azi printesa mea scumpa Bianca-Daniela a facut 5 luni....si daca tot s-a nimerit sa fie si duminica, nu putea sa lipseasca un tortulet bun si ciocolatos, asa cum imi place mie...normal ca este pt printesa mea scumpa...care a gustat si ea totusi...din restul de tort va servesc pe voi pe toti dragi bucatarasi, care doriti, bineinteles...din toata inima.
trebuie sa specific ca pt crema m-am inspirat din negresa delicioasa postata de scumpa Miha...mi-a ramas la suflet acea negresa de cum am vazut-o si stiam ca tre sa fie delicioasa, mai ales crema aceea numai ciocolata. Miha, multumesc frumos ! totusi trebuie sa spun ca am fost cam sceptica cand am citit reteta, si mai ales cand am vazut crema mea de ciocolata topita, care era moale ca o ciulama...am zis, frate, asta pot sa o bat pana-i merg fulgii ca n.-are cum sa se lege...ei, s-a legat in 2 min si a iesit o bunatate de crema, dar cum altfel sa fi fost, daca poarta marca " Miha"?
Blatul: se separa ouale, iar galbenusurile se freaca spuma cu 12 linguri de zahaa brun, cam 5-6 minute. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca cu lingura de lemn, apoi se adauga si crema de alune si se omogenizeaza. Se rade coaja de portocala si se adauga si ea, apoi se stoarce sucul si se pune si el. Se bat albusurile spuma pana incep sa se rupa, apoi se adauga 6 linguri de zahar, pe rand, cate una si se bate pana se face o spuma densa care sta lipita de castron, daca se intoarce cu gura in jos. Se amesteca apoi in compozitia de galbenusuri, adaugandu-se cate o lingura, si amestecand usor de jos in sus. La sfarsit se pune si faina amestecata cu praful de copt si trecuta prin sita. Eu de obicei la blaturi nu pun praf de copt, dar fiindca am pus nuca, blatul o sa se cam lase si de aceea am adaugat praf de copt, ca sa-l creasca.
Se incalzeste cuptorul la 180 grade si se pune blatul intr-o tava rotunda de diametru 24-26 cm. Se da la copt pana se desprind marginile de tava. Se poate face si testul scobitorii, dar sa stiti ca oricat s-ar coace acest blat, o sa fie la mijloc putin moale, din cauza compozitiei, asa ca scobitoarea va fi mereu putin umeda ( eu l-am tinut 40 minute) Se scoate blatul si se rastoarna pe un servet si se lasa la racit .
Crema 1: dat fiind faptul ca la blat am pus nuca, m-am gandit ca ar merge bine si o ciocolata cu alune, asa ca am pus una cu alune si inca una si jumatate amaruie, pe care le-am topit la foc mic impreuna cu frisca, untul moale si 50 ml lichior preparat pe loc, fiindca nu aveam cumparat. Imediat descriu si prepararea lui. Crema se lasa sa ajunga la punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc si se da la racit.
Preparam si siropul sau lichior, cum i-am zis eu: deci, in alternativa la cel cumparat, am improvizat unul de casa astfel: am pus apa la fiert cu zaharul si am lasat vreo 10 minute pana a inceput sa se lege. Am adaugat coaja rasa de la o portocala si am mai lasat un clocot, apoi am stins focul si am pus capac, lasa sa infuzeze cam jumatatte de ora. Am strecurat apoi siropul ca sa indepartez coaja, am adaugat si sucul de la portocala si 50 ml tuica de prune, de la mama de la Salaj, de aia veritabila ( n-am avut alcool, si era si pacat sa pun alcool, cand aveam asa bunatate de tuica). Se poate face siropul si fara alcool, doar cu suc de portocala, pt cei anti-alcool, dar va asigur ca nu se simte alcoolul, doar o aroma super extraordinara.
Dupa ce s-a racit blatul de tot, il taiem in 2 pe mijloc...asa cum am mai spus, mijlocul ramane putin moale, dar sa nu credeti ca curge, e asa ca si cum ar fi insiropat...dar e foarte bun, credeti-ma. Oricum, se mai insiropeaza cu acel sirop/ lichior preparat inainte, dupa bunul plac.
Se ia ciocolata care s-a racit intre timp de tot si se bate cu mixerul pana devine o crema densa. In 2 minute se rezolva ( spre surprinderea mea...). Se pune peste primul blat, se niveleaza frumos si se acopera cu al doilea blat. Se da la rece tortul o jumatate de ora.
Intre timp se prepara crema 2: se bate spuma 100 g unt moale cu 100 g zahar pudra, se adauga 1 lingura de crema de alune si 2 lingurite de cacao amara. Cu aceasta crema se va imbraca tortul. Deasupra se decoreaza cu nuca macinata, felii de portocala si coaja de la care se scoate partea alba, ca sa nu amareasca crema. Se poate folosi coaja confiata, eu nu am avut acum.
Se pastreaza la rece, ca sa nu se inmoaie crema.
Este ffff dulce si bun, si nu o spun ca sa ma laud...aspectul poate ca nu este de nota 10, dar gustul este de nota 20. aroma subtila de portocale este extraordinara.
1
se poate folosi in loc de portocala ananas...chiar ma gandeam sa fac pe viitor si aceasta combinatie...sau alte citrice(mandarine, clementine....chiar lamai)
2
blatul cu nuca este greoi si se lasa...praful de copt ajuta la cresterea lui( si mie mi s-a lasat, dar numai la mijloc.,..se vede si in poza ca la mijloc crema este mai groasa decat la margine