O specialitate siciliana care se face dupa culesul strugurilor,dupa o zi de fermentat al strugurilor se fierbe sucul cu cenusa din ramuri de strugur ars,si devine must,dulce de fel pentru ca strugurii contin o cantitate destul de mare de zahar,chiar am masurat zaharul cu un aparat si s-a verificat 21 deci va fi un vin dulce,in fine specialitatea aceasta face parte din dulciuri,ca o budinca gelatinoasa,sau ca o dulceata de struguri,dulce ca mierea,si fara sa adaugi nici un gram de zahar.Se poate face si in forme speciale rotunde ca mingiute sau simplu ca acasa in farfurii de plastic umede,dupa ce se raceste compozitia se poate pudra cu scortisoara cum am facut eu,dar si cu coji de portocala candite,sau cu nuci macinate,migdale macinate,orice fel de fructe,dar cred ca simplu cu scortisoara e destul de caloric,daca mai adaugi si alte fructe inauntru nu te poti plange ca ingrasi,in fine sper sa placa si sa fac pofta,am inteles ca specialitatea aceasta dureaza din evul mediu,deci nu e moderna,si se poate face si din suc de mere cand se culeg merele si se fermenteaza,apoi si din pere etc.este foarte buna si dulce.
Mai intai am pregatit mustul:
Am pus pe foc de lemne o oala mare,cred ca avea vreo,15 sau 20 litri cu suc de struguri fermentat si doua maini pline de cenusa fina arsa din vie. S-a fiert in jur de 35 de minute amestecand din cand in cand ca sa nu dea pe afara spuma care se face deasupra. Apoi se strecoara cenusa ramasa la fundul oalei. Dupa o zi se pun in sticle la frigider.
Mostarda:
Se pune 1 litru si jumate de must rece cu 150 gr amidon(sau faina), cateva cuisoare daca dorim dar care se vor indeparta la urma. Se amesteca bine ca sa nu faca coloase.
Se poate face in doua feluri:
1. adaugand mustul la faina incet incet si amestecand bine cu furculita ca o maia,sau
2. adaugand amidonul la mustul rece dar amestecand cu mana bine de tot.
Apoi se pune pe foc si se amesteca cu un lemn mereu pana se ingroasa si dupa aceea se mai invarte bine ca sa prinda o consistenta ca a unei budinci, cam in 30 de minute e gata.
Se pregatesc farfuriile sau formele umede cu un strop de apa si se toarna incet incet.
Se pudreaza cu scortisoara.
Se mai pot adauga si nuci macinate sau migdale,ca ornament modern si coaja de portocala felii subtiri taiate si indulcite.
Daca se face cu faina mostarda se poate pune felii la soare si uscate 24 de ore pe partea cu cojita si odata ce sunt uscate se pot pune in borcane sau forme ermetice si se pot conserva asa pana la sarbatorile de Craciun cand se scot si se servesc alaturi de alte specialitati.
Daca o facem cu amidon putem servi in cateva zile dar tinut la frigider.
Se poate servi ca si garnitura la carnuri sau branzeturi sarate,ca si dulceata de gutui la parmiggiano reggiano...