Adusă pe lume undeva pe malurile Dunării, saramura de peşte renaşte azi în bucătăriile noastre cocoţate la etaje superioare ale civilizaţiei, cu vedere la bălţile dintre blocuri şi balcoanele vecinilor. Cea mai bună saramură se mănâncă în deltă, acolo unde peştele ajunge cel mai repede de pe plita cu sare în farfuria descântată cu zeamă aromată cu ceapă, roşii, ardei şi pătrunjel. Cu imaginea asta în minte, nu avem decât să mergem la hala de peşte din Obor sau în alt loc unde se poate găsi un crap care tocmai ce a adormit pe patul de gheaţă al vânzătorului şi să punem de mămăliguţă.
Notaţi bene, nu vă sfiiţi să luaţi un peşte mai măricel, să nu fie sub 1kg. Şi se zice că cea mai bună parte este burta de crap, dar asta presupune să o însoţiţi musai cu un vin sprinten, sec şi rece precum privirea lui James Bond pus faţă în faţă cu braconierii din Sfântu Gheorghe.:)
1. Peştele curăţat şi spălat, se usucă bine cu hârtie absorbantă sau cu un prosop curat. Se încinge grătarul, se presară cu sare marină şi se aşează peştele împreună cu legumele.
2. Între timp se pregăteşte mămăliga şi mujdeiul.
3. Când peştele se desprinde uşor de grătar, întoarceţi-l.
4. Legumele fripte se toacă mărunt şi se pun într-o tavă ovală (cu capac).
5. Când crapul este bine pătruns se pune în tavă, deasupra legumelor.
6. Se toarnă apa fiartă în care s-au pus următoarele: dafinul, sarea şi piperul.
7. Se presară pătrunjelul şi se serveşte cald sau rece cu mămăliguţă şi mujedi:D.