Reţeta acestei prăjituri mi s-a părut tare interesantă atunci când am văzut-o pe site-ul celor de la Bucătăria românească.ro. Aşa că nu am stat mult pe gânduri până să trec la treabă. Adică weekend-ul trecut.
Am preparat din ingredientele date două foi de pandişpan: albuşurile le-am bătut cu un praf de sare; gălbenuşurile le-am frecat spumă cu zahărul. Am incorporat uşor, cu o spatulă, albuşurile în spuma de gălbenuşuri, apoi am adăugat câte o lingură de făină amestecată în prealabil cu praful de copt.
Am copt două foi în tava (25/26 cm) tapetată cu hârtie de copt.
Intr-o crăticioară cu fund dublu am pus untul şi zahărul şi am lăsat până ce acesta din urmă s.a topit.
Am adăugat merele rase pe răzătoarea mare şi le-am fiert, la foc mic, până aproape a scăzut zeama.
Le-am pus la răcit.
Pentru cremă am amestecat ouăle cu zahărul. Amidonul l-am subţiat cu 100 ml lapte. 400 ml lapte l-am pus într-o cratiţă cu fund dublu. În momentul când începe să fiarbă am adaugat compoziţia de ouă, am amestecat energic cu telul, apoi am pus amidonul desfăcut în lapte.
Se lasă la fiert până se îngroaşă. Se pune vanilia şi se lasă la răcit.
Gelatina se hidratează 10 minute în 50 ml lapte. Se încălzeşte deasupra flăcării aragazului (nu pe falcără) până se topesc granulele apoi se adaugă în crema de vanilie răcită. Crema am pus-o în vasul robotului şi am mixat la viteză maximă până devine fină şi alifioasă. Am oprit mixerul, am adaugat frişca bătută şi am omogenizat încet.
În tava în care am copt foile am pus folie alimentară, am pus o foaie şi am acoperit-o cu mere. Am pus a doua foaie apoi am turnat crema de vanilie şi am nivelat . Prăjitura am pus-o la rece patru ore. Atât m-am abţinut. Recomandarea era să o ţii de seara până dimineaţa
1
Prăjitura a fost foarte bună. Dar, dacă vreţi să o preparaţi şi voi, vă dau un sfat: nu căliţi merele până scade toată zeama. Mie mi-ar fi plăcut să fie puţin mai zemoase