Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală bine în câteva ape, se taie felii de 4-5 mm grosime și se sotează în unt topit, după ce s-a turnat mai întâi în tigaie uleiul de floarea soarelui. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă...
Mai întâi se face un aluat potrivit de moale din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, vanilie, 1 ou, unt, coajă răzuită de limetă și lapte cald. Când toate ingredientele sunt încorporate, se adaugă uleiul, pentru desprinderea aluatului de pe mâini și...
Carnea se spală și se pune la fiert (cu tot cu os, dacă este cazul) cu 3 litri de apă rece.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se taie în bucăți mai mari și se adaugă în oala în care fierbe pieptul de pui.
Se curăță ceapa, se...
Căpșunele se curăță de codițe, se spală bine sub jet de apă rece și apoi se lasă în strecurătoare la scurs. Când s-au scurs de apă, căpșunele se pun într-un vas mai larg și cu pereți mai groși. Se adaugă zahărul și abia după ce fructele lasă toată zeama se...
Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom.
Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se...
Mai întâi se prepară aluatul, care va sta la dospit cel puțin 35-40 de minute. Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei. În această adâncitură se pun: drojdia fărâmițată,...
Pastele Tortellini se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente: se răzuiește fin cașcavalul, iar șunca se taie fâșiuțe.
Se pune untul feliat în tigaia în care s-au...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie...
Se face mai întâi aluatul fraged pentru tarte, din: făină albă, unt rece, un ou, zahăr, sare, vanilie. Se frământă până la încorporarea și omogenizarea ingredientelor, iar când aluatul este elastic se dă la frigider, într-o folie alimentară,...
Mai întâi se pregătește umplutura. Carnea se spală, se curăță de vițe și pielițe nedorite și se toacă mărunt.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie fin și se călesc ușor în ulei suficient la foc mic.
Se adaugă carnea tocată în tigaia...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul se spală,...
Se face un aluat pentru tarte din: făină, 1 ou, 100 grame de unt rece și zahăr pudră. Se întinde o foaie de aluat, se pune în tava pentru tarte și se înțeapă. Se acoperă foaia cu hârtie de copt, peste care se pun: bile, fasole, sau orez, pentru ca aluatul să nu...
Se aleg mere frumoase, fără defecte, se spală bine, se șterg cu un prosop curat și fiecare măr se taie în două bucăți. Se îndepărtează sâmburii și fiecare jumătate de măr se feliază în lamele subțiri, cu tot cu coajă.
Se pun lamelele într-un bol,...
Se fierb pastele în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Se curăță cepele, se spală, se zvântă și apoi se taie codițele, sub formă...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul.
Cât timp fierb rădăcinoasele, se...
Se curăță ciupercile de pielițe, filamente și de baza piciorușelor, se spală în câteva ape și se taie, dar nu foarte mărunt.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, și se mărunțesc.
Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește se...
Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se îndepărtează baza piciorușelor, se spală bine în câteva ape și se taie, dar nu bucățele foarte mici.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se mărunțesc.
Se pune în tigaie uleiul și apoi untul...
Se fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească.
Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă, puțin câte puțin, laptele fiert, rece. Se dă compoziția la bain marie și se amestecă...
Vinetele se scot de seara din congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama.
A doua zi, vinetele se tamponează cu un prosop de hârtie absorbantă, ca să nu mai rămână umede și apoi se taie sub formă de cubulețe....
Rasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și...
Cartofii se spală de pământ, se curăță de coji și se pun la fiert, cu apă rece. Când sunt gata, se scot din apa în care au fiert și se lasă să se răcească, după care se taie sub formă de cubulețe.
În timp ce cartofii fierb, se face maioneza, dintr-un...
Pentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și acolo se pune drojdia mărunțită, cu zahărul. Se toarnă puțină apă caldă în mijlocul vasului și se amestecă bine, până ce se...
Se curăță cepele roșii și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se spală în câteva ape și apoi se feliază.
Se adaugă...
Vinetele se scot din congelator cu o seară înainte și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se natural, să se scurgă și de lichid.
A doua zi, când vinetele s-au scurs bine de lichid, se tamponează cu un prosop de hârtie și apoi se...
Preparare Ciorba taraneasca de spanac
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.
Se alege spanacul, se rup rădăcinile și...
Se pune apa cu sare în ceaun, la fiert și când începe să se încălzească, se toarnă făina ”în ploaie” amestecându-se întruna, ca să nu se formeze cocoloașe.
În timp ce mămăliguța fierbe, se fac ouăle poșate (ca să...
Se curăță, se spală și se taie rondele ceapa verde și usturoiul.
Se aleg frunzele de pătrunjel și mărarul, se spală și se toacă.
Se fierb tari ouăle, se răcoresc, se curăță de coji și se taie în sferturi.
Ficățeii se curăță de pielițe, se spală și se...
În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sarea și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, untul topit și ouăle. Se toarnă puțin lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului,...
Icrele se pun într-o strecurătoare în care s-a întins în prealabil o bucată de tifon. Se spală icrele sub jetul de apă, până ce dispare orice urmă de sânge. Se lasă apoi în strecurătoare, ca să se scurgă de toată apa.
Între timp se...
Mai întâi trebuie pregătită ”vopseaua”. Se pun cojile de ceapă într-un vas (să fie mai mult de jumătate) se acoperă bine cu apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. După ce apa s-a colorat, se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute după care se...
Cartofi noi cu ciuperci, la cuptor
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente, se spală bine în câteva ape, se taie felii de 4-5 mm grosime și se sotează în unt topit, după ce s-a turnat mai întâi în tigaie uleiul de floarea soarelui. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă...
Desert cornuri pufoase, cu rahat
Mai întâi se face un aluat potrivit de moale din: făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, vanilie, 1 ou, unt, coajă răzuită de limetă și lapte cald. Când toate ingredientele sunt încorporate, se adaugă uleiul, pentru desprinderea aluatului de pe mâini și...
Ciorba radauteana, cu piept de pui
Carnea se spală și se pune la fiert (cu tot cu os, dacă este cazul) cu 3 litri de apă rece. Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se taie în bucăți mai mari și se adaugă în oala în care fierbe pieptul de pui. Se curăță ceapa, se...
Gem de capsune
Căpșunele se curăță de codițe, se spală bine sub jet de apă rece și apoi se lasă în strecurătoare la scurs. Când s-au scurs de apă, căpșunele se pun într-un vas mai larg și cu pereți mai groși. Se adaugă zahărul și abia după ce fructele lasă toată zeama se...
Desert sarlota de mere
Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom. Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se...
Desert cornuri pariziene, cu umplutura de mere
Mai întâi se prepară aluatul, care va sta la dospit cel puțin 35-40 de minute. Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei. În această adâncitură se pun: drojdia fărâmițată,...
Tortellini cu sunca, smantana si cașcaval
Pastele Tortellini se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente: se răzuiește fin cașcavalul, iar șunca se taie fâșiuțe. Se pune untul feliat în tigaia în care s-au...
Ciorba de cartofi noi si mazare, acrita cu moare de varza
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță ceapa, se spală, se taie...
Desert mini tarte cu mere si ciocolata
Se face mai întâi aluatul fraged pentru tarte, din: făină albă, unt rece, un ou, zahăr, sare, vanilie. Se frământă până la încorporarea și omogenizarea ingredientelor, iar când aluatul este elastic se dă la frigider, într-o folie alimentară,...
Coltunasi cu carne
Mai întâi se pregătește umplutura. Carnea se spală, se curăță de vițe și pielițe nedorite și se toacă mărunt. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie fin și se călesc ușor în ulei suficient la foc mic. Se adaugă carnea tocată în tigaia...
Bors de fasole verde
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță cepele și usturoiul se spală,...
Desert tarta normanda cu mere
Se face un aluat pentru tarte din: făină, 1 ou, 100 grame de unt rece și zahăr pudră. Se întinde o foaie de aluat, se pune în tava pentru tarte și se înțeapă. Se acoperă foaia cu hârtie de copt, peste care se pun: bile, fasole, sau orez, pentru ca aluatul să nu...
Desert trandafirasi in foietaj
Se aleg mere frumoase, fără defecte, se spală bine, se șterg cu un prosop curat și fiecare măr se taie în două bucăți. Se îndepărtează sâmburii și fiecare jumătate de măr se feliază în lamele subțiri, cu tot cu coajă. Se pun lamelele într-un bol,...
Salata de paste, cu hering afumat in ulei
Se fierb pastele în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. Se curăță cepele, se spală, se zvântă și apoi se taie codițele, sub formă...
Ciorba de cartofi noi, cu varza murata si smantana
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul. Cât timp fierb rădăcinoasele, se...
Cus-cus cu sos de ciuperci si smantana
Se curăță ciupercile de pielițe, filamente și de baza piciorușelor, se spală în câteva ape și se taie, dar nu foarte mărunt. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, și se mărunțesc. Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește se...
Sos de ciuperci, cu smantana
Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se îndepărtează baza piciorușelor, se spală bine în câteva ape și se taie, dar nu bucățele foarte mici. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se mărunțesc. Se pune în tigaie uleiul și apoi untul...
Desert tort Tiramisu
Se fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească. Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă, puțin câte puțin, laptele fiert, rece. Se dă compoziția la bain marie și se amestecă...
Salata de vinete, in stil grecesc (2)
Vinetele se scot de seara din congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. A doua zi, vinetele se tamponează cu un prosop de hârtie absorbantă, ca să nu mai rămână umede și apoi se taie sub formă de cubulețe....
Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata
Rasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță cepele și...
Salata de cartofi, cu ceapa verde si maioneza
Cartofii se spală de pământ, se curăță de coji și se pun la fiert, cu apă rece. Când sunt gata, se scot din apa în care au fiert și se lasă să se răcească, după care se taie sub formă de cubulețe. În timp ce cartofii fierb, se face maioneza, dintr-un...
Langosi cu branza de burduf si marar
Pentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și acolo se pune drojdia mărunțită, cu zahărul. Se toarnă puțină apă caldă în mijlocul vasului și se amestecă bine, până ce se...
Tocanita de ciuperci cu ardei grasi
Se curăță cepele roșii și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare. Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se spală în câteva ape și apoi se feliază. Se adaugă...
Salata de vinete, in stil grecesc (1)
Vinetele se scot din congelator cu o seară înainte și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se natural, să se scurgă și de lichid. A doua zi, când vinetele s-au scurs bine de lichid, se tamponează cu un prosop de hârtie și apoi se...
Ciorba taraneasca de spanac
Preparare Ciorba taraneasca de spanac Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se alege spanacul, se rup rădăcinile și...
Mamaliguta cu branza de burduf si oua posate
Se pune apa cu sare în ceaun, la fiert și când începe să se încălzească, se toarnă făina ”în ploaie” amestecându-se întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. În timp ce mămăliguța fierbe, se fac ouăle poșate (ca să...
Drob mozaic, din ficatei de pui
Se curăță, se spală și se taie rondele ceapa verde și usturoiul. Se aleg frunzele de pătrunjel și mărarul, se spală și se toacă. Se fierb tari ouăle, se răcoresc, se curăță de coji și se taie în sferturi. Ficățeii se curăță de pielițe, se spală și se...
Colac impletit in 4
În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sarea și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, untul topit și ouăle. Se toarnă puțin lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului,...
Salata din icre de crap, reteta revizuita
Icrele se pun într-o strecurătoare în care s-a întins în prealabil o bucată de tifon. Se spală icrele sub jetul de apă, până ce dispare orice urmă de sânge. Se lasă apoi în strecurătoare, ca să se scurgă de toată apa. Între timp se...
Oua rosii, vopsite natural
Mai întâi trebuie pregătită ”vopseaua”. Se pun cojile de ceapă într-un vas (să fie mai mult de jumătate) se acoperă bine cu apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. După ce apa s-a colorat, se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute după care se...