În Postul Crăciunului sunt multe zile cu dezlegare la pește, așa că m-am gândit să fac un tort aperitiv, foarte bun, mai ales în cazul în care se ivește o ocazie deosebită. Pentru aceasta am folosit salată de icre, producție proprie (https://www.bucataras.ro/retete/salata-din-icre-de-crap-cu-gris-88815.html) și pastă de pește făcută din conservă cu ulei, care este foarte bine preparat și care arată perfect. Am folosit o pâiniță rotundă cu diametrul de 17 cm, iar dacă salata de icre mi-a ajuns perfect, pastă de pește mi-a mai rămas, după ce am preparat tortul. Nu-i nimic, o vom mânca și pe aceasta separat, cu mare plăcere, căci este foarte bună!
Se taie blatul (pâinița) în trei felii.
Se curăță și se spală cele două cepe. Una din ele se taie foarte mărunt, pentru pasta de pește, iar cealaltă se taie rondele/felii.
Se face o pastă de pește din fileul de hering, amestecat cu ceapa tăiată mărunt și cu zeamă de lămâie, după gust. Se mixează bine, pentru omogenizare, sau se amestecă, pur și simplu.
Din 3-4 linguri de ulei din conservă și 3 linguri de zeamă de lămâie se face un sos pentru înmuierea feliilor de tort.
Se pune prima foaie pe tavă, se umezește ușor cu sosul preparat în prealabil și apoi se unge cu 3-4 lingurițe încărcate de salată de icre.
Peste salata de icre se pun rondele de ceapă roșie.
Se pune a doua foaie de tort, se umezește cu sosul și apoi se pune pasta de pește, în strat înalt de 0,7-0,8 cm (maxim 1 cm).
Se acoperă totul cu cea de-a treia foaie de tort, care se umezește, de asemenea cu sosul. Se acoperă tortul cu restul de salată de icre (care se nivelează pe cât posibil de frumos) și apoi se decoreză cu măsline, ceapă roșie, lămâie, conform gustului fiecăruia.
Este bine să fie lăsat 1-2 ore la frigider înainte de porționare, dar el l-am tăiat imediat (și nu s-a întâmplat nimic rău, din cauza asta!) pentru că l-am făcut dimineața, în mare grabă, când cineva aștepta nerăbdător micul dejun...
Se ține la frigider până la epuizare.
1
Dacă veți alege o pâiniță rotundă împletită, să fiți atenți la porționarea ei, pentru că se poate desface foarte ușor, în fâșiile de aluat din care a fost făcută. Așa că ar fi mai bună o pâine rotundă, făcută dintr-o bucată întreagă de aluat.
2
Dacă pâinea are coajă groasă, este bine să o îndepărtați.
3
Dacă nu ați preparat salată de icre în casă, puteți folosi din comerț, dar să fiți atenți la termenul de valabilitate.
4
Pentru pasta de pește puteți folosi și pește proaspăt, dar veți avea mai mult de lucru. În plus, peștele din conservă conține deja condimentele potrivite și este gustos.
5
Alegeți conserve de calitate, cu pește care are culoarea albă și curată.
6
Folosiți zeamă de lămâie, după gustul dumneavoastră.
7
Folosiți ceapă roșie care nu este prea iute și are un gust bun. În plus, este și de efect, la decor.
8
Nu este obligatoriu să umeziți foile de tort. Eu am făcut acel sos, cu zeamă de lămâie care a potențat gustul uleiului din conservă și a fost foarte bun.
9
Păstrați tortul la frigider, până la epuizare.