoi pe bain marie, amestecând în continuu până a...Citeste continuarea
Desert tort Tiramisu cu ciocolata
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasMai intai topim ciocolata. O rupem bucatele si o punem la topit pe bain-marie. Cand a devenit fluida, o punem deoparte si o lasam la racit, dar cu atentie sa nu se intareasca. In acest timp...Citeste continuarea
Desert fitness
Postat de: tmagdika in Vegan / Raw veganSe amesteca iaurtul natural cu semintele, apoi se pune in pahar in straturi cu fructele taiate. Aceasta reteta se prepara in 10 minute. Citeste continuarea
Desert mini cheescake cu jeleu de...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasMai intai am facut jeleul de capsuni. Am taiat capsunile bucati mai mici si le-am pus pe foc impreuna cu 120 gr. zahar si 100 ml apa. Le-am fiert circa 20 minute pana s-au facut ca o dulceata mai...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de frisca cu...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasPentru inceput am preparat blatul. Am separat galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le-am mixat cu 100 gr. de zahar pana s-au albit si si-au dublat compozitia. Albusurile le-am...Citeste continuarea
Desert budinca de chia cu granita...
Postat de: katty in DulciuriPregatim mai intai granita de ciocolata. Punem apa si zaharul la foc si lasam sa dea 2-3 clocote, astfel incat zaharul sa fie topit. Dam jos si lasam sa se raceasca putin, dupa care adaugam...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu ardei copt
Postat de: MotanLaOale in SalateCartofii se pun la fiert cu coaja in apa cu sare. Cand sunt fierti, se trec prin apa rece, se curata si se taie bucati partate. Ceapa se curata si se taie marunt. Ardeii se lasa la...Citeste continuarea
Desert pandispan pufos cu cirese
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasSe separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, iar pe final se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se mai bat pana se face o compozitie ca de bezele aproape. La compozitia de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu biscuiti
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriIntr-un castron se pun biscuiții rupți cu mana,napolitanele maruntite. Nucile se taie grosier și se adaugă peste biscuiți. Se adaugă ciocolata cu biscuiți, mărunțită. Se pune...Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza si capsuni
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasUntul (la temperatura camerei) se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, eventual cu ajutorul unui mixer. Se adauga ouale apoi, branza de vaci. Faina se amesteca cu praful de copt si sarea...Citeste continuarea
Desert salam de biscuiti cu rahat -...
Postat de: indrea_ms in Bucataras in orasPentru început am sfărâmat biscuiții (nu prea mărunt, îmi place să se vadă bucățelele de biscuiți). Am pus laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat...Citeste continuarea
Desert aromat cu inghetata si...
Postat de: katty in DulciuriPregatim inghetata.Piersicile descojite si taiate bucati le punem intr-o craticioara cu apa, zaharul si zeama de lamaie si le dam cateva clocote, pana piersicile se inmoaie. Dam jos, mixam...Citeste continuarea
Desert tort cu blat de bezea si...
Postat de: katty in TorturiMixam albusurile la temperatura camerei cu sarea pana face creste. Adaugam pe rand cate o lingura de zahar pana terminam tot zaharul si bezeaua capata o consistenta ferma. Adaugam cacao si...Citeste continuarea
Sandvis din placintele cu afine si...
Postat de: katty in DulciuriAluatul dezghetat in frigider se intinde usor cu un sucitor pe un blat de lemn usor infainat. Cu un inel de metal taiem un numar par de discuri. Amestecam afinele cu zaharul. Asezam afinele...Citeste continuarea
Budinca de dovlecei
Postat de: katty in Mancaruri de legumeSpalam dovleceii si ii decojim. Ii taiem rondele subtiri, presaram putina sare peste ei si ii punem intr-o sita la scurs pentru 15 minute. Intre timp punem untul intr-o craticioara si cand este...Citeste continuarea
Pui cu lapte de cocos
Postat de: dantes in PuiCondimentele: boiaua, chimion, piper, sare, turmeric, ghimbir se pun intr-o farfurie si se amesteca, se pot ajusta cantitatile in functie de preferinte. Se taie pieptul de pui in fasii si se...Citeste continuarea
Desert inghetata de mango si cocos
Postat de: katty in DulciuriIntr-o cratita cu fund dublu punem galbenusurile cu sarea si zaharul si amestecam pana se albeste si isi mareste volumul. Adaugam laptele de cocos, omogenizam si punem craticioara la foc mic....Citeste continuarea
Desert cu avocado pe bat
Postat de: katty in DulciuriTaiem avocado in jumatati si scoatem samburii. Cu o lingura scoatem miezul. Adaugam zeama de lamaie si il mixam. Adaugam zaharul pudra, laptele de cocos si lichiorul si mixam bine compozitia....Citeste continuarea
Sorbet de visine
Postat de: katty in Sirop / CompotFierbem 3-4 minute un sirop din apa si zahar. Dam jos si lasam sa se raceasca. Punem visinele fara samburi si mixam bine compozitia. Batem albusul spuma tare si turnam compozitia...Citeste continuarea
Supa rece cu iaurt
Postat de: katty in SupeCuratam cartofii si ii taiem cubulete mici. Ii fierbem in apa cu putina sare pana sunt moi. Scurgem apa si ii lasam sa se raceasca. Curatam ceapa si o tocam fin. Descojim...Citeste continuarea
Risoni cu legume si parmezan
Postat de: katty in Mancaruri de legumeTaiem capetele vinetelor, le decojim pastrand pe alocuri coaja si le taiem cuburi. Presaram putina sare si le scurgem intr-o sita 15 minute. Decojim dovleceii si ii taiem cuburi. Taiem rosiile...Citeste continuarea
Somn la cuptor cu sos de galbiori
Postat de: katty in PesteSpalam bine pestele, il scurgem si il presaram cu sare si piper, inclusiv in interior. Crestam pestele din loc in loc. Maruntim usturoiul si il asezam in crestaturile facute si in interior. Punem...Citeste continuarea
Desert prajitura din albusuri, cu...
Postat de: oanapl in PrajituriMai întâi, se scot sâmburii cireşelor și se lasă la scurs. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade C. Pentru blat, se pregătește siropul. Într-o...Citeste continuarea
Desert tort rapid cu fructe de padure
Postat de: indrea_ms in TorturiPentru început am pus gelatina la hidratat în 100 ml de apă rece, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Am lăsat 10 minute, după care am pus-o pe baie de aburi până s-a...Citeste continuarea
Desert prajitura cu iaurt si zmeura
Postat de: oanapl in PrajituriÎnainte de pregătirea prăjiturii, se lasă toate ingredientele la temperatura camerei pentru a avea toate aceeași temperatură. Untul tăiat cubulețe se mixează cu zahărul măcinat...Citeste continuarea
Legume in stil asiatic
Postat de: Bunica in Mancaruri de postSpalam si curatam ciupercile si le taiem grosier Luam o tigaie wok punem o lingura de ulei la incins. Adaugam ciupercile si le sotam 3-4 minute. Avem grija sa mastecam din cand in cand...Citeste continuarea