Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Mancare de cartofi
Postat de: Bunica in Mancaruri de postCeapa curatata, spalata se toaca marunt. Intr-un vas mic(o cratita sau taigaie de 3 l.)se pune uleiul la incins. Ceapa taiata se pune la calit in uleiul incins.Atentie sa nu se...Citeste continuarea
Pulpa de ied in vin la slow cooker...
Postat de: Bunica in OaiePulpa decongelata se sterge cu hartie prosop si se parleste. Se taie lamaia si se freaca bine partea cu carne. Pui carnea intr-un vas incapator si adaugi toate ingredientele pentru marinada....Citeste continuarea
Baghete rustice
Postat de: ancutsa in PiineÎn bolul de la mixer pui lichidele și drojdia. Amesteci puțin, apoi adaugi făină, nu toată odată, ci în mai multe reprize. Acum, între reprizele cu făină,...Citeste continuarea
Supa de rosii cu taitei
Postat de: ancutsa in SupeCureți și speli legumele. Într-o oală de 4 litri pentru supă, pui apa la fiert cu sare (după gust ). Când apa fierbe în clocot, pui ulei și următoarele...Citeste continuarea
Paste cu fructe de mare si mascarpone
Postat de: oanapl in SpagheteSe curăță ardeiul de semințe și se taie feliuțe. Usturoiul curățat se feliază. Într-o tigaie, se pune la topit untul, se adaugă uleiul de măsline și se călesc...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi din...
Postat de: mirela0911 in PrajituriFoaia cu nuca: Se bat albusurile spuma tare cu praful de sare. Se adauga zaharul treptat si se mixeaza in continuare pana ce acesta se dizolva. Separat se amesteca nuca macinata cu faina si...Citeste continuarea
Desert foi cu crema de vanilie si...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriFoile: Intr-un bol puneti ouale, untura, indulcitorul si un praf de sare. Mixati totul bine. Amoniacul il stingeti cu zeama de lamaie, il adaugati peste amestecul de mai sus. Puneti si vanilia....Citeste continuarea
Desert papanasi cu dulceata de zmeura
Postat de: Constelatialeu in DulciuriIntr-un castron incapator am pus branza, ouale, sarea, zaharul vanilat, zaharul brun si coaja de portocala. Am amestecat bine, apoi am adaugat bicarbonatul de sodiu si faina cernuta. Am omogenizat...Citeste continuarea
Jumeri prajite cu mar, la multicooker
Postat de: mihaelar63 in PorcGrasimea de porc de pe burta se taie bucati de marimea preferata . Eu le tai cam cat o cutiuta de chibrituri pentru ca vor scadea mult la prajire . Eu am preparat jumerile la...Citeste continuarea
Piftie de pui
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carneCarnea spalata bine o adaugam intr-o cratita,ceaun,apa cat sa acopere carnea,1 lingura sare,1 ardei iute rupt in 2. Adaugam morcocul curatat si taiat in 2,ceapa,telina curatata,prazul....Citeste continuarea
Waffe aperitiv cu masline
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un bol mixam albusurile spuma cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul si devine o spuma densa. Galbenusurile le amestecam cu apa,laptele si untul topit,adaugam faina amestecata cu...Citeste continuarea
Desert Felii londoneze
Postat de: RuxyRux in PrajituriSe mixeaza untul rece dar moale, cu zaharul, vanilia, apoi se adauga galbenusurile pe rand, se mai adauga coaja si zeama de lamaie, apoi se amesteca si faina si praful de copt foarte usor. Se...Citeste continuarea
Salata de icre de caras
Postat de: Bunica in SalateIcrele se lasa la decongelat. Ceapa curatata, spalata se toaca marunt. Jumatatea de lamaie de stoarce, iar zeama obtinuta se pune in salata de icre. Grisul impreuna cu 3 linguri de apa se...Citeste continuarea
Pastrama de pui
Postat de: sufletista in Mezel de casaIntr-un bol mare mare amestecam ingredientele pentru marinare, adaugam pieptul de pui spalat si sters cu un prosop de bucatarie. Adaugam apa cat sa acopere carnea, amestecam pana ce se...Citeste continuarea
Aperitiv chec sarat
Postat de: trifadalia in Aperitive / GarnituriCeapa se curata de coaja, apoi se taie marunt si se pune la calit in putin ulei ( 2 linguri) cu un varf de sare. Se caleste pana devine moale si dulce si sticloasa. Ea va da checului o aroma...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema caramel
Postat de: trifadalia in PrajituriFaina se amesteca cu praful de sare, cu zaharul si cu untura pana se formeaza o coca nisipoasa. Praful de copt se stinge cu otet si se adauga peste aluat impreuna cu oul si cu laptele care se pune...Citeste continuarea
Snitele de curcan cu amestec de legume
Postat de: ancutsa in CurcanPentru șnițele: Porționezi pieptul de curcan, apoi bați feliile cu ciocănelul de şniţele pentru a le frăgezi. Treci feliile prin ouăle bătute bine în care ai pus puțină...Citeste continuarea
Desert tort cu choux-uri si mousse...
Postat de: sufletista in TorturiChoux -intr-o cratita adaugam untul, apa si punem pe foc pana ce ajunge in punctul de fierbere, adaugam faina amestecata cu sare si zahar. Amestecam cu o lingura de lemn pana ce se...Citeste continuarea
Salata cu smantana, fasole verde,...
Postat de: mihaelar63 in SalateAm preparat un dresing din smantana, mustar si ulei. Am incorporat in dresing usturoiul pisat fulgi de chilli si sare . Tot acum se pune si patrunjelul tocat Cartofii...Citeste continuarea
Desert gogosi cu ciocolata
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol batem ouale cu zaharul, adaugam laptele, coaja de portocala rasa, esenta de vanilie, sarea. Amestecam pana ce se omogenizeaza,adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt....Citeste continuarea
Friptura de porc inabusita
Postat de: sufletista in PorcIntr-un bol amestecam condimentele cu vinul, crestam carnea de porc si condimentam cu amestecul de condimente. Intr-o oala am adaugat morocovul curatat,spalat si taiat felii,ardeiul tocat...Citeste continuarea
Penne cu spanac și gorgonzolla
Postat de: panacris in PasteSe pune la fiert apa cu puțină sare pentru penne. Se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj, cca. 8 minute după ce clocotește apa să rămână al dente, adică mai tari un picuț....Citeste continuarea
Paine fara framantare
Postat de: sufletista in PiineIntr-un bol amestecam zaharul cu drojdia si putina apa calduta cat sa se dizolve,adaugam uleiul si restul de apa calduta,sare. Amestecam pana ce se omogenizeaza,adaugam toata faina si amestecam...Citeste continuarea
Ciorba de salata verde creata cu...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeMorcovul si patrunjelul se taie rondele. Sunculita si usturoiul se marunteste. Ceapa, ardeiul si telina se taie cuburi. Toate se soteaza in putin ulei....Citeste continuarea
Salata de oua
Postat de: sufletista in SalateFierbem ouale in apa cu sare, le scoatem intr-un vas cu apa rece si gheata. Decojim ouale si le tocam,tocam si ceapa verde cu mararul,sunca de pui. Intr-un bol mai mare adaugam...Citeste continuarea
Turte cu ceapa verde
Postat de: sufletista in PiineIntr-un bol cernem faina, amestecam cu drojdia, zaharul si sarea. Fcem o adancitura in care vom adauga 50 ml ulei si apa treptat pana ce rezulta un aluat elastic si nelipicios. Invelim cu...Citeste continuarea
Ratoi cu rozmarin si ghimbir
Postat de: mihaelar63 in RataBucatile spalate de carne de ratoi se usuca cu prosop absorbant . Sarati si piparati carnea . Bucatile de ratoi se prajesc direct in tigaia Wok antiaderenta . Nu...Citeste continuarea
Desert orez cu lapte si afine
Postat de: mihaelar63 in DulciuriOrezul se pune la fiert in apa cu sare. Folositi o oala adecvata cu fundul dublu. Cand apa de pe orez a fost absorbita la fierbere ,se adauga laptele caldut. Amestecati...Citeste continuarea
Desert prajitura delicioasa
Postat de: RODIMUR in PrajituriMai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, iari după ce...Citeste continuarea
Avat pe pat de citrice
Postat de: panacris in PestePeștele se curăță de solzi și intestine, se spală în multă apă rece, apoi se tamponează cu un prosop, se sărează și se lasă la rece cca. 10 minute. Într-un vas...Citeste continuarea
Salata de sfecla cu crema de hrean
Postat de: mihaelar63 in SalateSfecla rosie se curata de codita si de mustata de la extremitati , se spala si se pune la fiert in apa multa timp de 30 minute . Dupa fierbere sescurge apa si se lasa la racit ....Citeste continuarea
Desert orez cu lapte, rom si stafide
Postat de: MotanLaOale in DulciuriStafidele se pun in rom pentru cel putin 1 ora. Orezul se spala si se pune in apa rece pentru 30 minute. Dupa, se pune in vasul slow cooker-ului. Se pune zaharul, zaharul vanilat si coaja...Citeste continuarea
Carnat de casa cu cartofi, ca la...
Postat de: mihaelar63 in PorcCartofii se spala , se pun la fiert in apa cu sare . Dupa fierbere curatati cartofii si ii taiati rondele . Eu am folosit cutitul ondulat [cel ptr branzeturi]. Se pun cartofii...Citeste continuarea
Mancare de pastai galbene, cu sos alb
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeDacă sunt prefierte, păstăile trebuie să mai fiarbă în apă cu sare încă 4-5 minute, după care se strecoară și se pun în bolul de servire. Dacă păstăile sunt...Citeste continuarea
Paste cu carne tocata, la cuptor...
Postat de: mihaelar63 in PasteFierbeti pastele in apa cu sare, respectand timpul indicat pe ambalaj. Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se soteaza usor in ulei. Adaugati carnea de porc si amestecati cateva minute...Citeste continuarea
Desert crema de zahar ars
Postat de: sufletista in PrajituriIntr-o tava sau cratita adaugam zaharul pentru caramel si punem pe foc mediu. Amestecam ocazional pana ce se topeste uniform, avand grija sa nu il ardem. Tragem cratita de pe foc si inclinam...Citeste continuarea
Drob de pui
Postat de: sufletista in FicatFicatul il spalam, il curatam daca este cazul, il fierbem in apa. Dupa ce au fiert, le scurgem bine, lasam sa se raceasca si le tocam (eu am preferat blenderul). Procedam la fel cu pieptul de...Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata si zmeura
Postat de: oanapl in TorturiSe separă albușurile de gălbenușuri. Într-un bol se mixează untul foarte moale (scos din frigider cu câteva ore înainte) împreună cu zahărul măcinat (80g),...Citeste continuarea
Ciorba falsa de burta 2, cu...
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbeMorcovul, patrunjelul radacina si ceapa se curata, se spala si se taie in bucati mai mari. Bucatile de legume se maruntesc timp de 3-5 secunde cu ajutorul robotului de bucatarie ....Citeste continuarea
Salata Rogvaiv cu ton
Postat de: panacris in SalateCartofii se spală și se fierb în coajă, într-un vas mărinimos cu multă apă rece și 1 lingură de sare, cca. 30 minute după punctul de fierbere. Apoi se strecoară și se trecu...Citeste continuarea
Vinete cu ardei, iaurt si seminte...
Postat de: mihaelar63 in SalateVinetele coapte si curatate de coaja se toaca cu cutitul special [de lemn sau silicon]sau cu orice alt cutit din material inoxidabil . Folosirea adecvata a cutitului din material...Citeste continuarea
Desert ecleruri cu ciocolata si...
Postat de: ancutsa in PrajituriDecorațiunile de ciocolată cu dantelă: Topești ciocolata pe baie de abur. Eu am folosit un bol cu ciocolată cu lapte, altul cu ciocolată neagră. Poți folosi numai neagră,...Citeste continuarea
Snitele clasice cu piure de cartofi
Postat de: MotanLaOale in PorcPulpa de porc se curata, se spala foarte bine, se usuca si se taie felii. Se bat cu ciocanul de snitele, se pun pe o farfurie si se presara cu condimente. Se pun unele peste altele si se tin...Citeste continuarea
Desert rulada Tiramisu
Postat de: katty in PrajituriPregatim mai intai siropul. Fierbem apa in clocot intr-o craticioara, apoi oprim focul si punem cafeaua solubila.Lasam sa se raceasca si adaugam lichiorul. Intr-o craticioara cu fund dublu...Citeste continuarea
Salau copt cu rosii
Postat de: katty in SalauCuratam bine pestele, scoatem intestinele si il spalam. Il scurgem bine si il dam cu sare atat pe interior cat si la exterior, nu inainte de a-l cresta din loc in loc. Presaram piper negru macinat...Citeste continuarea
Aperitiv saratele
Postat de: Xandrinne in Aperitive / GarnituriAm cernut făina, împreună cu sarea și praful de copt, apoi am amestecat-o cu untul rece, cu ajutorul unui mixer, până am obținut un aluat nisipos. Am adăugat oul și...Citeste continuarea
Supa din rasol de pui, cu taitei lati
Postat de: RODIMUR in SupeCopănelele se spală, se curăță și se fasonează, după care se pun la fiert, cu 4 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă,...Citeste continuarea
Desert turta dulce
Postat de: Xandrinne in DulciuriAm caramelizat într-o crăticioară o lingură cu zahăr, pe care am stins-o mai apoi cu apa (cele 125 g). Am dat vasul de pe foc, am adăugat zahărul amestecat cu mirodenii și în...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi si...
Postat de: oanapl in PrajituriSe pregătește mai întâi aluatul. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până când acesta se topește. Se adaugă apoi laptele călduț în care se stinge...Citeste continuarea
Desert placinta cu fructe si crema...
Postat de: sufletista in DulciuriUngem o tava (eu am folosit de tarta) cu unt, adaugam cate o foaie de placinta pe care le-am strans (plisat) ca un evantai. Intr-un bol batem ouale cu un praf e sare,adaugam zaharul,zaharul...Citeste continuarea