Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata

de RODIMUR in Ciorbe, 16 Mai 2019 | 4219 vizualizari

 

De obicei, din rasol (de vițel, în general) fac supe, cu găluște de gris, sau cu tăiței de casă, iar carnea fiartă o folosesc la salata de boeuf. De această dată nu am avut în plan să fac salată de boeuf, așa că am făcut o ciorbă, consistentă datorită rasolului de vită, acrișoară datorită verzei murate și cu gustul inconfundabil, dulceag și plăcut al rădăcinoaselor și al ardeilor grași. Acum, după ce am mâncat deja de două ori din ea, pot zice că a fost o decizie foarte bună: ciorba este foarte gustoasă și bună!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 1 rasol de vită
  • 1/2 varză murată
  • 750 ml de moare de varză
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 6 cartofi roz medii
  • 1/2 ardei gras verde
  • 1/2 ardei gras galben
  • 1/2 ardei gras roșu
  • 2 roșii
  • 2 cepe medii
  • 4 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui pentru călit
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata:

Rasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc ușor cu ceapa și usturoiul, deja înmuiate.

Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc, de asemenea, cu celelalte legume.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu celelalte legume, ca să se călească. Se adaugă 1 pahar de apă în tigaia cu legume călite și se lasă să fiarbă și să scadă, la foc mic.

Când rasolul a fiert, se strecoară supa, iar carnea se lasă să se răcească, după care se curăță de oase, tendoane și zgârciuri și se porționează.

Se curăță cartofii, se spală, se taie sub formă de cubulețe și se pun la fiert, cu supa de rasol, strecurată. 

Între timp, se taie fideluță varza murată și se strecoară moarea (dacă este cazul).

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în oală varza murată, tăiată fideluță și legumele călite. După două-trei clocote, se adaugă moarea și condimentele (sarea și piperul) și după încă un clocot, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat și se pune capacul. După 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.

TIPS-URI

1

Supa în care a fiert orice carne cu os tăiat, se strecoară obligatoriu, ca să nu mai rămână așchii de oase în ea.

2

Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.

3

Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ci înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic.

4

Nu este nevoie să desărați varza murată. Dacă este suficient de sărată, nu mai adăugați sare în ciorbă.

5

Cantitatea de moare de varză adăugată este în funcție de gustul dumneavoastră și de cât de sărat vă place să mâncați.

6

Adăugați pătrunjel tocat în ciorbă, după ce ați luat-o de pe foc.

7

Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

RODIMUR 1

18.05.2019, 09:52

Mulțumesc frumos, Mihaela!

lucy2002 1

18.05.2019, 10:00

Am auzit ca este foarte buna ,nu am mancat niciodata ciorba acrita cu zeama de varza.
Si eu mi-am propus sa o fac... intr-o buna zi
Multumesc pentru reteta!

RODIMUR 1

18.05.2019, 10:03

Lucy, merită să încerci... Sigur îți va plăcea...Mulțumesc frumos pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de vitel