Taietei de casa
Se amesteca in bolul de la blender, sau intr-o cratita incapatoare cu un tel ingredientele lichide, le impartiti in jumatate fiecare culoare de taietei este calculata din 2 oua si restul ingredientelor inpartite la 2 .
Dupa ce ati amestecat lichidele adaugati in ele mirodemiile care vor da culoarea necesara, cerneti cate putin din faina prevazuta dupa calcule si amestecati cu un tel sau cu o spatula de lemn si incorporati cate putin de ficare data, amestecand pana cand simtiti ca nu ve-ti mai putea amesteca cu telul, puneti mainutele voaste muncitoare in functie :)) si incorporati toata faina ramasa, framnatati aluatul pana obtineti o coca compacta si lucioasa, o infasurati intr-o folie sau un pachet de plastic pentru 10 minute ca se inmoaie aluatul.
Desfaceti una din partile de aluat si o intindeti pe un plan de lucru cu grosimea de 1~1,5 mm, intindeti si a doua parte de aluat la fel de gros, incercand sa le faceti de aceeasi dimensiune si forma, ungeti foaia obtinuta cu putina apa, le suprapuneti si mai citoriti putin ca sa se lipeasca intre ele.
Le taiati cu cutitul pentru taietei zimtat si le lasati sa se usuce pe un platou infainat putin, ca sa nu sa se lipeasca intre ele, le fierbeti in apa clocotita cu sare cateva minute pana devin al dente, daca sant proaspat preparate fierb foarte repede circa 4 este suficient, daca au stat cateva zile si sant uscate bine le fierbeti cel mult 8 minute, dupa uscare la aer deschis acoperite cu o hartie de copt le puteti pastra un timp destul de indelungat intr-o cutie inchisa ermetic.
Ficatei cu cepa la tigaie:
Intr-o tigaie incalziti untul cu uleiul, puneti ceapa taiata pestisor cu ficatelul spalat si inmuiat in prealabil pentru 30 de minute in lapte cat il cuprinde dupa care sa-l scurgeti bine intr-o strecuratoare si prajiti la foc iute, straduitiva sa nu amestecati prea des cu spatula, doar sa scuturati tigaia in asa fel, intorcand ficatul si ceapa pe alta parte daca nu aveti indamanare puteti sa-i intoarceti unul cate unul si sa-i prajiti circa 3 minute pe fiecare parte pana cand prinde o culoare aurie.
Amestecati intr-o cana cam de 400 ml apa, sarea cu mirodeniile si le turnati peste ficat, puneti capacul la tigaie si mai fierbeti 2,3 minute.
Puteti pune in apa cu mirodeniile si o lingurita de bulion de rosii si 3 catei de usturoi pisati depinde si de gust, mie mi-a placut ambele variante :)
Pofta buna !!!