Colac de Paste cu mac si rahat

de lauralaurentiu in Prajituri, 19 Apr 2011 | 6063 vizualizari

 

Un cozonac pufos si rumen, cu o umplutura bogata de mac intr-o prezentare mai deosebita, minunat la zi de sarbatoare.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 500 de grame de faina de buna calitate - plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. - dupa gustul fiecaruia
  • Umplutura 1:
  • 150 de grame de mac macinat
  • 150 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3-4 linguri de lapte
  • Umplutura 2:
  • rahat colorat
  • Glazura:
  • 3 linguri de zahar praf
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1 galbenus pentru finisat
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac de Paste cu mac si rahat:

Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:

-laptele incalzit la 40 de grade C
-galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
-untul topit - nu mai cald de 40 de grade C
-zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
-faina - am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri
-drojdia - am folosit deshidratata

Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii - cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de calitatea fainii in sine.

Aluatul framantat  l-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut.

Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.

Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel, mai mult decat si-a dublat volumul.

Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale.


Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o  (fara rahat nu exista cozonac pentru sotul meu, asta e!).

Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac. Se ruleaza impreuna. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri). Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca).

Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou.

Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute reduceti focul la 180 de grade. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute - o ora. Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de minute si am lasat-o in total 55 de minute). La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat - pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei. A crescut frumos, este pufoasa si foarte gustoasa. Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet, servind-o taiata in felii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac de Paste cu mac si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salam de biscuiti reteta cu nuca si rahat