Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta

de Constelatialeu in Dulciuri, 9 Mar 2024 | 1965 vizualizari

 

De data asta am zis sa poposesc in gradina Irinei ca ea e moldoveanca si am zis sa fac dupa reteta ei. Sa nu va aud ca pe vremuri nu se folosea zahar brun si ca nu e reteta autentica, nu are sens sa ne dam de gard , lucrurile se mai schimba si nu e gresit sa indraznim  sa facem modificari , important este rezultatul final, adica sa fie gustos, asta conteaza.Multumesc Irina , au iesit deliciosi. Eu am facut jumatate din cantitate, dar am repetat-o 3 zile la rand....)))))))))))))))
Pentru Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, drojdie, zahar, lapte, unt, nuca, miere.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta
  • 600 g faina de cozonac, eu am folosit faina raftul Bunicii
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 oua + 1 albus
  • 150 g zahar brun
  • 250 ml lapte cu 3,5% grasime
  • 80 g unt cu 82% grasime
  • coaja de lamaie rasa
  • Sirop
  • cca 300 ml apa
  • 5-6 linguri zahar
  • coaja de lamaie
  • Pentru uns
  • 1 galbenus de ou +2 lingurite de lapte
  • Nuca prajita si macinata
  • miere
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta:

Iata cum se prepara Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta

Sirop : Am pus la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie, apoi l-am lasat la racit.  Ingredientele mi le-am pregatit de seara si le-am lasat la temperatura camerei. Intr-un castron am cernut faina. Am amestecat drojdia uscata cu 1 lingura de zahar si o lingura de faina ( am luat din cantitatile masurate), am adaugat un pic de lapte caldut si am omogenizat totul, am lasat 15 min sa creasca. Am topit untul. Restul de zahar impreuna cu cele 2 oua , albusul de la oul pentru uns si coaja de lamaie le-am amestecat bine si am turnat jumatate din laptele caldut. Peste faina am presara sarea, in mijloc am facut o adancitura, am pus ouale amestecate bine, am adaugat maiaua si am inceput sa amestec, am adaugat si restul de lapte si am inceput sa framant. Am adaugat si untul topit si am continuat sa framant pana am obtinut un aluat nelipicios. Am uns un castron cu ulei si am asezat aluatul, am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca. Dupa ce a crescut am cantarit aluatul si l-am impartit in 12 bucati  de ccca 102 g cu aproximatie. Am format mucenicii sub forma de opt, i-am asezat in tava si i-am mai lasat la crescut cca 10-15 min, apoi i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am bagat tava in cuptor si i-am lasat la copt pana au inceput sa se rumeneasca frumos. I-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca dar nu de tot, sa fie calduti. Api i-am bagat in siropul rece, i-am uns cu miere din abundenta si apoi am presarat nuca macinata.

Vezi si reteta de Mucenici muntenesti.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (7)

Catalina L 1

12.03.2024, 20:51

ce pofta mi-ai facut, foarte buni au iesit

laura_n 1

16.03.2024, 21:35

Si eu tot asa ii fac, numai ca folosesc miere. Si imi place sa ii scald in sirop de miere cu portocala.
Eu si acum fac mucenici, ai mei mananca o luna intreaga )

Panacris 1

01.04.2024, 17:13

Cei mai buni!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert faguri