Am batut galbenusurile cu 4 lg.apa rece si esenta de vanilie. Apoi am batut albusurile spuma cu un praf de sare . La final am adaugat zaharul si am mai batut pana s-au amestecat bine.Am adaugat galbenusurile peste albusuri, faina si amidonul. Am pus compozitia intr-o tava tapetata cu...
Taiem carnea de pui cubulete si o punem la fiert in apa cu sare. Spumati apa in care fierbe carnea ori de cate ori este nevoie. Intre timp, pregatim legumele: curatam morcovii si telina pe care le taiem cubulete, iar ceapa o taiem marunt.
Dupa ce a inceput sa fiarba carnea adaugam legumele....
Speli carnea de pui si ciupercile si le pui impreuna la fiert. Adaugi ardeiul, ceapa, curatate si taiate marunt.Morcovii si usturoiul ii tai marunt si ii adaugi peste carne si ciuperci, care au fiert in prealabil timp de 5 minute.Cand sunt fierte ingredientele, pui taiteii ,pasta...
Se amesteca biscuitii macinati cu laptele fierbinte, se adauga margarina, cacao, zahar si se amesteca pana se face o pasta (aluat). Crema se prepara dupa indicatiile de pe plic.
Dupa ce se raceste se intinde pe o folie de aluminiu se pune crema tot pe foaie, intinsa peste aluatul cu biscuiti....
Carnea o batem ca pentru snitele si o punem la marinat intr-un sos format din oua, lapte , apa, chilli si sare cateva ore. Dupa ce o scoatem umplem repede snitelele cu cate o felie de sunca, una de cascaval si ardeu, le prindem cu o scobitoare, le mai scaldam o data in marinata si aoi le dam prin...
Pastele se fiert dupa indicatiile de pe pachet.
Ceapa se toaca si se pune intr-o tigaie in care am incins 1 lingura de ulei . La aceasta se adauga ciupercile feliate , care au fost in prealabil scurse de saramura, ardeiul si dovlecelul.Apoi adaugam sucul de rosii, punem sare, vegeta si piper si...
Ghebele le-am spalat foarte bine, si le-am pus la fiert in apa cu sare.
Dupa ce au fiert le-am asezat in borcane, am facut saramura peste ele si le-am dat la dunst 30 min. Iarna se pot folosi la sarmale, se pot face cu maioneza sau la diverse mancaruri.
Se amesteca faina cu margarina sau uleiul , se adauga laptele cu drojdia si zaharul, apoi ouale si sarea. Se framanta si se lasa la dospit intr-un loc caldut.
Aluatul dupa ce a crescut se imparte in 2 parti si se intinde in forma dreptunghiulara, se unge cu cu compozitia de...
Taiem ceapa, usturoiul, ardeiul, ciupercutele. Puiul se taie fasii de 2, 3 cm pentru a putea fi prajite rapid. Atentie la ardeiul iute. Gustati-l inainte, si daca e prea iute, indepartati semintele din el. Ceapa si usturoiul se calesc intr-o tigaie. Se adauga si se prajesc la foc iute...
Pe o tava intinsa, se aseaza doua straturi de biscuiti simpli, peste care se toarna un sirop fierbinte facut din apa, zahar sicacao.
Se face si budinca dupa reteta de pe plic, dupa care se toarna tot calda peste biscuiti.Merele , calite cu zahar si scortisoarasi racite , se aseaza si ele in...
Legumele le punem la fiert cu apa cu vegeta.Dupa ce s-au fiert le lasam la racit. Dintr-un ou facem maioneza pe care o amestecam cu legumele racita.Si gata mancarica. Le servim cu carne de pui sau cu ce doreste fiecare.
Curatim usturoiul si il pisam bine.Punem sare peste el si il frecam pana devine o pasta.Peste pasta obtinuta turnam cate putin ulei ca la maioneza.Astfel obtinem o maioneza consistenta. Daca dorim la final se poate adauga si putina smantana.
Taiem carnea felii si o batem. Snitelele gata batute si condimentate cu sare si piper le punem in lapte sa se fragezeasca si punem si putin usturoi pisat peste ele. Le lasam cca. 15 min. Pe urma pregatim o pastella din oua si faina, pe care o subtiem cu apa minerala sau bere sau lapte. Luam...
Mod de preparare:
Spalam bine prunele si le decojim.
Intr-un lighian de apa punem prunele decojite in apa cu bicarbonat. C-am la un litru de apa se pune o lingurita de bicarbonat,acesta are rolul de a intari pruna. Le tinem de seara pana dimineata.
Dimineata dupa ce se intaresc...
Pastele se pun la fiert.Intr-o tigaie se stropeste putin ulei si se pune la prajit usturoiul.Dupa ce se prajeste se arunca, iar in uleiul ramas se pun ardeii taiati cubulete si nuca. La final se adauga smantana, sare, piper si se lasa sa dea un clocot. Pastele se aseaza in farfurie si sosul...
Se aleg prunele mai tari le desfacem in doua si le asezam in borcane spalate si sterilizate.Peste ele se adauga 3 lg de zahar sau fructoza sau zaharina lichida ( sau mai putin daca nu se doreste asa de dulce), completam cu apa.
Le fierbem la bain marine la foc potrivit timp de 30 min din...
Reteta dupa care se face silvoita e cea mai simpla: Se spala bine prunele, se scot samburii (se dejdioaca- pentru ardeleni), se pune in caldarea de cupru curata si se fierbe; iar in timp ce fierbe se amesteca...... si se fierbe, se mai adauga prune si se tot fierbe.... la noi a durat de dimineata...
Se spala piersicile sau caisele si se lasa la scurs. Se scot samburii si se curata de coaja. Se dau prin masina de tocat sau in mixer si se toarna piureul obtinut intr-o cratita. Se adauga zaharul(fructoza) si apa, se pune cratita pe foc si se fierbe nectarul timp de 15-20 minute. Se culege spuma...
Se pune la prajit o lingura de faina si putin usturoi si se stinge cu lapte, se adauga urzicile fierte si spalate si se condimenteaza dupa gust cu vegeta,se lasa sa fiarba.Daca se ingroasa prea tare se mai pune lapte.Pofta buna!!!
Fierbem si macinam maruntaiele si jumarile, le amestecam cu orez fiert si ceapa macinata pe care am calit-o.Eu pun o mana de orez la cca 2 kg de maruntaie si jumari. Condimentam compozitia, umplem matele si le legam la capete, iar pe urma le undam.
Dupa ce s-au fiert carnurile le taiem bucati si le amestecam cu pasatul(orezul) si adaugam ceapa calita.Le condimentam. Neaparat la calbas trebuie cimbru. Umplem matele (alea groase de la porc), legam la capete si ii undam.Se pun pe urma la fum.
Smantana se freca bine cu ulei, sare si piper. Apoi se adauga castraveciorul murat dat pe razatoare si scurs bine sau tocat marunt. se serveste la peste, rasol de vita sau legume fierte.
Facem un aluat ca si pentru paine din apa, faina sare, drojdie .
Dupa ce dospeste facem cocorazile. Luam bucata de aluat , o intindem rotund si o umplem cu branza.
Vara branza se poate amesteca cu cozi de ceapa si marar. Eu am pus acuma bucati de carnat.Este foarte buna cand se pune la copt...
Portionam carnea si o batem obtinand snitele. Ceapa o taiem marunt si o punem la calit. Peste ea punem ardeiul si pe urma carnea. Lasam sa se mai caleasca pana ce carnea isi schimba culoarea si apoi adaugam apa.Condimentam cu vegeta si adaugam si frunzele de telina taiate marunt. Se lasa la fiert...
Legumele se taie marunt. Intai se pune la calit ceapa si pe urma dovlecelul si ardeiul.Le calim foarte putin, adaugam apa si vegeta si lasam sa fiarba pana ce dovlecelul fierbe bine de tot. Cand e fiert facem o ingrosala din faina si lapte si punem peste dovlecel in cratita..
Lasam sa mai dea...
Curatim dovlecelul , il dam pe razatoare si il amestecam cu branza, usturoiul pisat, ouale, condimentele si faina. Luam cu lingura din compozitie si punem la prajit in ulei. Se pot servi atat calde cat si reci. Pofta buna!
Ardeii se spala, se curata si se dau prin masina de tocat. Se pun la prajit pana lasa ulei. Ceapa se curata si se prajeste la fel. Fasolea se taie bucatele mici si se fierbe. Dupa ce ceapa s-a calit bine (devine aurie) se amesteca cu fasolea si pe urma cu ardeii prajiti. Se adauga bulionul si se...
Legumele se spala se usuca si se taie dupa preferinta.Se pun intr-un vas mare, peste care se adauga 1/2 l otet, 350 g zahar, 1 lingura de sare, doua radacini de hrean ras si 1 lingurita plina de salicilat. Se amesteca mereu timp de 2 zile pana zaharul este bine dizolvat. Se pun in borcane cu...
Vinata o taiem in doua si o scobim.Asa scobite le oparim putin. Miezul il taiem cubulete si il prajim alaturi de ceapa, ardei si ciuperci. Dupa ce le calim un pic le acoperim cu apa si lasam sa fiarba pana scade apa. La final adaugam patrunjelul si le condimentam dupa bunul nostru gust. Le asezam...
Se taie cubulete, le calim putin si le punem la fiert.Dupa ce sunt fierte adaugam orezul si il lasam la fiert 10 minute dupa care oprim focul si lasam vasul acoperit.
Rulada cu crema de lamaie
Am batut galbenusurile cu 4 lg.apa rece si esenta de vanilie. Apoi am batut albusurile spuma cu un praf de sare . La final am adaugat zaharul si am mai batut pana s-au amestecat bine.Am adaugat galbenusurile peste albusuri, faina si amidonul. Am pus compozitia intr-o tava tapetata cu...
Ciorba de pui
Taiem carnea de pui cubulete si o punem la fiert in apa cu sare. Spumati apa in care fierbe carnea ori de cate ori este nevoie. Intre timp, pregatim legumele: curatam morcovii si telina pe care le taiem cubulete, iar ceapa o taiem marunt. Dupa ce a inceput sa fiarba carnea adaugam legumele....
Ciorba de ciuperci cu carne de pui
Speli carnea de pui si ciupercile si le pui impreuna la fiert. Adaugi ardeiul, ceapa, curatate si taiate marunt.Morcovii si usturoiul ii tai marunt si ii adaugi peste carne si ciuperci, care au fiert in prealabil timp de 5 minute.Cand sunt fierte ingredientele, pui taiteii ,pasta...
Rulada de biscuiti
Se amesteca biscuitii macinati cu laptele fierbinte, se adauga margarina, cacao, zahar si se amesteca pana se face o pasta (aluat). Crema se prepara dupa indicatiile de pe plic. Dupa ce se raceste se intinde pe o folie de aluminiu se pune crema tot pe foaie, intinsa peste aluatul cu biscuiti....
Snitele umplute picante cu piure de cartof
Carnea o batem ca pentru snitele si o punem la marinat intr-un sos format din oua, lapte , apa, chilli si sare cateva ore. Dupa ce o scoatem umplem repede snitelele cu cate o felie de sunca, una de cascaval si ardeu, le prindem cu o scobitoare, le mai scaldam o data in marinata si aoi le dam prin...
Budinca de paste cu legume
Pastele se fiert dupa indicatiile de pe pachet. Ceapa se toaca si se pune intr-o tigaie in care am incins 1 lingura de ulei . La aceasta se adauga ciupercile feliate , care au fost in prealabil scurse de saramura, ardeiul si dovlecelul.Apoi adaugam sucul de rosii, punem sare, vegeta si piper si...
Ghebe in saramura
Ghebele le-am spalat foarte bine, si le-am pus la fiert in apa cu sare. Dupa ce au fiert le-am asezat in borcane, am facut saramura peste ele si le-am dat la dunst 30 min. Iarna se pot folosi la sarmale, se pot face cu maioneza sau la diverse mancaruri.
Melcisori cu nuca
Se amesteca faina cu margarina sau uleiul , se adauga laptele cu drojdia si zaharul, apoi ouale si sarea. Se framanta si se lasa la dospit intr-un loc caldut. Aluatul dupa ce a crescut se imparte in 2 parti si se intinde in forma dreptunghiulara, se unge cu cu compozitia de...
Fidea cu carne
Taiem ceapa, usturoiul, ardeiul, ciupercutele. Puiul se taie fasii de 2, 3 cm pentru a putea fi prajite rapid. Atentie la ardeiul iute. Gustati-l inainte, si daca e prea iute, indepartati semintele din el. Ceapa si usturoiul se calesc intr-o tigaie. Se adauga si se prajesc la foc iute...
Prajitura cu mere, budinca si frisca
Pe o tava intinsa, se aseaza doua straturi de biscuiti simpli, peste care se toarna un sirop fierbinte facut din apa, zahar sicacao. Se face si budinca dupa reteta de pe plic, dupa care se toarna tot calda peste biscuiti.Merele , calite cu zahar si scortisoarasi racite , se aseaza si ele in...
Salata de legume cu maioneza
Legumele le punem la fiert cu apa cu vegeta.Dupa ce s-au fiert le lasam la racit. Dintr-un ou facem maioneza pe care o amestecam cu legumele racita.Si gata mancarica. Le servim cu carne de pui sau cu ce doreste fiecare.
Maioneza de usturoi
Curatim usturoiul si il pisam bine.Punem sare peste el si il frecam pana devine o pasta.Peste pasta obtinuta turnam cate putin ulei ca la maioneza.Astfel obtinem o maioneza consistenta. Daca dorim la final se poate adauga si putina smantana.
Snitele de porc cu cartofi pai (opariti)
Taiem carnea felii si o batem. Snitelele gata batute si condimentate cu sare si piper le punem in lapte sa se fragezeasca si punem si putin usturoi pisat peste ele. Le lasam cca. 15 min. Pe urma pregatim o pastella din oua si faina, pe care o subtiem cu apa minerala sau bere sau lapte. Luam...
Dulceata de prune decojite
Mod de preparare: Spalam bine prunele si le decojim. Intr-un lighian de apa punem prunele decojite in apa cu bicarbonat. C-am la un litru de apa se pune o lingurita de bicarbonat,acesta are rolul de a intari pruna. Le tinem de seara pana dimineata. Dimineata dupa ce se intaresc...
Paste cu sos
Pastele se pun la fiert.Intr-o tigaie se stropeste putin ulei si se pune la prajit usturoiul.Dupa ce se prajeste se arunca, iar in uleiul ramas se pun ardeii taiati cubulete si nuca. La final se adauga smantana, sare, piper si se lasa sa dea un clocot. Pastele se aseaza in farfurie si sosul...
Compot de prune
Se aleg prunele mai tari le desfacem in doua si le asezam in borcane spalate si sterilizate.Peste ele se adauga 3 lg de zahar sau fructoza sau zaharina lichida ( sau mai putin daca nu se doreste asa de dulce), completam cu apa. Le fierbem la bain marine la foc potrivit timp de 30 min din...
Silvoiţă (Magiun)
Reteta dupa care se face silvoita e cea mai simpla: Se spala bine prunele, se scot samburii (se dejdioaca- pentru ardeleni), se pune in caldarea de cupru curata si se fierbe; iar in timp ce fierbe se amesteca...... si se fierbe, se mai adauga prune si se tot fierbe.... la noi a durat de dimineata...
Nectar de piersici
Se spala piersicile sau caisele si se lasa la scurs. Se scot samburii si se curata de coaja. Se dau prin masina de tocat sau in mixer si se toarna piureul obtinut intr-o cratita. Se adauga zaharul(fructoza) si apa, se pune cratita pe foc si se fierbe nectarul timp de 15-20 minute. Se culege spuma...
Urzicute scazute
Se pune la prajit o lingura de faina si putin usturoi si se stinge cu lapte, se adauga urzicile fierte si spalate si se condimenteaza dupa gust cu vegeta,se lasa sa fiarba.Daca se ingroasa prea tare se mai pune lapte.Pofta buna!!!
Caltabos
Fierbem si macinam maruntaiele si jumarile, le amestecam cu orez fiert si ceapa macinata pe care am calit-o.Eu pun o mana de orez la cca 2 kg de maruntaie si jumari. Condimentam compozitia, umplem matele si le legam la capete, iar pe urma le undam.
Calbas cu pasat(orez)
Dupa ce s-au fiert carnurile le taiem bucati si le amestecam cu pasatul(orezul) si adaugam ceapa calita.Le condimentam. Neaparat la calbas trebuie cimbru. Umplem matele (alea groase de la porc), legam la capete si ii undam.Se pun pe urma la fum.
Sos Remoulade cu smantana
Smantana se freca bine cu ulei, sare si piper. Apoi se adauga castraveciorul murat dat pe razatoare si scurs bine sau tocat marunt. se serveste la peste, rasol de vita sau legume fierte.
Cocorada cu branza
Facem un aluat ca si pentru paine din apa, faina sare, drojdie . Dupa ce dospeste facem cocorazile. Luam bucata de aluat , o intindem rotund si o umplem cu branza. Vara branza se poate amesteca cu cozi de ceapa si marar. Eu am pus acuma bucati de carnat.Este foarte buna cand se pune la copt...
Snitele in sos de ceapa
Portionam carnea si o batem obtinand snitele. Ceapa o taiem marunt si o punem la calit. Peste ea punem ardeiul si pe urma carnea. Lasam sa se mai caleasca pana ce carnea isi schimba culoarea si apoi adaugam apa.Condimentam cu vegeta si adaugam si frunzele de telina taiate marunt. Se lasa la fiert...
Tocanita de dovlecel
Legumele se taie marunt. Intai se pune la calit ceapa si pe urma dovlecelul si ardeiul.Le calim foarte putin, adaugam apa si vegeta si lasam sa fiarba pana ce dovlecelul fierbe bine de tot. Cand e fiert facem o ingrosala din faina si lapte si punem peste dovlecel in cratita.. Lasam sa mai dea...
Chiftelute de dovlecel cu branza
Curatim dovlecelul , il dam pe razatoare si il amestecam cu branza, usturoiul pisat, ouale, condimentele si faina. Luam cu lingura din compozitie si punem la prajit in ulei. Se pot servi atat calde cat si reci. Pofta buna!
Zacusca de ardei cu fasole
Ardeii se spala, se curata si se dau prin masina de tocat. Se pun la prajit pana lasa ulei. Ceapa se curata si se prajeste la fel. Fasolea se taie bucatele mici si se fierbe. Dupa ce ceapa s-a calit bine (devine aurie) se amesteca cu fasolea si pe urma cu ardeii prajiti. Se adauga bulionul si se...
Salata pentru iarna cu ardei iute -Gogosari in otet
Legumele se spala se usuca si se taie dupa preferinta.Se pun intr-un vas mare, peste care se adauga 1/2 l otet, 350 g zahar, 1 lingura de sare, doua radacini de hrean ras si 1 lingurita plina de salicilat. Se amesteca mereu timp de 2 zile pana zaharul este bine dizolvat. Se pun in borcane cu...
Vinete umplute cu ciuperci
Vinata o taiem in doua si o scobim.Asa scobite le oparim putin. Miezul il taiem cubulete si il prajim alaturi de ceapa, ardei si ciuperci. Dupa ce le calim un pic le acoperim cu apa si lasam sa fiarba pana scade apa. La final adaugam patrunjelul si le condimentam dupa bunul nostru gust. Le asezam...
Ghiveci de legume
Se taie cubulete, le calim putin si le punem la fiert.Dupa ce sunt fierte adaugam orezul si il lasam la fiert 10 minute dupa care oprim focul si lasam vasul acoperit.