Va aduc si eu reteta mea de saratele pe care o fac de ani de zile.
Cascavalul il dam pe razatoarea cu ochiuri mici. Adaugam oul intreg, galbenusul, smanatana, sarea, drojdia dizolvata in lapte si untura. Amestecam cu o lingura toate ingredientele. Pentru ca acum am un ajutor in bucatarie si anume masina de paine, am zis sa nu ma muncesc prea tare, asa ca am pus masina la lucru sa framante in locul meu. Pentru asta aveti nevoie de o masina de paine mare cu 2 malaxoare.
Deci, compozitia pe care am amestecat-o, am pus-o in masina de paine, am adaugat untul moale, din care am pus cate o lingura ici colo in masina, iar la final faina. Puneti prima oara jumatate de kg de faina, iar dupa cateva minute, adaugati si restul de faina.
Masina mea de paine are program special de framantat de 15 minute, asa ca am setat masina sa framante de 2 ori aluatul.
Dupa framantare am rasturnat aluatul intr-un castron incapator si l-am lasat la loc caldut acoperit pentru 30-40 minute.
Impartiti aluatul in sferturi, luati cate o bucata si o intindeti pe masa de lucru cu sucitorul. Cu un cutit de pizza cu marginile zimtate, taiati aluatul in fasii late de grosimea unui deget. Asezati fiecare fasie in tava tapetata cu hartie de copt, presarati pe deasupra seminte de chimen si ungeti cu albus de ou batut spuma cu un praf de sare. Dati tava la cuptorul incins la 200 grade pentru 10-15 minute, pana devin rumene deasupra. Procedati la fel cu toate pana terminati aluatul.
Pofta buna la rontait!
1
Aluatul avand grasime si unt, de preferat este sa nu va grabiti cu dospitul, adica sa-l puneti pe calorifer sau in cuptor la temperatura mica.
2
Nu este nevoie sa infainati masa de lucru pentru ca aluatul contine suficienta grasime si nu se lipeste.
3
Le faceti cat de groase si cat de late doriti, important este sa le coaceti la temperatura mare sa devina crocante.