Bors cu radacinoase si rasol de vita

de Dya Daniela Andrei in Ciorbe, 26 Aug 2014 | 4234 vizualizari

 

Reteta am vazut-o la Pana Cris si mi s-a parut interesant amestecul de condimente. Aroma fina a acestora ii confera un gust deosebit!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg rasol de vita
  • taietei de casa (uscati)
  • 1 l bors de putina
  • 5-6 litri de apa
  • o bucata mica de radacina telina
  • o bucata de radacina patrunjel
  • doua bucati de pastarnac
  • doi morcovi mari
  • doi cartofi potriviti
  • un dovlecel mic
  • 3-4 cepe uscate
  • un ardei gras verde
  • un ardei gras/capia rosu
  • cateva rosii de gradina
  • 2-3 foi de dafin
  • o ramurica de cimbru uscat
  • o crenguta de busuioc verde
  • condimente dupa gust: sare, piper si pudra de ardei iute (chilli)
  • verdeturi proaspete: patrunjel, leustean, telina
  • optional pentru servire: ardei iute si smantana
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors cu radacinoase si rasol de vita:

Taiem carnea in cubulete potrivite, o spalam in multa apa rece si apoi o punem la fiert in cei 5-6 litri de apa, la foc potrivit. Periodic adunam spuma formata. 

Curatam legumele si le taiem marunt sau in cuburi/rondele.

Rosiile le decojim si le zdrobim sau le trecem prin razatoare.

Adaugam legumele peste carnea bine patrunsa si le fierbem impreuna pentru 20 de minute aproximativ (sau atat cat cartofii sa fie moi/fierti bine). 

Coloram cu rosiile zdrobite (daca mai este necesar se poate adauga o lingurita de bulion), acrim cu bors si condimentam dupa gust cu sare, piper si chilli. 

Cand ciorba isi reia fierberea adaugam si taieteii uscati.

Oprim focul dupa 4-5 minute, adaugam foile de dafin si cimbrul uscat, iar restul verdeturilor (patrunjel, leustean, telina, busuioc) le tocam marunt si le presaram peste ciorba.

Se serveste calda, optional cu ardei iute si smantana. Pofta buna!

TIPS-URI

1

Puteti alege sa rumeneti carnea, caliti legumele si abia apoi adaugati apa pentru fierbere. Ulterior pasii raman aceiasi.

2

Cantitatea de apa folosita nu trebuie sa va sperie :) Va scadea foarte mult la fiert.

3

Fierbeti ciorba la foc potrivit, in caz contrar va iesi tulbure.

4

Obisnuiam ca atunci cand fierbeam carnea sa schimb apa, pentru ca isi lasa prea multe resturi. Dar asta ii lua din gust. Acum, doar adun spuma bine bine, iar daca totusi este nevoie, strecor supa.

5

Nu faceti exces de condimente, in special de dafin, ii va conferi un gust puternic neplacut.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors cu radacinoase si rasol de vita" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Bors taranesc din coada de vita