A venit vremea învârtitei cu nuci și caise, tot de post, dacă suntem în post. Umplutura este de nuci cu dulceață de caise, pentru că nu am putut să fierb nucile în lapte (ca pentru cozonaci), fiind post.
În rest, pot să vă spun că aluatul este foarte bun, se pretează la orice umplutură, iar învârtita, ca produs final, este o minunăție. Pufoasă și dulce, mai bună decât prăjitura cu bulion (ca să o compar cu o altă prăjitură cunoscută, de post). Și se face mult mai repede...
Rețetă românească
Din făină, drojdie, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, nelipicios și după o scurtă frământare, numai cât să se încorporeze ingredientele, se lasă la dospit 30 de minute, la căldură și acoperit cu un prosop curat.
Între timp se pregătește umplutura. Se macină miezul de nucă și se amestecă cu 14-15 linguri de dulceață, cu tot cu sirop. Umplutura trebuie să fie ușor de întins.
Când aluatul a crescut, se pune pe planșeta înfăinată și se întinde o foaie subțire, dreptunghiulară, mai mult lungă, decât lată. La întinderea foii se folosește făină suficientă, ca să nu se prindă aluatul de planșetă.
Se unge foaia cu un strat subțire de umplutură, uniform. Se rulează, cu umplutura la interior, cât de strâns permite aluatul, ca să nu se rupă. Se prinde sulul format, de capete, se răsucește ușor, după care se pune în tava unsă bine cu ulei, învârtindu-l sub formă de spirală și ascunzând dedesubt capătul terminal.
Se unge învârtita cu ulei și se dă la cuptor, la foc mediu. După ce învârtita a crescut, se scoate din cuptor, se mai unge o dată cu ulei și apoi se dă din nou la cuptor, pentru a se rumeni.
Când învârtita s-a rumenit, se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească puțin, după care se unge cu miere de albine, lichidă și se presară nucă prăjită și mărunțită anterior.
Se taie ca un tort și se servește, abia după ce s-a răcit.
1
Dizolvați complet drojdia în apa minerală și apoi încorporați toate ingredientele. Aluatul nu trebuie frământat mult, ci doar atât cât să se încorporeze ingredientele și să se uniformizeze.
2
Aluatul se pune la dospit la căldură, acoperit cu un prosop curat și ferit de curenții reci de aer.
3
Foaia pentru învârtită trebuie să fie subțire, așa că folosiți suficientă făină, când întindeți aluatul, ca să nu se prindă de planșetă.
4
Ca să rulați ușor aluatul, ungeți foaia cu un strat subțire de umplutură.
5
Capătul terminal al sulului se ascunde sub învârtită.
6
Învârtita de post se unge cu ulei ca să se rumenească. Învârtita de frupt, poate fi unsă cu ou și atunci ea se va rumeni mai ușor.
7
Uleiul din tavă va fi absorbit de aluat, în timpul coacerii, iar învârtita va fi crocantă la exterior și moale la interior.
8
Învârtita poate fi însiropată (înainte de a fi unsă cu miere și presărată cu nuci prăjite și mărunțite), în caz că o uscați prea tare în cuptor.