Dragii mei am facut acest tort pentru ziua Sfintilor Mihail si Gavril cand mi-am sarbatorit si eu numele :-) . Este o reteta de familie foarte veche pe care o facea bunica mea si matusile mele din partea tatalui si, cum se cuvine, o sa duc reteta mai departe, am preluat-o si eu si v-o prezint si voua dar fara poze la modul de preparare al blatului pentru ca erm in viteza mare :-D .
Este un tort excelent, plin de nuca si ciocolata, foarte bine insiropat si nemaipomenit de bun!
Blatul:
Nota: daca vi se va lasa blatul la mijloc dupa ce il scoateti din cuptor, inseamna ca ouale nu au fost bine batute sau s-a amestecat prea mult cu telul in compozitie la adaugarea componentelor uscate. Daca vi se intampla acest lucru ( ca se mai intampla si la case mai mari, decupati cu un pahar mijlocul blatului de deasupra, dupa ce il taiati , va avea aspect mai frumos).
Sirop:
Pentru sirop, punem apa impreuna cu zaharul intr-o craticioara si fierbem siropul cca 10 minute pana cand zagharul este bine dizolvat si siropul va capata un pic de consistenta (daca fierbem mai putin, siropul va fi foarte lichid si se vrea ca acesta sa aiba o consistenta un pic vascoasa). Cand s-a racit, adaugam romul.
Crema:
Asamblare tort:
Blatul se taie in 3 parti egale cu precizarea de mai sus!
Il insiropam bine apoi vom imparti crema in 3 parti egale ca sa punem intre straturi dar si pe deasupra si pe parti. Garantez ca este suficienta crema ca sa acoperiti tortul, eu am facut si un ganache de ciocolata ca sa il ornez cu trandafiri, dar nu este neaparat nevoie sa faceti asta. Tortul se orneaza cu cacao si cu bomboane de ciocolata, sau chiar cu nuci prajite sau migdale, eventual, cirese din dulceata sau alte minuni .
Pentru ganachul de ciocolata (crema pentru ornat), am incalzit bine frisca lichida apoi am pus ciocolata rupta bucatele mici si am omogenizat cu telul pana cand a capatat un aspect lucios si omogen. Se da la racit (in congelator 15 – 20 min) si apoi se bate cu mixerul pana devine o crema pufoasa se se deschide la culoare. Se pune crema intr-un sac a poche si se formeaza trandafiri sau alte floricele pe partile tortului sau deasupra (cum va place voua mai mult).
Se lasa cel putin o noapte in frigider ca sa capete gust si se serveste cu o mare pofta!
Enjoy!