De multă vreme tot vroiam să prepar și eu această salată, dar mereu îmi lipsea câte un ingredient și timpul/răbdarea pentru pregătire intermediară a ingredientelor.
Nici acum nu aveam toate ca la „carte”, deobicei se folosește hering afumat sau marinat, dar vă asigur că a fost foarte gustoasă și cu hering-ul din conserva de ulei.
Cartofii și morcovii se spală și curăță, apoi se pun la fiert întregi, în apă rece cu puțină sare, neacoperit cca. 20 minute.
Sfecla se spală și se pune la copt/fiert în coajă cca. 20 minute.
După ce s-au fiert/copt se legumele se scot din vase și se lasă la răcit.
Ouăle se pun la fiert într-un vas apă rece, cu puțină sare, cca. 10 minute după ce clocotește apa, apoi se scot din vas și se lasă la răcit.
Între timp se prepară maioneza. Se pune într-un bol înalt oul, uleiul, muștarul și zeama de lămâie, se folosește mixer-ul vertical.
Acesta se introduce în vasul cu ingredientele pentru maioneză, până ajunge la baza lui, apoi se începe mixarea cu viteză mare, fără a se mișca la început cât să se formeze maioneza.
Apoi se ridică ușor până se ajunge la suprafața uleiului și este formată maioneza.
După ce s-au răcit legumele și ouăle, se decojesc după caz, apoi se rad pe răzătoarea mare, fiecare în boluri separate.
Heringul se scurge din uleiul din conserve și se mărunțește cu furculița.
Se începe montarea salatei:
Pe o farfurrie/platou se pune primul strat de cartofi răzuiți, se apasă ușor cu lingura și se asezonează de sare și piper.
Se unge cu puțină maioneză, apoi se pun bucățele de pește, un nou strat de maioneză, un strat de morcovi răzuiți, maioneză un strat subțire ce se întinde cu o spatulă, iar maioneză, urmează un strat de sfeclă răzuită, alt strat de maioneză și se finalizează cu ouă răzuite.
Se acoperă și se lasă la rece minim 2 ore sau cel mai bine pentru a doua zi, ca să se împrietenească gusturile.
La început pare migăloasă și dificilă, dar a doua oară va fi mult mai simplu și ușor.
Este o salată sățioasă, dar și aspectuasă.
Spor, răbdare și poftă bună!