preferatul familiei mele...
Se caramelizeaza 200 g zahar; separat se bat ouale cu 100 g zahar, se adauga si laptele si se incalzesc putin. Se toarna peste zaharul caramelizat si se da la cuptor. Cratita se pune intr-o tava cu apa, astfel vom obtine o crema compacta, fara gauri.
Intre timp preparam blatul: Se bat ouale cu zaharul pana cand se topeste, se adauga uleiul, faina mestecand usor pana la incorporare, apoi lingura de cacao.
Cand crema a prins un pic de coaja, se pune compozitia de blat peste crema si se mai tine la cuptor inca 35 de minute. Cand incepe sa se desprinda de pe margini este gata.
Se lasa la recit cam 1 ora, apoi punem platoul deasupra si rasturnam cu o miscare energica tinand bine cu mainile si de platou si de cratita. Nu ridicam cratita decat peste 2-3 ore, cand s-a racit complet.
Se imbraca in frisca si se orneaza cu nuca prajita si bucati de ciocolata.
1
Cratita in care se face crema trebuie sa fie mai inalta ca sa incapa lejer si blatul.
2
Blatul nu trebuie sa fie prea inalt, ci doar sa sustina crema.
3
Ar fi bine ca zaharul sa fie caramelizat intr-o cratita din fonta (traditionalul tuci) ca sa nu sare smaltul.