Sos de merişoare

de carmenvlad in Sosuri, 23 Oct 2011 | 20582 vizualizari

 

Merişorul este un arbust de talie mică, văr primar cu afinul. Este răspândit în zonele de munte, la altitudini ridicate, pe pajişti luminoase. Fructele se consumă proaspete sau preparate sub formă de sos, compot, ceai, dulceaţă sau gem. Frunzele merişorului se pot folosi la prepararea ceaiului sau a diferitelor decocturi, în scopuri terapeutice. Se recoltează în lunile octombrie, noiembrie, când conţinutul în substanţe active al merişorului este maxim.

Fructele de merişor pe care le am folosit la prepararea sosului, au fost culese dintr-un arbust din Constanţa. Se pare că dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, merişorul poate creşte şi în zone de şes.

 

INGREDIENTE

  • 400 g de merişoare
  • 200 g zahăr
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos de merişoare:

 Se aleg fructe sănătoase, se curăţă de codiţe şi de frunze, se spală,  se amestecă cu zahărul. Se pun la foc iute până când zahărul se dizolvă şi apoi se fierb la foc mic. Din când în când se ia spuma.  Nu se fierb foarte mult deoarece îşi pierd culoarea minunată.  Timpul de fierbere este aproximativ 13-15 minute. Se pune sosul fierbinte într-un borcan sterilizat, dacă nu se foloseşte imediat.  Se înfiletează capacul borcanului, se răstoarnă borcanul cu capacul în jos, pentru a creea vid şi se păstrează în cămară. Este un sos minunat pentru fripturi, dulce-acrişor, cu o aromă incredibilă şi o savoare deosebită.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de merişoare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo

de Rocsi 9

ieri la 19:27

Minciunele dospite - Extra pufoase și delicioase

ieri la 10:01

Crostini cu ciuperci - Gustarea crocantă plină de savoare

pe 17.06 la 08:45

Brioșe cu măsline și brânzeturi - Aperitivul super gustos și rapid

pe 16.06 la 09:24

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

1117 puncte

Rocsi

528 puncte

vasimur

183 puncte

mihaelar63

100 puncte

abstract01

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sos de smantana cu marar pentru dovlecei