Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Bors de sfecla rosie
Postat de: lucy2002 in CiorbeSe pune sfecla rosie la fiert. Ceapa se pune la calit ( inmuiat) in ulei. Peste ceapa adaugam radacinoasele taiate marunt, lasam 5-7 minute pe foc , amestecam si adugam: ardeii...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu nuci de macadamia
Postat de: cristina1985 in PrajituriEu nu am gasit nuci de macadamia crude, asa ca am folosit prajite si sarate. Se pot taia in bucatele (eu le-am lasat intregi) si se pun pe foc impreuna cu mierea, pana se caramelizeaza. Se lasa la...Citeste continuarea
Desert Trandafiri de ciocolata
Postat de: cristina1985 in DulciuriCiocolata se topeste pe baie de aburi. Se inchide focul si se amesteca cu fulgii de porumb. Se pregateste o tava cu hartie de copt. Faceti gramajoare cu ajutorul a doua linguri si pot fi puse...Citeste continuarea
Dulceata de trandafiri
Postat de: sufletista in Dulceata / GemTrandafirii se spala bine in apa rece, se usuca bine. Se desprind petalele rupand baza petalelor de culoare alba. Adaugam 3 linguri cu varf de zahar, zeama de lamaie si masam energic cu...Citeste continuarea
Paine
Postat de: lucy2002 in PiineDrojdia se amesteca cu zaharul. Peste drojdie adaugam apa calduta. Cernem faina intr-un bol si amestecam cu sarea. Facem o gropita la mijloc, adaugam pe rand apa amestecata cu drojdia...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci cu carnat afumat
Postat de: claudiaO in Mancaruri de legumeCiupercile le spalam rapid intrun jet de apa, insistam cu un buretel pe unde au depuneri de pamant, apoi le taiem bucati mari. Ceapa o tocam solzisori. Carnatul il taiem rondele. Incingem...Citeste continuarea
Desert tarta cu capsuni
Postat de: sufletista in DulciuriAluat-amestecam faina cu sarea, zaharul, praful de copt, facem o adancitura, adaugam oul batut, untul rece taiat cubulete, incepem sa framantam cu mana pana ce devine un aluat omogen (adaugand...Citeste continuarea
Ciorba de vitel cu trufandale
Postat de: Constelatialeu in CiorbeAm scos carnea de la congelator, am pus-o intr-o cratita cu apa si putina sare si am pus-o sa fiarba, din cand in cand am luat spuma formata. Cand a fost fiarta carnea am scos-o din zeama si am...Citeste continuarea
Muschi de vita la cuptor
Postat de: sufletista in VitaCarnea o spalam si o curatam de pielite (care merge), intr-un vas adaugam laptele si carnea. Acoperim cu folie si dam la frigider 1 ora. Intre timp curatam ceapa, morcovul, usturoiul, ardeiul...Citeste continuarea
Dovlecei cu bacon si oua la tigaie
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeSpalati dovlecelul, indepartati capetele si il taiati cubulete. Incingeti o tigaie, puneti baconul si il rumeniti usor. Adaugati dovlecelul, presarati putina sare si acoperiti cu un capac. Focul...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Intr-un bol se omogenizeaza ingredientele uscate (faina, sare, zahar, cacao, praf de copt, bicarbonat de sodiu). Separat se mixeaza bine ouale cu uleiul, esenta de vanilie si iaurtul. Se...Citeste continuarea
Pulpe de pui in sos de bere -...
Postat de: mirela0911 in PuiCum se prepara Pulpe de pui in sos de bere - Reteta pentru o mancare delicioasa Se spala pulpele de pui si se curata. Se lasa sa se scurga bine de apa. Se pun intr-un bol incapator. Intr-un...Citeste continuarea
Crevetii-aia cu ochii mici si...
Postat de: Constelatialeu in Fructe de mareMai intai ii achizitionam de la piata cu peste (aia din Athena), apoi ii curatam ca la carte si ii prajim in ulei de masline, nu foarte mult ulei si nu prajiti foarte mult, doar parpaliti pe o...Citeste continuarea
Rondele de calamar
Postat de: Constelatialeu in Fructe de mareDupa ce i-am cumparat, am trisat un pic si pentru ca ne-au intrebat daca vrem sa ne curete ei cal'amarii, am zis da si uite asa treaba a mers ca unsa..... I-am spalat un pic, am curatat pielita...Citeste continuarea
Desert tort cu biscuiti si agrise
Postat de: antici_gabytza in TorturiPregatim un bol mai mare si adaugam frisca lichida. O mixam pana se intareste foarte bine. Separat mixam cutiile de mascarpone cu zaharul pudra apoi le adaugam peste frisca. Un pachet de...Citeste continuarea
Desert tort cu fructe si mascarpone
Postat de: antici_gabytza in TorturiPrima data pregatim cafeaua. Punem 400 ml apa la fiert dupa care adaugam 5 lingurite cafea si 3 lingurite zahar. Lasam sa fiarba, oprim focul si lasam sa se limpezeasca Pregatim un bol mai mare...Citeste continuarea
Compot de struguri
Postat de: antici_gabytza in Sirop / CompotEu am avut struguri de masa dar se poate face si din struguri normali. Spalam struguri foarte bine si ii punem la scurs.Luam fiecare strugure in parte si il curatam de ciorchini.eu am luat...Citeste continuarea
Reteta de salau de Nil la cuptor,...
Postat de: lucy2002 in SalauPreparare Reteta de salau de Nil la cuptor, rapida de delicioasa Pornim cuptorul si-l setam la o temperatura de 200 grade C. Cartofii curtati si spalati ii taiem in patru. Fileul il...Citeste continuarea
Vegeta de casa
Postat de: antici_gabytza in ConserveIncepem prin a le spala pe fiecare.Le lasam un pic la scurs de apa si intre timp pregatim o perdeaua pe care vom pune legumele la uscat sau zvantat. Legatura de telina verde nu am tocato doar...Citeste continuarea
Desert tort de mere cu caramel si...
Postat de: claudiaO in TorturiIncepem tortuletul nostru cu merele, care se curata de coaja si de cotor. Ungem cu putin unt o forma de yenna si dam merele la cuptor cu scobitura in jos, vreo 10 minute. Apoi le intoarcem cu...Citeste continuarea
Pandispan cu fructe de padure -...
Postat de: susu in PrajituriCum se prepara Pandispan cu fructe de padure - Reteta simpla pentru un desert pufos cu fructe Incalzim cuptorul la 180° si topim la microunde cei 75 gr de unt. Punem praful de copt in faina...Citeste continuarea
Salata cu sunca si ciuperci
Postat de: claudiaO in SalateCuratam ciupercile, le spalam intr-un jet rapid de apa, apoi le punem intregi in tigaia incinsa cu cele 2 linguri de ulei si un praf de sare. Amestecam cu grija si le intoarcem pe toate partile ca...Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata si crema...
Postat de: merisor67 in TorturiPornim cuptorul la 180 de grade C. Topim la bain marie, ciocolata ruptă în bucăți, împreună cu untul. Amestecăm până omogenizăm bine compoziția, apoi o lăsăm să se...Citeste continuarea
Ostropel de pui ca la mama acasa
Postat de: claudiaO in PuiPulpele de pui si curatam si le portionam in 2 pe fiecare. Incingem uleiul si punem la rumenit puiul. Saram si piperam putin. Cand puiul s-a rumenit, adaugam rosiile, foaia de dafin, cimbru si...Citeste continuarea
Vitel in stil asiatic
Postat de: claudiaO in VitaCarnea de vitel o taiem fasii subtiri, ca sa se marineze si sa se gateasca rapid. O amestecam cu sosul de soia si o lasam sa se macereze vreo juma de ora la rece. Legumele le curatam,...Citeste continuarea
Ardei iuti cu stafide - marinati in...
Postat de: mihaelar63 in ConservePregatiti borcane curate , spalate si sterilizate la cuptor sau la microunde . Ardeii se spala si se curata de eventuala codita uscata . Se introduc ardeii in borcan in...Citeste continuarea
Foccacia cu faina graham
Postat de: mihaelar63 in PiineAluatul se intinde intr-o tava unsa cu ulei de masline . Aceasta operatiune se ace usor cu ajutorul degetelor . Presarati deasupra aluatului rozmarin maruntit si sare ....Citeste continuarea
Painici cu seminte, ayran si faina...
Postat de: mihaelar63 in PiinePregatiti si cantariti ingredientele. Eu am framantat aluatul cu ajutorul masinii de paine. Intai am pus apa, ayranul, uleiul si drojdia. Am adaugat faina graham...Citeste continuarea
Confit de canard -pulpe de rata...
Postat de: mihaelar63 in RataPulpele de rata se curata si se spala bine. Carnea tebuie sa fie dfara umiditate, stergeti bine de excesul de apa. Sarati pulpele de rata si le puneti la prajit in untura, la...Citeste continuarea
Chili con carne si orez
Postat de: cristina1985 in PorcCeapa se toaca marunt si se caleste in ulei,apoi se adauga usturoiul,ardeiul tocat.In alt vas ,se caleste carnea ,iar cand devine alba si nu se mai vede sangele, se adauga legumele calite (ceapa,...Citeste continuarea
Desert biscuiti cu menta
Postat de: cristina1985 in DulciuriPentru aluat : Untul la temperatura camerei se amesteca cu zaharul pudra, zaharul vanilinat, sare si ouale. Se adauga praful de copt si cacaua, iar la sfarsit faina (treptat, pana rezulta un...Citeste continuarea
Salau in crusta de malai
Postat de: mihaelar63 in SalauPestele portionat si bine spalat, se sareaza si se stropeste cu zeama de la jumatate de lamaie. Condimentati cu piper cu coaja de lamaie si presarati pudra de usturoi. Lasati...Citeste continuarea
Scoici cu taitei de orez si oregano
Postat de: mihaelar63 in Fructe de mareSe soteaza usor ceapa si usturoiul care au fost maruntite in uleiul de susan. Puneti rosiile cherry. Sarati. Adaugati scoicile care au fost decongelate. Imediat se pune...Citeste continuarea
Desert tort cos de toamna cu fructe
Postat de: ancutsa in TorturiBiscuitul cu urare: se topesc pe baie de abur, 20 g ciocolată albă. Se toarnă ciocolata albă pe o bucată de hârtie de copt, se dă la congelator 30 de minute cât să se...Citeste continuarea
Paste scoici cu branzeturi
Postat de: ancutsa in PasteSe pun la fiert pastele într-o oală cu 1 l apă clocotită, o lingură de ulei și o linguriță de sare. Când sunt fierte al dente, se dau de pe foc și se scurg de apă....Citeste continuarea
Pizza cu branzeturi
Postat de: ancutsa in PizzaPentru aluat: înntr-un castron încăpător se amestecă drojdia uscată cu făina 650, se toarnă apă călduță, apoi uleiul, sarea și făină albă în ploaie,...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci (de post)
Postat de: ancutsa in Mancaruri de postSe curăță ciupercile brune de pieliță și se spală delicat (pentru a scăpa de firele de pământ), apoi se feliază ciupercile cu tot cu piciorușe. Se curăță cepele,...Citeste continuarea
Friptura de vita cu ghebe la cuptor
Postat de: rocsi_1612 in VitaSpalati carnea, o stregeti cu niste servetele si o taiati felii mai groase. O presarati cu sare, piper, boia dulce si ierburi aromatice, pe ambele parti si masati putin. Morcovul il curatati, il...Citeste continuarea
Varza rosie in otet
Postat de: Bucataras in MuraturiPentru inceput spala varza, curata frunzele exterioare si scoate-i cotorul. Taie varza rosie fideluta si pune-o in borcane sterilizate, indesand-o bine. Pregateste solutia de...Citeste continuarea
Desert cheesecake, cu ciocolata si...
Postat de: lucy2002 in DulciuriBlat Biscuitii se maruntesc in robot sau cu sucitorul pe masa de lucru. Topim untul la cuptorul cu microunde si-l amestecam cu biscuitii, mai adaugam 30-40ml lapte dulce si in functie de...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa ca pentru bezea. Se adauga apa si se mai...Citeste continuarea
Reteta de palanet cu aluat de casa,...
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriPreparare Reteta de palanet cu aluat de casa, cu branza si sunca Se pun 100 ml lapte sa se incalzeasca usor. Se amesteca apoi cu 1 lgt zahar, 3 lg faina si drojdia zdrobita. Se amesteca...Citeste continuarea
Pizza cu sunca, ardei si ciuperci
Postat de: RODIMUR in PizzaSe face un aluat potrivit de moale și elastic din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă caldă și ulei, la urmă, pentru definitivare. Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un...Citeste continuarea
Musaca de vinete, cu carne de porc
Postat de: vasimur in Mancaruri cu carnePasul 1 . Spălăm vinetele și le tăiem felii mai groase, cam de 1 cm. Le presărăm cu sare și le lăsăm la scurs cca jumătate de oră. Pasul 2. Între timp curățăm și...Citeste continuarea
Mousse de ciocolata neagra Kandia...
Postat de: Bucataras in DulciuriCand ai pofta de ceva dulce, poti face rapid un mousse de ciocolata neagra Kandia la pahar, simplu! Mai intai, taie ciocolata si pune peste ea frisca fierbinte, omogenizeaza cu o spatula....Citeste continuarea
Desert foitaj cu mere
Postat de: lucy2002 in DulciuriFoitajul se lasa la dezghetat la temperatura camerei. Merele spalate, curatate, se taie cubulete si se pun intr-o cratita pe foc peste care adaugam zaharul si apa. Lasam pe foc pana se inmoaie...Citeste continuarea
Creveti pane
Postat de: Criss in Fructe de mareCrevetii i-am curatat si am scos si ultimul inel si codita. Am scos si vena. (Acest procedeu e obligatoriu!) Se despica putin, cu un cutit subtire si ascutit "burta" crevetilor si...Citeste continuarea
Pizza de casa
Postat de: RODIMUR in PizzaSe face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă călduță. După ce se încorporează toate ingredientele, se adaugă uleiul și se frământă timp...Citeste continuarea
Piure de cartofi cu busuioc,...
Postat de: mihaelar63 in Mancare copiiCartofii se curata de coja si se fierb bine in apa cu sare impreuna cu cateii de usturoi. Nu am dorit un gust prea puternic de usturoi asa incat l-am pus la fierbere. Scurgeti...Citeste continuarea
Desert prajitura cu migdale si...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Se toarna uleiul si se amesteca sa se omogenizeze. Faina si pudra de...Citeste continuarea