Intr-o zi am vrum sa mananc mititei si decisesem sa cumpar din comert, dar sotia mea a zis ca nu poate sa manance asa ceva deoarece carnea tocata din comert contine cea mai proasta carne posibila, deci am decis sa caut o reteta de carne de mici. In cautarile mele am gasit prima reteta documentata de la restaurantul bucurestean Carul cu Bere. Am fost surprins cand am aflat ca nu contine altfel de carne decat de vita si un pic de grasime de oaie in cazul in carnea de vita nu este destul de grasa. Iata reteta:
Prima data faceti 500 ml de supa de oase fierband cca 1/2 kg de oase de vita cu maduva in 2l de apa pana raman 500ml de supa. Intr-un castron maricel, puneti carnea, amestecul de condimente macinate, bicarbonatul de sodiu stins in zeama de lamaie, sarea si amstecati pana este omogenizat. Pentru a incorpora supa de oase adaugati cate putin si framantati constant, pana ati incorporat toata supa. Reteta originala spune sa nu adaugati decat jumatate din canitatea de supa in prima zi si sa adaugati cealalta jumatate a doua zi, dar procesul dureaza foarte mult si nu se merita. Totusi este necesar sa lasati amestecul peste noapte in frigider, astfel se macereaza compozitia.
A doua zi cand vreti sa frigeti mititeii, scoateti castronul din frigider si lasati sa ajunga la temperatura camerei. Faceti mujdeiul de ustoroi, il strecurati si il incoporati in amestecul de carne. Formati micii avand mainile umede, in felul acesta nu se va lipi carnea de maini. Ar trebui sa fie lungi de 8-10cm si grosi ca doua degete. Inainte sa puneti mititeii pe gratar, cu ajutorul unei pensule ungeti mititeii cu ulei. Nota: Focul trebuie sa fie tare, daca este prea slab se vor usca, nu intoarceti mititeii cu furculita, o sa ii intepati si o sa se scurga toate sucurile din ei.