Vinetele si doveceii umpluti cu carne tocata si legume, in sos de rosii, au fost preparatele noastre cele mai frecvente in ultimul timp.
Sunt delicioase si consistente si se prepara rapid.
Mai intai pregatim dovleceii si vinetele.
Le taiem transversal pe jumatate si le scobim interiorul lasand margini de aproximativ 1 cm grosime.
Presaram sare in interiorul lor si le lasam 10 minute sa elimine din lichid.
Intre timp, pregatim umplutura.
Curatam si tocam legumele si le punem la calit in ulei. Cand sunt patrunse, adaugam si miezul vinetelor tocat mai marunt. Le amestecam bine pentru cateva minute, apoi adaugam carnea tocata. Presaram si sare si piper, putin cimbru si amestecam intens pana cand carnea se patrunde si se amesteca bine cu legumele. Spre final adaugam si dulceata de ardei iuti.
Lasam compozitia pentru umplutura sa se tempereze, intr-o sita sa se mai scurga din grasime si ne ocupam de sos. Curatam rosiile si le pasam cu ajutorul blenderului, impreuna cu miezul dovleceilor, daca nu au seminte.
Adaugam sare, piper, putin cimbru, 1 catel de usturoi razuit si frunze de busuioc rupte si transferam sosul intr-o tava de cuptor.
Asezam jumatatile de vinete umplute cu amestecul de mai sus si jumatatile de dovlecel, de asemeni umplute, presaram pe deasupra rosii cherry multicolore si dam tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la 200 de grade.
Spre final, presaram deasupra si mozzarella rasă.
Servim vinetele umplute si dovleceii umpluti, calzi, simpli sau cu o lingura de smantana deasupra.