Cu atâtea torturi câte vedem zilnic, pe net, ni s-a făcut și nouă poftă de unul, așa că am ales să-l fac pe acesta, care este relativ ușor și rapid de preparat. În plus, este foarte moale, aromat și plăcut la gust. O bunătate care merită preparată cât mai des, pentru că, odată gustată, ne dă o senzație de bine, de fericire.
Practic, este rețeta de prăjitură, ajustată parțial, dar montată și decorată ca un tort.
În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care tortul a stat la rece, în frigider, înainte de a fi porționat și servit.
Se fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească.
Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă, puțin câte puțin, laptele fiert, rece. Se dă compoziția la bain marie și se amestecă întruna, până ce se îngroașă, devenind asemeni aluatului pentru clătite. (Această operațiune durează mult, așa că pentru a mai scurta timpul de preparare, se pot pune ingredientele într-un vas antiaderent, sau cu fund dublu și apoi se dă la foc mic. Se amestecă permanent, ca să nu se formeze cocoloașe.) Când compoziția s-a îngroșat și arată ca cea pentru clătite, se ia de pe foc și se lasă să se răcorească.
Se pune crema de mascarpone într-un alt vas/bol și se omogenizează, după care se adaugă, cu lingura, puțin câte puțin compoziția de gălbenușuri. Se mixează, sau se bate compoziția cu telul, pentru omogenizare.
Separat se face frișca. Se mixează mai întâi smântâna rece, se adaugă treptat zahărul tos fin și vanilia și când se îngroașă bine frișca, se adaugă cu lingura în compoziția de mascarpone și gălbenușuri și se omogenizează. Se dă vasul cu cremă la frigider, până ce se fac celelalte preparative.
Pișcoturile se înmoaie pentru o secundă în cafeaua răcită și se pun de jur împrejurul formei pentru tort și la bază. (Pentru că mi s-a părut că forma pentru tort nu este suficient de înaltă, eu am făcut tortul într-o cratiță mai înaltă, în care coc blaturile și care se potrivește perfect cu suporturile pentru tort. Pentru aceasta am umezit-o puțin cu un șervețel ud și apoi am îmbrăcat pereții și fundul cratiței cu folie alimentară, lăsând capetele mult peste marginile vasului, ca să pot scoate tortul, când va fi gata.)
Peste stratul de pișcoturi se pune o jumătate din cantitatea de cremă și se nivelează. Se pune al doilea strat de pișcoturi umezite rapid, o secundă, în cafea și apoi se pune și restul de cremă. Se nivelează bine compoziția și se presară/cerne cacaua, cât mai uniform posibil. Se acoperă vasul cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore (eu l-am lăsat peste noapte, până a doua zi dimineață).
A doua zi, când tortul ”s-a legat” se scoate din frigider și se ornează, după preferință.
Se ține la frigider, până la epuizare.
1
Pentru frișcă, folosiți smântână grasă și rece, de la frigider.
2
Nu mixați prea mult smântâna, ca să nu se transforme în unt dulce.
3
Adăugați compoziția de gălbenușuri în mascarpone, când s-a răcit.
4
Nu țineți pișcoturile în cafea mai mult de o secundă, ca să nu se înmoaie prea tare.
5
Înainte de a umezi pișcoturile în cafea, tăiați o parte din ele, pentru că sunt prea mari, iar după ce terminați de pus și ultimul strat de cremă ajustați-le din nou, dacă mai este cazul. Nu este frumos ca pișcoturile să fie mai înalte decât crema și astfel nici nu puteți decora frumos tortul.
6
Țineți tortul la frigider cel puțin 4-5 ore, înainte de a-l decora și porționa. De preferat ar fi să-l lăsați toată noaptea.
7
Decorați tortul, după ce a stat la frigider și ”s-a legat”.
8
Păstrați tortul la frigider, până ce se termină.