Pentru că mai am fasole verde în congelator, mi-am zis că ar cam fi cazul să o folosesc în diferite rețete, ca s-o înlocuiesc în curând cu roadele recoltei viitoare. Așa că deocamdată, cu afumătură și smântână, a ieșit o ciorbiță tare bună.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie sub formă de cubulețe și se călesc în tigaie, cu ceapa și usturoiul, până ce scade lichidul.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală și fasolea verde, pregătită dinainte și apoi afumătura, tăiată fin.
După două-trei clocote, se adaugă în oală și legumele călite, pentru încă un clocot și între timp se pregătește smântâna. Se adaugă în smântână zeamă de ciorbă fierbinte, puțin câte puțin, până ce ajunge cam la aceeași temperatură cu aceea din oală.
Se mai lasă ciorba la fiert încă 3-4 minute, la foc mic, după care se condimentează, după gust, cu: sare, piper, cimbru.
Se alege, se spală, se zvântă și se toacă mărarul și frunzele de pătrunjel.
Se presară mărar și pătrunjel tocat, se pune capacul și se ia oala cu ciorbă de pe foc. După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, dacă așa se dorește.
1
Dacă folosiți fasole verde de la congelator, va trebui să o scoateți din timp, ca să se decongeleze natural.
2
Dacă folosiți fasole verde proaspătă, trebuie să o curățați, să o spălați și să o lăsați în așteptare până în momentul în care va fi adăugată în oală.
3
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Înmuiați-le doar puțin, până ce se înmoaie și devin transparente.
4
Adăugați smântâna, subțiată treptat cu zeamă de ciorbă fierbinte, când legumele și afumătura au fiert bine.
5
Verdețurile se adaugă la sfârșitul preparării, după ce ați oprit focul de la aragaz.
6
Ciorba trebuie ”să se odihnească”, cu capacul pus pe oală, timp de 10 minute, înainte de servire.