Rasolul de vita se pune la fiert in 5 litri de apa si sare, in jur de 2-3 ore.
Intre timp, se pregatesc legumele si perisoarele.
Orezul se lasa la inmuiat in apa, 10 min.
Morcovul l-am taiat in cubulete, pentru ca asa am avut ardeii in congelator. Radacinoasele le-am taiat in bucati mai mari, iar ceapa am lasat-o intreaga, sa le pot scoate cand sunt fierte.
Pentru perisoare, am amestecat carnea tocata cu o ceapa tocata marunt, orezul, un ou, patrunjel tocat, sare, piper si boia. Se formeaza perisoarele, mi-au iesit 20 buc.
Cand a fiert rasolul de vita, se pun si legumele, mai putin cartofii. Se lasa sa fiarba 30-40 min, apoi se adauga cartofii taiati in cuburi si perisoarele si se mai lasa 20 min.
Smantana se amesteca cu galbenusurile, se adauga cate un polonic de supa (pentru a ajunge la aceeasi temperatura) si zeama de lamaie, apoi se pune, putin, cateva putin, in oala si se mai lasa 10 min pe foc.
1
Rasolul de vita trebuie sa fiarba mai mult, pana carnea si maduva se desprind de pe os, pentru un plus de savoare. Dupa ce fierbe, carnea se scoate si se poate folosi la altceva. De exemplu, eu am facut o cantitate mai mica de salata boeuf.
2
Inainte de a fi puse in ciorba, perisoarele se trec prin faina, apoi se scutura de surplus.
3
Intotdeauna opresc 1 l de supa, inainte sa pun legumele, pentru a amesteca cu compozitia de smantana si galbenusuri, nu fie prea fierbinte.
4
Zeama de lamaie nu se pune niciodata toata de la inceput, pentru ca nu toate lamaile au acelasi gust.