Cum se prepara Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida
În prealabil, se taie mărunt nucile (crude sau prăjite), iar vișinele se scot din borcanul în care au fost conservate, cu aspirină, ca să se scurgă de sirop.
Într-un bol se...
Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la...
Fasolea păstăi se scoate de seara din congelator, ca să se dezghețe. A doua zi se clătește în câteva ape și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în...
Făina cernută și aerată se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul. Se toarnă apa călduță, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea...
Se prepară mai întâi dressing-ul (rețetă primită de la Navidad, căreia îi mulțumesc și pe această cale!). În bolul pregătit pentru salată se toarnă uleiul de alune de pădure (sau de semințe de struguri,...), zeama de lămâie și mierea. Se mixează bine...
Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină.
După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă....
Se pune: făina, zahărul, sarea, bicarbonatul și vanilia într-un vas și se amestecă bine. Se adaugă apa minerală, puțin câte puțin și se mixează, până la încorporarea făinii.
Se adaugă uleiul și se insistă cu mixarea, până ce aluatul pentru...
Conopida se spală bine și se desface în buchețele. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu buchețelele de conopidă, în 2,5-3 litri de apă, la foc iute, pentru 25-30 de minute. Se adaugă puțină sare la fiert și se spumuiește, când...
Mai întâi se pregătesc crupele. Se spală în 4-5 ape, pentru a elimina cojițele, pleava și impuritățile, după care se pun în apă caldă, ca să se înmoaie puțin, deoarece fierb mai greu decât legumele cu care vor fi combinate pentru sarmale.
Se...
Se spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce vor fi răzuite în aluat.
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar...
Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și vanilia.
Se spală bine portocala și lămâia în apă călduță cu bicarbonat, se...
Legumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă.
Vânăta se toacă mărunt (de preferat cu un tocător din lemn, sau din plastic, nu din metal) și se pune în...
Cușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se umfle cușcușul.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se alege pătrunjelul, se...
Mai întâi se pregătește avocado. Se spală, se șterge, se taie în două bucăți, pe lung, după care i se scoate sâmburele, se curăță de coajă, se taie cubulețe și apoi se mărunțește în chopper.
Țelina se curăță, se spală și se...
Mărul și para se spală bine, se curăță de coji și de cotoare, după care se taie cubulețe și se pun în bolul în care se va face salata.
Se curăță de coji mandarina și portocala, se desfac feliile și se pun în bol.
Grapefruitul se curăță de coajă și de...
Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă...
Se prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează:
/www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html
Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji și se taie în jumătăți.
Se răzuie gălbenușurile și se adaugă în pateul de...
Se pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul.
Se toarnă, puțin câte puțin, apa călduță, se dizolvă zahărul și drojdia, după...
Morcovii, pătrunjelul și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, la foc iute, în 2 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul.
Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei...
Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă...
Se curăță cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală bine și se pun la fiert, la foc iute, cu 2 litri de apă rece și sare. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie și se călesc (mai întâi ceapa și apoi și...
Cantitățile indicate pentru blaturi sunt pentru tăvi de 22/28 cm.
Se scot albușurile din congelator și se lasă 2-3 ore să se dezghețe normal.
Pentru blatul alb se mixează albușurile cu 1 praf de sare și apoi se încorporează zahărul, turnat puțin cîte puțin,...
Într-un borcan de sticlă, care poate fi închis ermetic se pun: anasonul stelat, coriandrul, batonul de scorțișoară și alcoolul.
Se închide ermetic recipientul și se lasă două luni la macerat. În acest interval de timp, se agită ușor vasul, zilnic, sau măcar o...
Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare.
Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora tartinele.
Se prepară crema de brânză de vaci, amestecând-o și omogenizând-o...
Se pune uleiul și untul la topit în tigaie, la foc mic.
Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, în ulei și o jumătate din cantitatea de unt, numai atât cât să se înmoaie și să devină trasparentă.
Ficățeii se...
Se face un aluat fraged, tare și nelipicios din făină, ou, sare și unt rece. Când aluatul este gata preparat, se împachetează într-o folie alimentară din plastic și se ține la frigider cel puțin 30 de minute.
Între timp se prepară ingredientele pentru...
Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul.
Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în...
Merele se spală, se șterg de apă și se curăță de coji. Se taie merele în 4, se elimină cotoarele și se taie apoi câte două felii din fiecare sfert de măr. În total vor fi 16 felii.
Se unge cu unt, într-un strat gros, o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm și...
Carnea, porționată deja, se spală foarte bine și se lasă apoi încă o oră în apă rece.
Între timp se curăță legumele, se spală și se lasă întregi.
După o oră, carnea se scurge de apă și se pune într-un vas mare, cu legumele (morcovii,...
Se pune făina (în care s-a amestecat praful de sare) într-un vas și în mijlocul ei, drojdia fărâmițată, zahărul și oul. Se răzuiește lămâia și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Se adaugă...
Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida
Cum se prepara Desert prajitura de post, cu visine si nuci, reteta usoara si rapida În prealabil, se taie mărunt nucile (crude sau prăjite), iar vișinele se scot din borcanul în care au fost conservate, cu aspirină, ca să se scurgă de sirop. Într-un bol se...
Iahnie de fasole pestrita
Fasolea se scoate de seara, din congelator, ca să se dezghețe, iar a doua zi se spală in două-trei ape și se pune la fiert, cu apă rece. Se spumuiește, când se adună spumă la suprafață și după două-trei clocote, se strecoară de apa în care a fiert și se pune din nou la...
Ciorba de fasole pastai
Fasolea păstăi se scoate de seara din congelator, ca să se dezghețe. A doua zi se clătește în câteva ape și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc în...
Batoane de post, cu mac
Făina cernută și aerată se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul. Se toarnă apa călduță, puțin câte puțin, mai întâi pentru dizolvarea...
Salata de fructe exotice (II)
Se prepară mai întâi dressing-ul (rețetă primită de la Navidad, căreia îi mulțumesc și pe această cale!). În bolul pregătit pentru salată se toarnă uleiul de alune de pădure (sau de semințe de struguri,...), zeama de lămâie și mierea. Se mixează bine...
Lichior de portocale
Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină. După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă....
Desert clatite cornete de post, umplute cu gem
Se pune: făina, zahărul, sarea, bicarbonatul și vanilia într-un vas și se amestecă bine. Se adaugă apa minerală, puțin câte puțin și se mixează, până la încorporarea făinii. Se adaugă uleiul și se insistă cu mixarea, până ce aluatul pentru...
Supa crema de conopida, cu crutoane
Conopida se spală bine și se desface în buchețele. Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert cu buchețelele de conopidă, în 2,5-3 litri de apă, la foc iute, pentru 25-30 de minute. Se adaugă puțină sare la fiert și se spumuiește, când...
Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci
Mai întâi se pregătesc crupele. Se spală în 4-5 ape, pentru a elimina cojițele, pleava și impuritățile, după care se pun în apă caldă, ca să se înmoaie puțin, deoarece fierb mai greu decât legumele cu care vor fi combinate pentru sarmale. Se...
Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine
Se spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce vor fi răzuite în aluat. Se pune făina în vasul pentru frământat, iar...
Sfintisori moldovenesti impletiti, de post
Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și vanilia. Se spală bine portocala și lămâia în apă călduță cu bicarbonat, se...
Salata de vinete si ardei capia
Legumele se scot de cu seară din congelator și se lasă să se dezghețe peste noapte, în strecurători, pentru ca zeama produsă prin dezghețare să se scurgă. Vânăta se toacă mărunt (de preferat cu un tocător din lemn, sau din plastic, nu din metal) și se pune în...
Salata de post, din cuscus cu rodie
Cușcușul se pune în bolul în care va fi preparat și se adaugă apa fierbinte (și fiartă în prealabil). Se acoperă bolul cu un capac și se lasă timp de 5 minute, ca să se umfle cușcușul. Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se alege pătrunjelul, se...
Salata de post cu telina, avocado si rosii
Mai întâi se pregătește avocado. Se spală, se șterge, se taie în două bucăți, pe lung, după care i se scoate sâmburele, se curăță de coajă, se taie cubulețe și apoi se mărunțește în chopper. Țelina se curăță, se spală și se...
Salata de fructe (I)
Mărul și para se spală bine, se curăță de coji și de cotoare, după care se taie cubulețe și se pun în bolul în care se va face salata. Se curăță de coji mandarina și portocala, se desfac feliile și se pun în bol. Grapefruitul se curăță de coajă și de...
Coliva de grau
Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în mai multe ape (tradiția spune că este necesară spălarea lui în 9 ape) după care se lasă...
Aperitiv oua umplute cu pate din ficatei de pui
Se prepară pateul de ficăței de pui după cum urmează: /www.bucataras.ro/retete/pate-din-ficatei-de-pui-85704.html Se fierb 4 ouă tari, se lasă să se răcească, se curăță de coji și se taie în jumătăți. Se răzuie gălbenușurile și se adaugă în pateul de...
Painite de post, cu chimen
Se pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. Se toarnă, puțin câte puțin, apa călduță, se dizolvă zahărul și drojdia, după...
Bors de legume, cu afumatura
Morcovii, pătrunjelul și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert, la foc iute, în 2 litri de apă. Se spumuiește, când este cazul. Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc la foc mic, în ulei...
Desert gogosi pufoase, de post
Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă...
Supa crema de broccoli
Se curăță cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală bine și se pun la fiert, la foc iute, cu 2 litri de apă rece și sare. Se spumuiește, când este cazul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie și se călesc (mai întâi ceapa și apoi și...
Desert prajitura Triunghiul dragostei
Cantitățile indicate pentru blaturi sunt pentru tăvi de 22/28 cm. Se scot albușurile din congelator și se lasă 2-3 ore să se dezghețe normal. Pentru blatul alb se mixează albușurile cu 1 praf de sare și apoi se încorporează zahărul, turnat puțin cîte puțin,...
Lichior de anason
Într-un borcan de sticlă, care poate fi închis ermetic se pun: anasonul stelat, coriandrul, batonul de scorțișoară și alcoolul. Se închide ermetic recipientul și se lasă două luni la macerat. În acest interval de timp, se agită ușor vasul, zilnic, sau măcar o...
Aperitiv tartine valentine
Toate feliile de pâine se decupează în formă de inimioare. Se fierbe tare un ou, se lasă la răcit, se curăță și se feliază în momentul în care se vor decora tartinele. Se prepară crema de brânză de vaci, amestecând-o și omogenizând-o...
Pate din ficatei de pui
Se pune uleiul și untul la topit în tigaie, la foc mic. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic, în ulei și o jumătate din cantitatea de unt, numai atât cât să se înmoaie și să devină trasparentă. Ficățeii se...
Tarta din ficatei de pui si branza de burduf
Se face un aluat fraged, tare și nelipicios din făină, ou, sare și unt rece. Când aluatul este gata preparat, se împachetează într-o folie alimentară din plastic și se ține la frigider cel puțin 30 de minute. Între timp se prepară ingredientele pentru...
Ciorba de legume cu ciolan afumat
Ciolanul se spală bine și se pune la fiert într-o oală cu multă apă, la foc iute. Se spumuiește, când este cazul. Între timp, se curăță legumele, se spală și se pregătesc pentru ciorbă. Morcovii, pătrunjeii, păstârnacul și țelina se taie în...
Desert budinca de mere cu branza de vaci
Merele se spală, se șterg de apă și se curăță de coji. Se taie merele în 4, se elimină cotoarele și se taie apoi câte două felii din fiecare sfert de măr. În total vor fi 16 felii. Se unge cu unt, într-un strat gros, o tavă rotundă cu diametrul de 20 cm și...
Piftie de curcan
Carnea, porționată deja, se spală foarte bine și se lasă apoi încă o oră în apă rece. Între timp se curăță legumele, se spală și se lasă întregi. După o oră, carnea se scurge de apă și se pune într-un vas mare, cu legumele (morcovii,...
Desert pariziene simple
Se pune făina (în care s-a amestecat praful de sare) într-un vas și în mijlocul ei, drojdia fărâmițată, zahărul și oul. Se răzuiește lămâia și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Se adaugă...