N-am mai făcut cornulețe de la Crăciun și deja ne era poftă... Dar cum încă nu am făcut provizia de nuci, a trebuit să le fac cu rahat. Grație aluatului fraged, pentru care m-am inspirat de la Gaby Duceag (mulțumesc, Gaby!) și care mi se pare cel mai bun dintre toate cele pe care le-am găsit pe net, cornulețele au ieșit minunate. Nici o mirare, așadar, că în jumătate de oră am rămas cu jumătate din porția de cornulețe...!
Din ingredientele de mai jos am făcut 74 de cornulețe.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care aluatul a stat în frigider. Eu l-am lăsat peste noapte, până a doua zi dimineață, dar e suficient să stea 3 ore.
Se amestecă făina cu sarea în vasul în care se va face aluatul și în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul și smântâna. Se frămână bine drojdia cu zahărul și smântâna până ce se dizolvă și se omogenizează compoziția, după care se adaugă și untura. Se frământă repede, ca să nu se topească untura, până ce se încorporează toată făina și aluatul devine nelipicios. Se pune aluatul, aplatizat într-o pungă de unică folosință și se dă la frigider pentru cel puțin 2-3 ore (eu l-am lăsat toată noaptea, până a doua zi dimineață).
După ce aluatul s-a întărit, se scoate din frigider, se împarte în 4 bucăți și se reține doar una pe masa de lucru, celelalte se pun din nou la rece. Se întinde o foaie cu o grosime de 2-3 mm și se decupează pătrate, cu dispozitivul special. Se pune de-a curmezișul fiecărui pătrat de aluat câte o bucățică de rahat (porționat din timp) și se suprapun părțile opuse ale pătratului, pentru a lipi cornulețul, care se pune apoi în tava prevăzută cu hârtie de copt.
Se procedează la fel până la epuizarea aluatului. Se dă tava cu cornulețe la cuptorul preîncălzit, unde se țin 15-20 de minute, până ce încep să se rumenească la bază.
Când cornulețele s-au copt, se scot din cuptor și se mai lasă puțin ca să se răcorească, după care se tăvălesc prin zahărul pudră, amestecat în prealabil cu un plic de vanilie.
1
Pentru reușita aluatului, făina și drojdia trebuie să fie la temperatura camerei, iar untura și smântâna trebuie să fie scoase din frigider în momentul preparării.
2
Înainte de a adăuga untura, dizolvați bine drojdia și zahărul în smântână.
3
Țineți aluatul la frigider și scoateți pe planșeta de lucru doar bucata pe care o prelucrați.
4
Pentru că aluatul este fraged, cornulețele vor fi foarte moi, când le veți scoate din cuptor. De aceea trebuie să le lăsați puțin să se răcorească, pentru a se mai întări.
5
Nu adăugați prea multă făină, chiar dacă vi se pare că aluatul este moale (de aceea trebuie să stea la rece, să se întărească!) pentru că în acest caz cornulețele nu vor mai fi fragede, ci tari.
6
Cornulețele se păstrează la răcoare, în recipiente de sticlă, sau de carton.