Prajitura copilarei mele, redescoperita aici pe site, vazuta la Merisor si pusa in practica pentru sarbatorile Pascale. A placut in primul rand fiului meu, care a mancat-o pentru prima oara, eu nu am mai facut-o de foarte multi ani. O stiam o prajitura dificila, mai ales ca nu-mi place sa fac si sa coc foi...dar, spre surprinderea mea totul a mers repede si usor. Multumesc Meri!>:D
Pt foi: pregatim tava mare a aragazului si o ungem cu un strat subtire de unt. Pentru pregatirea aluatului am folosit pentru prima oara mixerul planetar cu accesoriu carlig. Am pus in bolul mixerului faina, bicarbonatul si ouale si le-am amestecat putin, cat sa se desfaca ouale. Separat, intr-o craticioara sau ibric, am pus laptele, untul, sarea si indulcitorul. Am pus pe foc si am amestecat mereu, pana s-a dizolvat untul complet. Daca este fierbinte tare o dam la frigider sa se raceasca, iar cand este doar calduta adaugam mierea si amestecam pana la dizolvarea completa. Pornim mixerul la viteza mica si prin gaura de la sistemul de protectie adaugam cate putin din amestecul din ibric. Lasam mixerul sa-si faca treaba aproximativ 10 minute pana aluatul este gata. Eu am mai folosit in plus 2 linguri de faina..ouale au fost mari si din cauza asta a necesitat un surplus de faina. Impartim aluatul in 4 parti, luam fiecare bucata in parte, o intindem cu sucitorul cam cat marimea tavii, o punem pe dosul tavii unsa cu putin unt si mai intindem cu mainile pana se aseaza perfect pe fundul tavii. Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 4 maxim 5 minute. Procedam la fel si cu restul foilor.
Pt crema:jumatate din lapte il punem la fiert intr-o cratita cu fund dublu (eu am folosit vasul zepter pt prepararea cremei fierte) Restul de lapte il amestecam cu restul ingredientelor, mai putin untul si gemul. Cand laptele da in fiert adaugam amestecul de lapte rece cu celelalte ingrediente, amestecam mereu si lasam pe foc pana da din nou in clocot. Am oprit focul, am pus capacul si am lasat crema pana s-a racit complet(dureaza cateva ore). Untul se mixeaza spuma, se adauga treptat cate o lingura din crema fiarta si racita.
Pt asamblare: punem prima foaie in tava mare a aragazului, cea pe fundul careia am copt foile. Punem jumatate din crema si intindem, asezam alta foaie, punem gemul, alta foaie, restul de crema si ultima foaie. Am acoperit cu folie alimentara, am pus deasupra o alta tava cu ceva greutate in ea, am dat la frigider pana a doua zi.
Sa va fie de folos!
1
in reteta originala se foloseste gemul de caise, eu nu am avut si am folosit gemul din dotare, care este fin si nu are samburi
2
indulcitorul se poate inlocui cu zahar
3
cel mai usor se lucreaza cu foile imediat ce le-ati terminat de framantat, cat sunt putin caldute