Îmi plac pipotele, mai ales în sos de ceapă și usturoi, servite cu piure sau cartofi natur și bineînțeles cu murături sau salată de varză ori crudități. Mi s-a făcut poftă însă, de pipote picante, cu paste. Să știți că sunt gustoase și foarte ușor de preparat.
Pentru Reteta de pipote picante, cu paste sunt necesare cateva ingrediente: paste, pipote, ceapa, usturoi, suc de rosii.
Iata cum se prepara Reteta de pipote picante, cu paste
Mai întâi preparăm pipotele, deoarece până se gătesc, avem suficient timp să ne ocupăm de paste.
Spălăm bine pipotele, le lăsăm în apă rece vreo 15-20 minute, după care le punem la scurs, într-o strecurătoare.
Între timp, curățăm ceapa , usturoiul și verdeața de pătrunjel, le spălăm și le tocăm mărunt. Ardeii iuți îi spălăm și-i tăiem rondele.
Turnăm uleiul într-o cratiță, îl încingem și punem ceapa la prăjit, până ce se înmoaie, moment în care adăugăm pipotele. Lăsăm vreo 5-10 minute, până se albesc puțin pipotele, după care adăugăm apă până ce le acoperă, punem capacul și lăsăm să fiarbă, la foc mediu. Amestecăm periodic ca să nu se prindă de fundul cratiței. Verificăm dacă sunt fierte, înțepând cu o furculiță sau gustând. La nevoie mai adăugăm puțină apă. Când sunt gata, adăugăm usturoiul, ardeii iuți tăiați rondele, sucul de roșii și condimentăm, după gust și preferințe. Eu am pus și o crenguță de cimbru uscat. Mai lăsăm câteva clocote, până ce sosul capătă consistența dorită și oprim focul. Dacă nu dorim să aibă un gust prea puternic, de la cimbru, îndepărtăm crenguța și ornăm cu pătrunjel verde, tocat mărunt.
Observație: Eu am folosit un mixt de condimente Hot&Spicy, sare, pipe, ardei iuți, tăiați rondele și o crenguță de cimbru, pentru a condimenta preparatul.
În timp ce se gătesc pipotele, punem la fiert apă cu puțină sare. Când fierbe apa, punem pastele și le fierbem, respectând indicațiile de pe ambalaj. Eu am folosit o pungă de paste Gnocchi, de 500 g. Pastele le vom folosi drept garnitură pentru pipote, pe care le vom servi calde.
Poftă bună!
Vezi si Reteta de Ciulama de pipote si inimi.
1
Uleiul să fie bine încins când puneți ceapa la prăjit.
2
Gătiți pipotele de pui la foc mediu spre mic, ca să nu le ardeți.
3
Amestecați periodic, ca să nu se prindă de fundul cratiței.
4
Nu puneți usturoiul odată cu ceapa, deoarece se prăjește mai repede, se arde și devine amar.
5
Pipotele se pot servi și cu pilaf de orez, cu cartofi natur sau piure și cu murături.