Tocana de legume pentru iarna

de Rocsi in Conserve, 10 Sep 2010 | 46244 vizualizari

 

Este o tocana foarte gustoasa si nu e uleioasa deloc...necesita putina munca dar rezultatul va fi unul pe masura...eu am facut portia dubla la ingredientele de mai jos...

 

INGREDIENTE

  • 6 kg gogosari (sau gogosari si kapia)
  • 2,5 kg ardei galbeni
  • 2 kg ceapa
  • 2 kg morcov
  • 250 gr orez
  • 500 ml ulei
  • 2 kg rosii de tara (sau 250 gr bulion)
  • piper boabe (sau macinat)
  • sare mare
  • foi de dafin
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de legume pentru iarna:

Mai intai de toate pregatiti legumele.
Intr-o cratita puneti apa si o transferati pe foc.
Cand clocoteste, dati drumul rosiilor spalate si le opariti 5 minute.
Le scoateti cu o paleta intr-un bol, le lasati sa se racoreasca, apoi le decojiti pielita si indepartati cotoarele.
Le dati prin robot pana obtineti o pasta.
Curatati ceapa, o spalati si o tocati marunt.
Morcovul il decojiti, il spalati si il dati pe razatoarea cu ochiuri mici.
Gogosarii si ardeii spalati, ii curatati de cotoare, de toate semintele si ii treceti prin robot, dar nu ii faceti pasta, ci ii lasati bucati mai maricele.
Intr-o oala mare, de tuci, turnati uleiul.
Cand acesta s-a incins, se pune ceapa si o inabusiti la foc potrivit, 10 minute, amestecand din cand in cand.
Dupa adaugati morcovul, il lasati si pe acesta sa se innabuse putin.
Acum este momentul in care se adauga ardeii si gogosarii tocati.
De acum fierbeti totul la foc potrivit si amestecati din cand in cand, in oala.
Cand scade cam un sfert din compozitie, cam dupa 3-4 ore de fiert, puneti si sucul de rosii.

Cand a scazut destul de bine si a inceput sa se ingroase, spalati orezul bine, il adaugati in tocana, cam cu jumatate de ora inainte sa o inchideti.
Presarati sare mare dupa gust, cateva boabe de piper si 4-5 foi de dafin rupte bucatele mici.
Mai fierbeti pana ce orezul este complet patruns, iar deasupra incepe sa se aleaga uleiul.
Noi o fierbem cam 6-7 ore, dar daca aveti o cratita mai larga, este posibil sa scada ceva mai repede.
Se inchide aragazul si lasati asa tocana pana a 2 a zi sau daca o terminati ziua, o lasati asa cam 4-5 ore.
A 2 a zi, spalati borcanele cu apa fierbinte si le lasati la scurs.

Asezati tocana in borcane, dar nu le puneti pline ochi.
Le inchideti bine capacele, le inveliti in hartie, le asezati intr-o tigaie mai larga, puneti apa sa acoperiti borcanele pe 3/4, iar deasupra un prosop de bucatarie.
Le puneti la sterilizat cam 30-40 de minute, din momentul in care incepe sa fiarba apa din cratita.
Cand sunt gata, le scoateti si le acoperiti cu o patura groasa pana a 2 a zi, dupa care le pastrati la rece.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de legume pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocana de legume