Lași lintea verde la înmuiat peste noapte.
A doua zi o clătești și umpli vasul cu apă rece, astfel încât cojile să se ridice la suprafață și să le poți îndepărta ușor. Le mai frămânți cu mâna, până se decojesc.
Într-o tigaie,...
Lași lintea verde la înmuiat peste noapte. A doua zi o clătești și umpli vasul cu apă rece. Lintea se va decoji ușor și cojițele vor pluti. Le frămânți cu mâna, până se decojesc. Arunci apa și repeți procedeul de câteva ori, cojile vor pluti și poți...
Lași lintea verde și mazărea galbenă la înmuiat peste noapte.
A doua zi le clătești bine cu apă rece și le frămânți cu mâna astfel încât să se decojească ușor (în cazul lintei).
Cureți și speli morcovul, cartofii, ardeiul și ceapa. Tai...
Se lasă năutul la hidratat peste noapte într-un castron cu apă.
A doua zi, se scurge, se clătește bine și se pune la fiert într-o oală cu 700 ml apă. Se fierbe aprox o oră, adăugând sare doar spre final (pentru a nu se întări)....
Se curăță ciupercile brune de pieliță și se spală delicat (pentru a scăpa de firele de pământ), apoi se feliază ciupercile cu tot cu piciorușe.
Se curăță cepele, se toacă mărunt și se călesc într-o cratiță cu puțin ulei încins (aprox 60 ml)...
Se spală năutul în mai multe ape, se pune într-un castron mai înalt, se toarnă peste el cam două ibrice cu apă și se lasă la hidratat peste noapte. Prefer să-l acopăr bine cu apă la început (așa cprocedez și cu fasolea), ca să nu...
Se curăță și se spală legumele, apoi se taie ceapa mai mare, morcovul – rondele, ardeiul gras – cubulețe, cartofii – cuburi mai mari.
Într-o cratiță cu capacitate de 2 l, se înfierbântă puțin ulei, în care se călește ceapa, se...
Se spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe.
Se pune apa la fiert cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile şi se fierb bine, ale mele au fost gata în 10 minute. Se scot urzicile...
Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins, se adaugă morcovul ras, sarea, ciupercile spălate, curăţate de pieliţă şi tăiate marunt, care îşi vor lăsa sucul, apoi şi orezul spălat bine, se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă cam 5...
Se caleste ceapa tocata marunt in putin ulei, iar cand devine aurie, se adauga sare si piper, dupa gust, 2 pahare cu apa si se lasa sa fiarba cam 10 minute.
Intre timp, se curata verzele de primele foi si de cotoare si se taie julien.
Se adauga varza tocata in mancare, se mai lasa...
Se alege fasolea, se spala si se lasa la inmuiat peste noapte.
A doua zi, se pune la fiert, intr-o oala cu apa. La nevoie, se schimba apa. Se fierbe pana scade lichidul.
Separat, intr-o cratita, se calesc cepele tocate marunt, pana devin aurii. Se adauga morcovul ras,...
Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei incins, apoi se adauga morcovul taiat rondele, sare, piper, putin delikat, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba aprox 10 minute.
Cand scade apa, adaugam maslinele si mazarea si mai adaugam apa, cat sa acopere doua degete. Lasam sa...
Se spala urzicile, se scurg si se curata de codite. Se pune apa la fiert cu putina sare, intr-o oala incapatoare, cand apa incepe sa fiarba, se adauga urzicile si se fierb aprox 20 de minute. Daca sunt crude, vor fierbe repede. Se scot urzicile intr-un alt vas si se maruntesc. Eu la dau...
Se taie marunt cele 2 cepe si se calesc putin in ulei incins, cu sare si piper dupa gust, apoi se adauga morcovul ras.
Se spala bine orezul si se lasa un pic la inmuiat, apoi se adauga peste ceapa si morcov. Se acopera cu 1 cana cu apa si se lasa sa fiarba cam 5 minute, dupa care...
Pilaful:
Se pune apa la fiert, iar cand incepe se fiarba, se adauga legumele taiate grosier. Se condimenteaza dupa gust. Supa este gata in aproximativ 30 de minute.
Se spala orezul in 4-5 ape, apoi se asaza orezul intr-o craticioara in care am pus un strat subtire de ulei. Se...
Portii: la o cana mare cu orez ies cam 10 ardei umpluti. Dar depinde si de marimea ardeilor. Daca va ramane orez, puteti umple si cateva rosii!
Mod de preparare:
Se taie marunt cele 2 cepe, se da morcovul prin razatoare. Se caleste ceapa in putin ulei incins pentru aprox 5 minute, adaugam...
Se alege fasolea, se spala in mai multe ape si se lasa la inmuiat peste noapte.
A doua zi, se pune fasolea la fiert cu apa si putina sare, iar cand este aproape fiarta se adauga 1-2 morcovi taiati rondele si o ceapa taiata in patru.
Cand a fiert, se da de pe foc si se bate fasolea la...
Se pune 1 litru de apa la fiert, iar cand incepe se fiarba, se adauga morcovul, telina, radacina de patrunjel, ceapa, ardeiul gras, toate legumele taiate grosier. Se condimenteaza dupa gust. Supa este gata in aprox 30 de minute. Mai departe, se spala orezul in 4-5 ape. Apoi se asaza orezul intr-o...
Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei incins, apoi se adauga morcovul taiat rondele, sare, piper si o lingurita de Maggi, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba aprox 10 minute.
Cand scade apa, adaugam maslinele si mai adaugam apa cat sa acopere doua degete. Lasam sa fiarba aprox 20...
Mancare de linte verde
Lași lintea verde la înmuiat peste noapte. A doua zi o clătești și umpli vasul cu apă rece, astfel încât cojile să se ridice la suprafață și să le poți îndepărta ușor. Le mai frămânți cu mâna, până se decojesc. Într-o tigaie,...
Chiftele cu linte verde
Lași lintea verde la înmuiat peste noapte. A doua zi o clătești și umpli vasul cu apă rece. Lintea se va decoji ușor și cojițele vor pluti. Le frămânți cu mâna, până se decojesc. Arunci apa și repeți procedeul de câteva ori, cojile vor pluti și poți...
Mancare taraneasca de legume
Lași lintea verde și mazărea galbenă la înmuiat peste noapte. A doua zi le clătești bine cu apă rece și le frămânți cu mâna astfel încât să se decojească ușor (în cazul lintei). Cureți și speli morcovul, cartofii, ardeiul și ceapa. Tai...
Hummus
Se lasă năutul la hidratat peste noapte într-un castron cu apă. A doua zi, se scurge, se clătește bine și se pune la fiert într-o oală cu 700 ml apă. Se fierbe aprox o oră, adăugând sare doar spre final (pentru a nu se întări)....
Tocanita de ciuperci (de post)
Se curăță ciupercile brune de pieliță și se spală delicat (pentru a scăpa de firele de pământ), apoi se feliază ciupercile cu tot cu piciorușe. Se curăță cepele, se toacă mărunt și se călesc într-o cratiță cu puțin ulei încins (aprox 60 ml)...
Mancare de naut cu sos de ceapa
Se spală năutul în mai multe ape, se pune într-un castron mai înalt, se toarnă peste el cam două ibrice cu apă și se lasă la hidratat peste noapte. Prefer să-l acopăr bine cu apă la început (așa cprocedez și cu fasolea), ca să nu...
Mancare de legume
Se curăță și se spală legumele, apoi se taie ceapa mai mare, morcovul – rondele, ardeiul gras – cubulețe, cartofii – cuburi mai mari. Într-o cratiță cu capacitate de 2 l, se înfierbântă puțin ulei, în care se călește ceapa, se...
Mancare de urzici (de post)
Se spală bine urzicile, se scurg şi se curăţă de codiţe. Se pune apa la fiert cu puţină sare, într-o oală încăpătoare. Când apa dă în clocot, se adaugă urzicile şi se fierb bine, ale mele au fost gata în 10 minute. Se scot urzicile...
Sarmale in varza dulce cu orez, ciuperci si fructe uscate
Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei încins, se adaugă morcovul ras, sarea, ciupercile spălate, curăţate de pieliţă şi tăiate marunt, care îşi vor lăsa sucul, apoi şi orezul spălat bine, se acoperă cu apă şi se lasă să fiarbă cam 5...
Mancare cu varza dulce (de post)
Se caleste ceapa tocata marunt in putin ulei, iar cand devine aurie, se adauga sare si piper, dupa gust, 2 pahare cu apa si se lasa sa fiarba cam 10 minute. Intre timp, se curata verzele de primele foi si de cotoare si se taie julien. Se adauga varza tocata in mancare, se mai lasa...
Mancare de fasole de post
Se alege fasolea, se spala si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi, se pune la fiert, intr-o oala cu apa. La nevoie, se schimba apa. Se fierbe pana scade lichidul. Separat, intr-o cratita, se calesc cepele tocate marunt, pana devin aurii. Se adauga morcovul ras,...
Mancare de primavara cu masline si mazare
Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei incins, apoi se adauga morcovul taiat rondele, sare, piper, putin delikat, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba aprox 10 minute. Cand scade apa, adaugam maslinele si mazarea si mai adaugam apa, cat sa acopere doua degete. Lasam sa...
Mancare de urzici
Se spala urzicile, se scurg si se curata de codite. Se pune apa la fiert cu putina sare, intr-o oala incapatoare, cand apa incepe sa fiarba, se adauga urzicile si se fierb aprox 20 de minute. Daca sunt crude, vor fierbe repede. Se scot urzicile intr-un alt vas si se maruntesc. Eu la dau...
Sarmale de post in foi de varza
Se taie marunt cele 2 cepe si se calesc putin in ulei incins, cu sare si piper dupa gust, apoi se adauga morcovul ras. Se spala bine orezul si se lasa un pic la inmuiat, apoi se adauga peste ceapa si morcov. Se acopera cu 1 cana cu apa si se lasa sa fiarba cam 5 minute, dupa care...
Pilaf cu sos de ciuperci
Pilaful: Se pune apa la fiert, iar cand incepe se fiarba, se adauga legumele taiate grosier. Se condimenteaza dupa gust. Supa este gata in aproximativ 30 de minute. Se spala orezul in 4-5 ape, apoi se asaza orezul intr-o craticioara in care am pus un strat subtire de ulei. Se...
Ardei de post cu orez si ciuperci
Portii: la o cana mare cu orez ies cam 10 ardei umpluti. Dar depinde si de marimea ardeilor. Daca va ramane orez, puteti umple si cateva rosii! Mod de preparare: Se taie marunt cele 2 cepe, se da morcovul prin razatoare. Se caleste ceapa in putin ulei incins pentru aprox 5 minute, adaugam...
Fasole batuta
Se alege fasolea, se spala in mai multe ape si se lasa la inmuiat peste noapte. A doua zi, se pune fasolea la fiert cu apa si putina sare, iar cand este aproape fiarta se adauga 1-2 morcovi taiati rondele si o ceapa taiata in patru. Cand a fiert, se da de pe foc si se bate fasolea la...
Pilaf cu sos de masline
Se pune 1 litru de apa la fiert, iar cand incepe se fiarba, se adauga morcovul, telina, radacina de patrunjel, ceapa, ardeiul gras, toate legumele taiate grosier. Se condimenteaza dupa gust. Supa este gata in aprox 30 de minute. Mai departe, se spala orezul in 4-5 ape. Apoi se asaza orezul intr-o...
Mancare cu masline
Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei incins, apoi se adauga morcovul taiat rondele, sare, piper si o lingurita de Maggi, se acopera cu apa si se lasa sa fiarba aprox 10 minute. Cand scade apa, adaugam maslinele si mai adaugam apa cat sa acopere doua degete. Lasam sa fiarba aprox 20...